Crnogorska kinematografija na Kanskom festivalu

Na “Co-Production Speed Meeting Sessionu” će biti predstavljen projekat “Vidra” reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića

1069 pregleda 0 komentar(a)
Biće predstavljen i projekat Sare Stijović o Đini Markuš, Foto: Privatna arhiva
Biće predstavljen i projekat Sare Stijović o Đini Markuš, Foto: Privatna arhiva

Na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, Filmski centar Crne Gore će, četvrti put, predstaviti aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru virtuelnog paviljona koji je dio onlajn verzije filmskog marketa “Marche du Film”, realizovanog u drugačijoj formi usljed pandemije virusa korona, prenosi FCCG.

Crnogorski projekat “Vidra” (radni naziv: „Dolina spomenika“), reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, u produkciji Artikulacija Film iz Podgorice, biće predstavljen na “Co-Production Speed Meeting Sessionu”, koji će se prvi put održati u okviru onlajn izdanja Filmskog festivala u Kanu.

Mlada rediteljka Sara Stijović predstavlja svoj projekat „Đina“ o Đorđini Đini Markuš, po idejnom nacrtu i scenariju Nataše Nelević, producenta Branimira Žugića i kompanije “LIVE production” selektovan je za program “La Fabrique Cinema de l’Institut Francais” u okviru Filmskog festivala u Kanu. Dugometražni dokumentarni film „Đina“ prvi je crnogorski i jedini evropski projekat izabran ove godine za La Fabrique Cinema.

“U virtuelnom okruženju koje je aktivno od 22. do 26. juna, okupljeno je više od 8.500 učesnika, sa 250 štandova i 60 paviljona. U cilju podrške filmskoj industriji na globalnom nivou, kao i njenim profesionalcima, onlajn verzija ‘Marche du Film’ marketa ponudiće više od 1.200 onlajn projekcija za učesnike, kao i mogućnost kupovine prava za više od 2.300 igranih filmova. Planirano je više od 150 virtuelnih panel diskusija, razgovora i okruglih stolova, koncerata i prezentacija.

Na online sastancima sa filmskim profesionalcima i predstavnicima institucija iz cijelog svijeta, akreditovanim posjetiocima crnogorskog virtuelnog štanda dostupan je pregled filmskih projekata iz naše zemlje, koji se nalaze u različitim fazama produkcije. Takođe, promovišu se i potencijali i kapaciteti koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama”, ističu iz Filmskog centra. Crna Gora je prisutna na filmskom marketu u Kanu od 2011. godine.

Predstavljaju i potencijale za snimanje u Crnoj Gori

Filmski centar Crne Gore je ove godine, u cilju promocije, omogućio akreditovanim učesnicima marketa i preuzimanje elektronske verzije dva kataloga: “Montenegro - Film Destination” koji predstavlja potencijale za snimanje u Crnoj Gori, i “Montenegrin Cinema 2020”, koji predstavlja aktuelne filmske projekte, u različitim fazama realizacije.

Tokom festivala biće aktivan i crnogorski Media Desk (Creative Europe), čiji će predstavnici učestvovati u panel diskusijama i online sastancima.

Bonus video: