HBO oživio popularnog detektiva Perija Mejsona

Bio je glavni junak prve jednosatne televizijske serije koja je producirana u Holivudu

707 pregleda 0 komentar(a)
Peri Mejson, Foto: Screenshot
Peri Mejson, Foto: Screenshot

Serija “Peri Mejson” započela je s emtovanjem na HBO-u 22. juna, a zasnovana je na pričama Erika Stenlija Gardnera, čiji je glavni junak advokat odbrane i istražitelj, koji je bio izuzetno popularan na američkoj televiziji šezdesetih godina. “Peri Mejson” je sada noir priča o detektivu s ratnom traumom, koji rješava slučajeve zločina u vrijeme Velike depresije u Americi.

“Nema tijela, nema zločina”, rekli bi detektivi, ali da nema zločina ostali bismo uskraćeni za najpopularnije filmske i televizijske žanrove. Detektivski filmovi i sudske drame danas dominiraju u produkciji streaming servisa i spadaju u najgledanije sadržaje. Puno prije “Columba” i belgijskog detektiva s brčićima “Poirota”, Peri Mejson je bio glavni junak prve jednosatne televizijske serije koja je producirana u Holivudu. Serija se emitovala jednom sedmično, a istražitelja odbrane je igrao Rejmond Bur.

Emitovan na CBS-u od 1957. do 1966. godine, serijal je postavio temelje sudske drame i detektivskih serija i upravo je on razlog zašto publika decenijama iz svojih fotelja želi istraživati misteriozne zločine i mračne tajne ljudske psihe. Intrigantne priče pune preokreta napisao je Erik Stenli Gardner koji je po zanimanju bio advokat, pa su slučajevi bili vjerno dočarani, a radnja je precizno slijedila sudske postupke.

Peri Mejson (Metju Ris) u novoj HBO-voj verziji živi u nekoj vrsti paralize i otuđenosti od ostatka svijeta, sve do trenutka dok mu se ne povjeri slučaj koji će mu promijeniti život. On zalazi u sivu zonu pravosuđa i bira nesvakidašnje načne da dokaže kako njegov optuženi klijent nije kriv, uglavnom za ubistvo koje mu se stavlja na teret. Tridesetih godina u Americi policija se davi u korupciji i nasilju, a Peri je istražitelj i radi za advokata. On je čovjek s traumom iz Prvog svjetskog rata, koji pokušava da pronađe pravdu u koruptivnom i konfuznom sistemu vrijednosti.

I dok se ostatak Amerike guši u Velikoj depresiji, Los Anđeles je 1931. godine u euforiji oko organizacije Olimpijskih igara i ekspanziji filmske industrije. Jedna otmica djeteta će poći po zlu, a slučaj će biti povjeren Periju, čija će potraga za istinom biti i put do vlastitog iskupljenja.

U periodu Velike depresije koja je vladala u američkom društvu nakon sloma berze 1929. godine, razmahala se holivudska industrija s grandioznim naslovima, u kojima su dominirala čudovišta poput King Konga, Drakule i Frankenšajna s jedne, i romantičnih naslova „Čarobnjak iz Oza“ i nezaboravnog hita „Prohujalo s vihorom“ s druge strane. Društveni trenutak u Americi tih godina najbolje opisuje Čaplinov film „Moderna vremena“ (1936) u kojem nezaposleni radnik traži posao u automatizovanoj svakodnevici, koju sve više preuzimaju mašine.

Bonus video: