Nećemo dozvoliti da situacija utiče na kvalitet filma

Reditelj “Južnog vetra” Miloš Avramović s ekipom prati trenutne mjere, nastavak filma i serije neizvjestan

2889 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Avramović, Foto: Šmilos DimiĆ
Miloš Avramović, Foto: Šmilos DimiĆ

Reditelj Miloš Avramović otkriva da je nastavak snimanja hit filma i serije “Južni vetar” još uvijek neizvjestan. Naime, ekipa prati trenutnu situaciju i nada se najboljem, jer je nastavak snimanja zakazan za kraj jula.

Ranije je planirano da snimanje nastavka filma i serije “Južni vetar” počne u julu. S obzirom na novonastalu situaciju i ponovno uvođenje mjera zbog porasta broja zaraženih od koronavirusa, Avramović brine hoće li projekat koji ga je proslavio nastaviti krajem mjeseca.

Za sada i dalje postoji nada da do kraja juna okupi ekipu i snimanje novih dogodovština Maraša i ostatka družine nastave na beogradskim ulicama. “Kraj jula je termin za snimanje, videćemo sad da li će novonastala situacija nešto da promeni”, rekao je Avramović za Mondo podsjetivši da je snimanje već jednom pomjereno.

“Mi smo već snimanje pomerili s 22, na 28. jul, a sada pratimo situaciju i radimo pripreme. Biće snimanja na otvorenom, a što se tiče kancelarije uvedene su mere, maske, dezinfekcija, barijere, ali tu je i terenski dio posla. Uskladićemo se s merama i guramo dalje. Niko ne zna šta će da se dešava u narednom periodu, da li će situacija da se smiri, ali imamo lufta i vremena da se situacija okrene na bolje. Ne samo za nas, ekipu i rad na filmu i seriji, već za sve nas”, poručio je Avramović i dodao da kada je riječ o sigurnosti ekipe “tu nema neke filozofije” i da bi ekipi “Južnog vetra” eventualno odlaganje početka snimanja bilo drugo po redu.

Detalj iz filma Južni vetar
Detalj iz filma Južni vetarfoto: Aleksandar Letić

“Trebalo je da snimamo pre cele ove situacije, pa smo pomerili za sad. Sad imamo te nove mere i ako se pogorša situacija ponovo ćemo odložiti snimanje. Mi za sada nemamo promene što se tiče struke, ali stvari se brzo mijenjaju. Videćemo i, naravno, nadamo se najboljem”, kazao je on.

U drugom dijelu filma koji je osvojio publiku širom regiona, Maraša čeka “turbo akcija”, a cijelu ekipu - mjere: “Situacija s koronavirusom i mere kojih svi moramo da se pridržavamo, predstavljaju veliki izazov! Samo snimanje će biti sporije i skuplje. Kasnićemo da bi se sve obezbedilo i očistilo... Oni koji prvi ‘istrče na teren’, njima će biti najteže”, rekao je Avramović i dodao da “uvek može gore”.

Reditelj otkriva da je poštovanje mjera postalo “jedna ozbiljna stavka u budžetu”.

"Ogromna stavka postaju zaštitna sredstva za ekipu - maske za sto ljudi, po više puta, pa dezinfekciona sredstva... Snimanje može da se iskomplikuje, ali bezbednost ekipe je na prvom mestu”, poručio je Avramović. Režiser se dotakao i logističkih problema, ali i umjetničkih na koje će uskoro dobiti odgovor:

“Nadamo se da će se poboljšati situacija jer mi imamo, recimo, masovne scene u noćnim klubovima i intimne scene. Šta sad, da li bi prije takvih scena trebalo glumci da mi donesu potvrde da nemaju virus?! To niko ne zna. Imamo radne grupe i dobili smo neka obaveštenja, i to se sad gleda, sređuje...”, objašnjva Avramović.

Reditelj tvrdi da su mnogi svjetski projekti mnogo gore prošli zbog propisanih mjera, pa otkriva kako trenutno izgleda snimanje u inostranstvu: “Gore nego ovde, mere kao da su napravljene da bi odustali od snimanja. Savetuju da svaki član ekipe na set dolazi svojim kolima. Gde bismo se mi parkirali kada je snimanje u centru? Ili, onda, savet da se dovoze kombijem, ali da u kombiju budu na metar udaljenosti. Pa, to nije dovoljno. Apsurdno je i bolje je sačekati da se stvari normalizuju. Ne znamo kako će to da izgleda i da li će da utiče na finalni proizvod. Ako budem vidio da će sve to uticati na kvalitet filma i ugroziti ga, ja ću ga odložiti”, zaključuje režiser.

Bonus video: