Priča o ratu, prijateljstvu i međuljudskim odnosima

Crnogorski glumac Dušan Kovačević dobio priliku da igra u filmu Eduarda Galića “Šesti autobus”

3200 pregleda 177 reakcija 1 komentar(a)
Dušan Kovačević, Foto: Duško Miljanić
Dušan Kovačević, Foto: Duško Miljanić

Crnogoski glumac Dušan Kovačević završio je snimanje filma u Hrvatskoj pod palicom najproduktivnijeg hrvatskog reditelja Eduarda Galića. Režiser koji iza sebe ima brojne televizijske drame, serije, dokumentarne i igrane filmove sa sinom Dominikom Galićem riješio je da ispriča priču koja se dogodila tokom rata u Hrvatskoj, a ulogu Milana Stankovića povjerio je crnogorskom glumcu.

Film je nazvan “Šesti autobus” jer je upravo to bio jedan od autobusa kojima su zarobljenici prevoženi do Ovčare, a ni do danas se ne zna gdje su pokopani, a sama radnja je temeljena na istinitoj priči i prati potragu jedne djevojke za svojim ocem.

“Iako je ovo priča o ratu, nije samo to tema filma. Naime, ovo je priča o prijateljstvu i odnosima ljudi u takvim situacijama. Sniman je u Vukovaru i okolini, a dio kadrova nastao je u Zagrebu. Publika će u ovom ostvarenju imati priliku da gleda veliki broj hrvatskih glumaca, kao i onih iz regiona, a ja sam bio jedini iz Crne Gore”, priča za “Vijesti” Kovačević.

Radnja filma odvija se 1991. s preskakanjem u 2007. godinu, na suđenje za Ovčaru. Film će imati i dokumentarne karakteristike jer su koristili i transkripte sa suđenja u Beogradu za zločin na Ovčari.

Pored Kovačevića, filmsku ekipu čine Zala Đurić Ribić, Marko Petrić, Rade Vulin, Živko Anočić, Pavle Matuško i Ozren Grabarić. Zahvaljujući jednom kastingu na kojem je bio, Kovačević je dobio ulogu u Galićevom filmu.

“Prije nekoliko godina bio sam na kastingu za jednu drugu ulogu. Međutim moja agentica Amila Gajević me je poslije nekoliko godina nazvala i ponudila mi ovu ulogu. Inače, upravo mi je ovaj lik dodijeljen jer fizički ličim na Milana Stankovića kojeg igram. U pitanju je osoba koja je postojala i bila u ratu tih godina”, otkriva Kovačević.

Sagovornik “Vijesti” ne krije da je teško igrati u ovakvim filmovima koji nose teške priče.

“Nije lako igrati ono što se dešavalo i sve to podnijeti kao neko ko nije učestvovao u svim tim grozotama i za koga je sve to apstraktno. Međutim, potrudio sam se da razumijem lik koji tumačim i da ga kroz svoju interpretaciju branim”, objašnjava Kovačević, a na pitanje igra li pozitivca ili negativca odgovara: “Zavisi ko gleda i iz kojeg ugla film. Za nekoga ću biti negativac, za nekoga pozitivac. U suštini sam negativac”.

Iako snimaju dosta filmova godišnje, hrvatsko tržište i nije toliko otvoreno kada je u pitanju angažovanje glumaca iz ostalih ex-Yu republika. Kovačević se nada da će mu ova uloga “otvoriti vrata” i da će se češće pojavljivati u hrvatskim projektima.

“Oni više snimaju filmove za svoje tržište. Svakako bilo je zadovoljstvo raditi sa jednim takvim velikanom kakav je Eduard Galić i njegovim sinom Dominikom koji je producent filma. Ipak, veliko i dragocjeno iskustvo je snimati sa takvim imenima i regionalnom ekipom glumaca. Za mene je mnogo značajno što se pojavljujem u njihovom ostvarenju, posebno što je u Crnoj Gori slabije izrađena ta filmska industrija, tako da ova uloga svakako ostavlja perspektivu” zaključuje glumac.

“Šesti autobus” u bioskope stiže 2021. godine, a planirano je da bude distribuiran i u američkim kinima.

Bonus video: