Još jedno priznanje za „Grudi”

Crnogorska rediteljka Marija Perović nastavila da niže uspjehe i dobila nagradu na festivalu u Trebinju

4018 pregleda 3 komentar(a)
Marija Perović u Seulu, Foto: Privatna arhiva
Marija Perović u Seulu, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska rediteljka Marija Perović nastavila je da niže uspjehe sa svojim društveno angažovanim filmskim ostvarenjem “Grudi”, koje je snimljeno 2017, a imalo svjetsku premijeru na 33. Filmskom festivalu Herceg Novi prošle godine. Film je nastao po predlošku mini-serije koja je ranije emitovana na televiziji.

Dodjelom priznanja “Velika povelja Leotara” rediteljki Mariji Perović za “Grudi” i reditelju filma “Polar” Dominiku Džeksonu u Trebinju je završen 8. Festival mediteranskog i evropskog filma.

“Velika povelja Leotara” je pripala Mariji Perović za vještu upotrebu kinematografskog izraza u savremenoj i realističnoj dramskoj priči. Rediteljka Marija Perović, čiji je film “Grudi”, prema saopštenju njenog tima, bio izuzetno posjećen na festivalu, govorila je upravo o filmskom ambijentu Trebinja, u kome se, kako kaže, na svakom koraku mogu snimati filmski kadrovi, jer je to grad koji vole kamere.

Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju je ove godine održan uz poštovanje svih epidemioloških mjera, a projekcije su iz tog razloga održavane na ljetnoj sceni Doma mladih, platou Muzeja Hercegovine i terasi hotela “Leotar”.

Na “Trebinje film festivalu” tokom pet dana prikazano je 20 dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih ostvarenja, a ovaj festival je jedan od rijetkih kulturnih događaja koji su realizovani uprkos epidemiji virusa korona. Festival je i ove godine okupio reditelje, glumce i filmske radnike iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Velike Britanije.

Film “Grudi” dobio je Specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu “Seanema” u Ulcinju. Takođe, prikazan je na Filmskom festivalu u Kotbusu i na festivalu Valjevski filmski susreti.

Serija “Grudi” u režiji Marije Perović dobila je prestižnu Specijanu nagradu žirija na Seoul International Drama Awards u Seulu, najvećem svjetskom televizijskom festivalu.

Bonus video: