Devet TV serija koje treba pogledati (ovog septembra)

Od eksplozivne završnice “La casa de papel”, do dvije naučno-fantastične adaptacije i Optuživanja, Rajana Marfija: Američka krimi priča, Ejmi Čarls izdvaja serije koje ne smijete propustiti ovog mjeseca

11874 pregleda 1 komentar(a)
Seksualno obrazovanje (Sex Education), Foto: Sam Taylor/Netflix
Seksualno obrazovanje (Sex Education), Foto: Sam Taylor/Netflix

Zadužbina (Foundation)

Zasnovana na klasičnoj trilogiji Isaka Asimovog (I, Robot), koja prati burnu sudbinu buduće civilizacije, ova nova Apple TV+ serija fokusira se na matematičara i revolucionara dr Harija Seldona, koji predviđa pad Galaktičkog carstva i okuplja grupu prognanika za spas čovječanstva. Nazvani “Zadužbina”, pokušavaju da odluče šta je najvažnije da prenesu potomcima. U glavnim ulogama serije su: Džaared Haris (Chernobyl, Mad Men), Li Pejs (The Hobbit Trilogy, Guardians of the Galaxy) i pridošlica Lu Lobel. Ovo je prvi put da je ova epska saga prilagođena ekranima.

Zadužbina (Foundation)
Zadužbina (Foundation)foto: AppleTv+

Premijera serije će biti 24. septembra na Apple TV+.

Y: Posljednji čovjek

(Y: The Last Man)

Septembar se pokazao plodnim tlom za naučnofantastične TV adaptacije, a ova dugoočekivana adaptacija istoimene serije DC Comic book-a, takođe je debitovala ovog mjeseca. Smještena je u postapokaliptični, skoro isključivo ženski svijet u kojem svakog sisavca sa Y hromozom ubije kuga, osim jednog čovjeka i njegovog majmuna ljubimca; priča prati njega i njegovu preživjelu porodicu dok pokušavaju shvatiti šta se dogodilo, zašto je preživio i kako će društvo izgledati u budućnosti. U glavnim ulogama glume Dajana Lejn, Ben Šnecer i Ašli Romans.

Serija će imati premijeru 13. septembra na FX-u na Hulu-u u SAD-u, i 22. septembra na Disney+ u Velikoj Britaniji.

Optužba: Američka krimi priča (Impeachment: American Crime Story

Krajem 1998. godine, tadašnji predsjednik Bil Klinton postao je prvi predsjednik SAD-a, poslije više od vijeka, koji je smijenjen u slučaju koji je proizašao iz tužbe za seksualno uznemiravanje koju je podnijela državna službenica Paula Džons, kao i njegove afere s pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Levinski, između ostalog. Sada kreativni reditelj Rajan Marfi ponovo priča priču u svojem najnovijem djelu antologijske serije Američka krimi priča, nastavak nakon The People protiv OJ Simpsona 2016. godine i Ubistvo Đanija Versačea 2018. godine. U glavnim ulogama Bini Feldstain kao Levinski (koja radi kao producentica), Anali Ašfors kao Džons, i Sara Polson kao uzbunjivačica Linda Trip. Američka krimi priča namjerava preispitati živote ove tri žene koje su bile u centru pažnje tokom nacionalne krize. Levinski u početku nije htjela dati svoj blagoslov projektu, ali je na to nagovorio Marfi, koji bez njenog blagoslova ne bi krenuo naprijed, kako piše The Hollywood Reporteru.

Premijera je bila 7. septembra na FX u SAD-u i Kanadi.

Seksualno obrazovanje

Studenti Mordejla su se vratili, s novom upravnicom (glumi je Džemaja Krk (Jemima Kirke)) i s užasnom novom uniformom. U trećoj sezoni dr Džin Milbern (Džilijan Anderson) je trudna, Erik (Šuti Gatva) i Adam (Connor Swindells) su i zvanično u vezi, a Ejmi (Ejmi Lu Vud) otkriva feminizam. A nakon mukotrpnog finala druge sezone, u kojem je ozbiljna glasovna pošta izbrisana prije nego što je stigla do željenog primaoca, gledaoci će biti nestrpljivi da otkriju šta budućnost nosi za Otis (Ejsa Baterfild) i Mejv (Ema Maki). Premijera serije je zakazana za 17. septembar na Netflix-u.

Scene iz bračnog života (Scenes From A Marriage)

Kako uraditi adaptaciju autorskog remek-djela? To je izazov koji je izraelski reditelj Hagai Levi (The Affair, Our Boys) postavio bazirajući se na ostvarenju “Prizori iz bračno života” Ingmara Bergmana, švedskoj mini-seriji iz 1973. godine, koja je zatim prepravljena u jednako cijenjen film. Smješten u savremen SAD, rimejk se još jednom fokusira na implodirajući odnos, dok tehnička direktorica Mira (Džesika Častejn) i profesor filozofije Džonatan (Oskar Ajzak) plove kroz modernu ljubav, brak i razvod u svom složenom zanosu i bijedi. Trejler upućuje na to da će serija odati stilsku počast filmu, rekreiranjem ikoničnih snimaka i istim sirovim, duboko ličnim dijalogom, iako je zanimljivo da je dinamika rodne moći preokrenuta.

Scene iz braka (Scenes from a Marriage)
Scene iz braka (Scenes from a Marriage)foto: HBO

Premijera serije je bila 12. septembra na HBO.

Ponoćna misa (Midnight Mass)

Nakon “Haunting of Hill Housea” i “Haunting of Bly Manor”, maestro horora Majk Flanagan vraća se s još jednom jezivom pričom za Netflix. Ponoćna misa priča priču o izolovanoj ostrvskoj zajednici, u kojoj stanovnici počinju da doživljavaju čuda nakon povratka bivšeg lokalnog i harizmatičnog sveštenika. Kako vjerski žar postaje sve jači, je li sve kako izgleda? Zak Gilford (Friday Night Lights) i Hejmiš Linklejter (The Big Short) predvode Flanaganovu glumačku ekipu, u onome što bi moglo biti samo sablasna serija koja najavljuje jesen i sezonu Helouvina. Ako se oslonimo na trejler, ova serija od sedam epizoda držaće nas u strahu cijele noći.

Ponoćna misa (Midnight Mass)
Ponoćna misa (Midnight Mass)foto: Netflix

Premijera serije je 24. septembra na Netflix-u.

Američka rđa (American Rust)

Tražite nešto što bi ispunilo rupu nakon “Mer iz Istauna” u vašem životu? Zađite u Američku rđu, još jednu kriminalističku dramu smještenu u mali grad u Pensilvaniji, oštećen siromaštvom.

Adaptacija hvaljenog romana Filipa Mejera iz 2009. godine, priča o šefu policije (Džef Daniels) koji je vrlo lično upleten u istragu ubistva, nakon što je optužen sin žene koju voli (Mora Tirni). Pojavljuju se pitanja lojalnosti i loših odluka.

Premijera je bila 12. septembra na Showtime-u u SAD-u.

Pljačka novca (La casa de papel)

Završnica serije ove uzbudljive pljačkaške drame nastavlja se tamo gdje smo stali, a banda je zatvorena u Banci Španije više od 100 sati. Sada ulozi ne mogu biti veći: mozak iza operacije, Profesor, je zarobljen, dok oni u banci žale za gubitkom drugova i nemaju načina da pobjegnu prije nego što pošalju vojsku da ih savlada. Šta će se dogoditi s Profesorom i preživjelom bandom razbojnika geografskog naziva? Obucite svoje crveno kotlovsko odijelo i stavite Dalijeve maske za završnicu i pripremite se za obračun prepun akcija.

Pljačka novca (Money Heist -La casa de papel)
Pljačka novca (Money Heist -La casa de papel)foto: Netflix

Premijera na Netflix-u će biti dva puta - prva 3. septembra, dok će druga biti 3. decembra.

Jutarnji program (The Morning Show)

Dženifer Aniston i Ris Viderspun vraćaju se na naše ekrane u novoj seriji ove aktuelne drame o emisiji s doručkom. Nakon dramatičnog finala prve sezone, gdje su voditeljke Aleks (Aniston) i Bredli (Viderspun) razotkrile seksualno zlostavljanje na mreži UBA uživo na TV-u, priča se nastavlja ispadom tog eksplozivnog događaja. Očekujte da će istražiti još ozbiljnijih problema, dok trejler otkriva da će kao priču uključiti i pandemiju kovid-19.

Jutarnja emisija (The Morning Show)
Jutarnja emisija (The Morning Show)foto: AppleTv+

Premijera bila 17. septembra na Apple TV+.

Prevod: Anđela Flis

Bonus video: