Tomino “Tužno leto” je čista emocija

Luka Vojvodić, član grupe Highway u filmu o poznatom pjevaču igra člana benda Zdravka Čolića

4794 pregleda 4 komentar(a)
Sa snimanja filma Toma, crnogorska ekupa sa Draganom Bjelogrlićem, Foto: Privatna arhiva
Sa snimanja filma Toma, crnogorska ekupa sa Draganom Bjelogrlićem, Foto: Privatna arhiva

Član crnogorskog sastava Highway Luka Vojvodić imao je priliku da se pojavi u filmu o Tomi Zdravkoviću. Ovo ostvarenje koje trenutno puni bioskope širom regiona i Evrope, između ostalih lokacija snimano je i u Crnoj Gori, pa je za potrebe istog angažovana i ekipa sa ovih prostora. Luka je dobio priliku da se oproba tek kao epizodni glumac, a njegov zadatak bio je da bude član benda danas velike muzičke zvijezde- Zdravka Čolića. Ulogu Čole u ovom filmu dobio je crnogorski pjevač Emil Fetahović.

”Moje pojavljivanje u filmu i seriji se desilo slučajno, sticajem okolnosti. S obzirom na to da je moj stariji brat Đorđe radio na tom projektu kao prvi asistent režije Dragana Bjelogrlića i kao režiser jedne epizode u istoimenoj seriji, ekipa koja je radila ovaj projekat dolazila je na obilazak lokacija u Crnoj Gori. Tada su tražili bend Zdravka Čolića i rješenje ko će da glumi Zdravka. Kako se aktivno bavim muzikom za veoma brzo vrijeme sam im našao Emila koji im se veoma dopao kao solucija, a zatim sam našao i ljude za prateći bend kao i instrumente iz 70-ih godina, koje nije bilo baš lako naći”, priznaje Vojvodić i priča kako je došlo do toga da se i sam pojavi u filmu Toma.

”Utisci sa snimanja su zaista fenomenalni. Bilo je divno i nezaboravno iskustvo učestvovati na takvom projektu, zaista privilegija”, dodaje Vojvodić.

Za ulogu koju tumači nijesu samo tražili instrumente iz 70-ih godina, već i glumce naturščike koji imaju retro izgled.

”Tačno je da su tražili muzičare koji izgledom prate to vrijeme, tako da sam morao da malo pustim kosu više nego što sam navikao”, otkiva Vojvodić zašto je promijenio imidž.

Prošlo je već 30 godina od kako je preminuo Zdravković, no iako je rođen nekoliko godina nakon Tomine smrti, Vojvodić je upoznat sa karijerom poznatog pjevača.

”Iako sam mlađi, nisam mogao proći mladost, a da ne čujem za Tomu i njegove pjesme. Naravno da znam i uvijek uživam slušajući njegove pjesme, to je zaista jedan kvalitet, o tome nema pogovora”, smatra muzičar i otkriva koja mu je to pjesma iz Zdravkovićevog opusa omiljena: ”Zaista volim dosta njegovih pjesama, a kao omiljenu ću izabrati ‘Tužno leto’ - čista emocija”.

Premijera filma “Toma” desila se na Sarajevo film festivalu u avgustu, a od prošle sedmice ovo ostvarenje započelo je bioskopski život. Iako puni bioskopske sale, Vojvodić još uvijek isti nije odgledao.

”Imao sam mogućnost da vidim film i prije premijere, ali nisam želio. Htio sam da sačuvam taj doživljaj za bioskopsku salu, tako da planiram da pođem da ga vidim ovih dana. Iskreno jedva čekam, jer su sve reakcije prijatelja koji su gledali veoma pozitivne”, pohvalio se on.

Muzika koju sa svojim bendom Highway stvara potpuno je drugačija od one u filmu, kao i način života muzičara danas i nekad. O tome je li iznenađen činjenicama o Tomi koje je saznao kroz ovo ostvarenje kaže: ”Pa muzika koju stvaram je neki moj lični doživljaj života, Tomine pjesme su govorile o njegovom načinu, što ćemo vidjeti u filmu zasigurno. Pa zasigurno svako ima svoj način življenja kao i smisao, tako da ne bih komentarisao nečiji način života, izgleda da je za Tomu takav život bio suđen” kaže on.

Biografske priče poput ovog filma uvijek ne teško ispričati, no publika ih voli. Iako ovaj žanr nije omiljen među rediteljima, muzičari obično vole ovakve priče. Kakve filmove inače Vojvodić voli, otkriva: ”Veliki sam ljubitelj filmova i uvijek volim pogledati takav film koji opisuje životnu priču čovjeka koji je stvarao iz svojih emocija. Filmovi tog tipa koje sam skoro gledao da su mi se dopali su “The Rocket Man” o Elthon Džonu, “Bohemian Rhapsody” o Frediju Merkjuriju iz grupe Queen i film o Bobi Vomaku “Across 110th Street”, zaista sam uživao gledajući ih, te ih preporučujem svima”, zaključuje Vojvodić.

Imao sam mogućnost da vidim film i prije premijere, ali nisam želio. Htio sam da sačuvam taj doživljaj za bioskopsku salu, tako da planiram da pođem da ga vidim ovih dana. Iskreno jedva čekam, jer su sve reakcije prijatelja koji su gledali veoma pozitivne.

Tražili su muzičare koji izgledom prate to vrijeme, tako da sam morao da malo pustim kosu više nego što sam navikao

Bonus video: