Kopola o "Megalopolisu": Prepravljao sam scenario 300 puta

U septembru je Kopola na Instagramu napisao da antički Rim vidi kao primjer za njegovu zemlju i njene institucije i inspiraciju za njegov predstojeći film

6379 pregleda 3 komentar(a)
Frensis Ford Kopola, Foto: Shutterstock
Frensis Ford Kopola, Foto: Shutterstock

Slavni holivudski reditelj Frensis Ford Kopola otkrio je u razgovoru za "Vanity Fair" da je scenario za njegov predstojeći film "Megalopolis" prepravljao "trista puta" prije nego što je odlučio da sam finansira ovaj projekat sa 120 miliona dolara od novca koji je dobio prodajom imanja u Sjevernoj Kaliforniji.

Epski film će imati premijeru u takmičarskoj selekciji Filmskog festivala u Kanu u maju, a nedavno je objavljena prva fotografija iz filma na kojoj se vide Adam Drajver i Natali Emanuel u glavnim ulogama.

Inspirisano knjigom H.G. Velsa "Lik stvari koje dolaze", novo Kopolino ostvarenje smješteno je u metropolis nalik Njujorku nakon katastrofe. Drajver igra arhitektu idealistu koji želi ponovo da izgradi grad u nešto veće nego što je prethodno bio. Đankarlo Espozito je korumpirani gradonačelnik koji želi da stvari ostanu kakve su bile, a između dvije vatre nalazi se lik kojeg tumači Emanuel, ćerka gradonačelnika i socijalistkinja koja se zaljubljuje u Drajverovog arhitektu. U sporednim ulogama naći će se Obri Plaza, Šaja Lebef, Dastin Hofman, Lorens Fišburn i drugi.

"Nisam zaista radio na ovom scenariju 40 godina kao što mediji često pišu, već sam skupljao zabilješke i isječke raznih stvari koje su mi djelovale interesantne za budući scenario ili primjerke političkih karikatura i drugih istorijskih tema. Na kraju sam se odlučio za rimski ep. Onda za rimski ep smješten u modernoj Americi. Tako da sam počeo da pišem scenario tek posljednjih 12 godina ili tako nešto. Osim toga, pošto sam napravio mnogo filmova sa mnogo različitih tema i u različitim stilovima, nadao sam se kasnije u životu jednom projektu koji će mi pomoći da bolje razumijem koji je moj lični stil", objasnio je Kopola.

"Sjećam se da sam prvo uzeo 130 praznih stranica i napisao naslov hrabro najavljujući 'Megalopolis Frensisa Forda Kopole', a ispod toga 'Svi putevi vode u Rim'. Pravio sam se da to nisu prazne stranice, odmjeravao ih u rukama, kako bih zamislio kakav će biti osjećaj jednog dana, vjerujući jednog dana da će postojati taj scenario. Kasnije, kad sam napisao prvu verziju, sigurno sam je prepravljao 300 puta, nadajući se da ću popraviti scenario, makar za pola procenta", kazao je reditelj.

Megalopolis je izašao iz produkcije prošle godine. U septembru je Kopola na Instagramu napisao da antički Rim vidi kao primjer za njegovu zemlju i njene institucije i inspiraciju za njegov predstojeći film.

"Moja fascinacija Rimskom republikom je bazirana na borbi između političkih partija tokom kojih je interes Republike popustio pred ambicijama nekolicine moćnih ljudi koji su zastupali ciljeve političkih partija da uspostave sopstevno bogatstvo i vlast, oslanjajući se na oružane snage kako bi to postigli, zadavši posljednji udarac ustavu koji se već teturao prije pada", objasnio je Kopola.

Bonus video: