Stoun: Sjedinjene Države nisu bolje od drugih, izbacimo novac iz politike

Stoun vjeruje da se optužbe za korupciju upućuju na račun političara često bez ispitivanja njenih osnovnih uzroka

5974 pregleda 2 komentar(a)
Oliver Stoun sa Vladimirom Putinom u dokumentarnom serijalu "Intervju s Putinom", Foto: Printscreen YouTube
Oliver Stoun sa Vladimirom Putinom u dokumentarnom serijalu "Intervju s Putinom", Foto: Printscreen YouTube

Novac kontroliše politiku u Sjedinenim Državama, a korupcija je način života, kazao je reditelj Oliver Stoun.

Autor klasika kao što su "Platoon" i "JFK" ima novi film, dokumentarac o kontroverznom predsjedniku Brazila Luizu Injasiju Luli da Silva. Reditelj, koji je digao dosta prašine kada je objavio dokumentarni serijal "Intervjui s Putinom" 2017, kazao je da ne vjeruje u optužbe da je Lula prao novac. Stoun vjeruje da se optužbe za korupciju upućuju na račun političara često bez ispitivanja njenih osnovnih uzroka.

"Korupcija je način života. Ona potiče još Grka, Rimljana, čak i prije Vavilonaca. Korupcija je prisutna u cijeloj istoriji, zato nemojmo da mislimo da je Amerika čista i bolja od svih drugih. To je takvo sr*nje", kazao je reditelj u intervjuu za "Variety".

On je uvjeren da je novac najveći problem politike.

"Ako ste siromašan ili čovjek iz srednje klase, veoma je teško kandidovati se za predsjednika u Sjedinjenim Državama, osim ako nemate novac i korporativne sponzore. Novac kontroliše politiku u Sjedinjenim Državama. Ako odete u evropske zemlje, vidjećete da su njihovi izbori drugačiji. Izbori u Britaniji su jeftini ili su makar bili do skoro. U Francuskoj imaju pravila. I to je nama u SAD potrebno. Izbacimo novac iz politike", poručio je Stoun.

Film "Lula" imaće premijeru na Kanskom filmskom festivalu.

Bonus video: