Hiperaktivna, dinamična i eksplozivnija od ostalih igrica iz battle royale žanra

Apex Legends je akciona pucačina, pa se ekipa koja ima tri člana nađe na mapi, a timski rad je najbitniji jer svi moraju međusobno da sarađuju kako bi ostvarili cilj - da prežive do kraja

15508 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Miloš Todorović
Foto: Miloš Todorović

Nakon uspjeha igrica PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) i Fortnite iz žanra battle royale, kompanija Respawn Entertainment riješila je da 2019. godine pokrene svoju.

Tako je nastala igrica Apex Legends koja važi za jednu od igara sa najbrže rastućim brojem igrača, a koja nudi mnoštvo novina u ovom gejmerskom žanru.

Apex Legends je akciona pucačina, pa se ekipa koja ima tri člana nađe na mapi, a timski rad je najbitniji jer svi moraju međusobno da sarađuju kako bi ostvarili cilj - da prežive do kraja.

”Battle Royale mod oduvijek je bio popularan kod gejmera. Apex je relativno nova igrica. Kada je izašla te 2019. godine igrica PUBG bila među najpopularnijima tog žanra, međutim Apex je bila malo savremenija, sa drugačijim moćima heroja pa je to ono što nas je zaintrigiralo. Prije toga uglavnom smo igrali Cunter Strike, a oduvijek su me zanimale te pucačke igrice. Apex Legends igram od prve sezone i do danas mi drži pažnju. Grafika i uređenje igrice tada je potpuno donijelo novine, a upravo sve to je odvaja od ostalih igrica tog žanra. Apex Legend je hiperaktivna, dinamična i eksplozivnija od ostalih”, priča u razgovoru za Vijesti Numan Nokić, ambasador Saveza elektronskih sportova Cren Gore baš za igricu Apex.

On ne krije da mu je upravo iskustvo u igranju Cunter Strikea pomoglo da brže savlada zadatke iz Apex Legendsa.

”Svaka igrica koja je pucačka ima sličnosti. Treba iskustva za stil i vještinu, a kod igrica ovog tipa vještina pucanje to je bitna karika. Bilo kakvo iskustvo što se tiče pucanja pomaže, jer već znaš podešavanja koja ti odgovaranju, brzinu nišana, kao sve to funkcioniše, tako da mi je prethodno iskustvo baš pomoglo. Nijesam morao da radim na tehnici pucanja, ali jesam na onoj vezanoj za kretanje”, ispričao je Nokić.

Igra spaja elemente iz raznih video igara - battle royal igre, klasne pucačine i one sa evoluirajućim narativima. Šezdeset igrača koji su podijeljeni u 20 timova sa po tri igrača se suočavaju jedni protiv drugih na ostrvu. Timovi sakupljaju oružje i druge resurse kako bi se borili protiv drugih odreda, prostor za igru se postepeno smanjuje, dok jedan tim ne ostane, čime se završava meč. Sama igra nudi tonu alata za komunikaciju, tako da gejmeri ne moraju posjedovati mikrofon.

Iako je od izlaska igrica u svijetu napravila bum, u Crnoj Gori nije bilo jednostavno naći gejmere koji će se oprobati igrajući je.

”Kad je Apex krenuo kod nas nijesmo imali previše aktivnih igrača, jer je u pitanju igrica koja je zahtjevnija, a mi u Crnoj Gori nijesmo imali uslove, to jeste kompjutere na kojima bismo to igrali. Bili smo uslovljeni, a trebale su nam bolje grafičke kartice, jer je ta igra direktno prilagođena igračima u Americi koji imaju sve uslove za to. Zato je u početku bilo teško naći ekipu sa kojom bismo igrali makar zabave radi. Trebalo je malo vremena da zaživi. Najprije sam počeo da igram sa bratom, jedva smo sastavili ekipu da pucamo malo jer niko od nas nije mogao da pretpostavi da će ona dostići ovaj nivo. Tako da je sam početak bio težak, težili smo ka tome ne samo da napravimo ekipu, već i zajednicu koja neće biti striktno vezana za Crnu Goru, već da imamo jednu bazu igrača sa prostora Balkana. A upravo su nas ti uslovi ograničavali, pa su se mnogi odlučivali za igricu LOL i izbjegavali Apex”, prisjeća se Nokić te otkriva da se većina igrača oslanjala na igraonice.

”I dan danas moramo igraonice da posjećujemo da bismo igrali Apex. U protivnom svakom gejmeru bi za opremu trebalo jedno dvije, dvije i po hiljade eura da bi mogao da igra ovu igricu kući. Generalno za većinu igrica, s obzirom na to da i ostale kompanije vode računa o grafici, potrebna je skupa oprema, a cijene svega sve više rastu, tako da smo se odučili da posjećujemo bolje opremljene igraonice i na taj način njegujemo ljubav prema Apexu”, iskren je Nokić te dodaje da je upravo ova stavka najveći problem što se Apexs i na ovim prostorima ne širi dovoljno brzo kao u svijetu.

”To je jedna bitna karika, ali ta ljubav prema gejmingu uvijek je nekako jača, pa igrači se trude da omiljene igrice igraju i na toj opremi koju već posjeduju, a to stvara neke druge probleme od kvaliteta slike do nekih drugih stvari”, kaže gejmer i objašnjava da nedostatak uslova utiče i na samo vježbanje pred bitne mečeve i turnire.

Numan Nokić
Numan Nokićfoto: Miloš Todorović

”Morali bismo unaprijed da se dogovaramo, pa da u određenim igraonicama zakažemo termin za slobodne kompjutere, a i kada se okupimo ne možemo da ostanemo po pet, šest sati. Generalno to je veliki problem, posebno kad se spremamo za takmičenja”, ističe Nokić.

Ova igra je jedinstvena i po tome što likovi mogu da se responuju, pa kada neko umre, iza njega ostaje takozvani rispon signalna kutija koju drugi član tima može da pokupi i odnese na mjesto za ponovno vraćanje u život.

”Mislim da to nije detalj koji odvaja Apex od ostalih pucačkih igara i da je Fortnite prvi uveo taj detalj da jedan igrač može da ‘oživi’ drugog. Ono što ipak Apex odvaja od ostalih igrica je dinamičnost. Naime, svaki heroj ima svoje dvije moći - jedna standardna i druga ultimativna. Sve te moći su adaptirane na dinamičan tip igre pa heroj može da se transportuje sa jednog mjesta na drugo, možeš brzo da rotiraš mape, da letiš, bacaš granate... Većina tih stvari odvaja Apex od drugih igrica”, objašnjava Nokić.

Prva sezona imala je svega devet junaka, dok gejmeri trenutno igraju 12. i heroja je mnogo više. Nokić je krije da i sam bira novije junake.

”Adaptirao sam se na njih jer svaka sezona donese nešto novo u Apexu. Svaka sezona ima neku karakteristiku, nekad junaci slabe, nekad su jači, ali su uvijek živi i jednako zanimljivi da gejmer upravlja njima. Biram junaka koji je potreban timu u tom trenutku, učim, prilagođavam se, jer pripremajući se za takmičenja i turnire dosta sam proveo vremena usavršavajući moći tih legendi. Zato i nemam specijalnu legendu sa kojom uvijek igram, već sam više fokusiran na to šta je prava kompozicija za turnirsku igru, a mi bi se kao tim prilagođavali tome i usavršavali trenutnu kombinaciju. Jer kao što rekoh, svake sezone izađe novi heroj, pa ispitujemo njegove moći i kombinacije sa ostalima”, ispričao je Nokić čiji tim “FiveG” osvaja dobre rezultate na turnirima.

”Što se tiče naših prostora, jedan smo od najozbiljnijih timova koji se takmiči. Kad su turniri u pitanju baš smo zvučno ime, pozvani smo od strane velikih organizacija da se takmičimo na njihovim turnirima. Kao ekipa smo poznati i na strimovima, znaju već o kome se radi. Iako zbog uslova ne strimujemo, već samo jedan naš igrač koji je riješio da se ozbiljno bavi gejmingom. Iskreno, ukoliko igrate često na mjesečnom nivou turnire imate lijepu priliku da zaradite od toga. Mi smo se zato više fokusirali na tu ozbiljniju igru nego onu samo za zabavu, jer ako to može da se isplati na dvije, tri godine, što da ne. A s obzirom na to, kao što sam rekao da je naše ime ‘FiveG’ zvučno i da nas zovu, trudimo se da to iskoristimo. U bliskoj budućnosti ako nam budu uslovi obezbijeđeni nadam se da ćemo i mi moći da strimujemo, proširimo Apex na ovim prostorima i ohrabrimo ljude da igraju i gledaju, da se naša ekipa prati i da imaju za koga da navijaju”, nada se Nokić.

U timu “FiveG” su njih petorica, ali se lako dogovore koja trojica će igrati turnire. Već narednog mjeseca čeka ih svjetsko takmičenje koje će zbog pandemije igrati online.

”Zbog obaveza - fakulteta, poslova nas je petoro u timu, jer nijesmo uvijek svi dostupni. Ovo je igrica za +18, a većina ljudi koji su iznad tog doba su zauzeti obavezama, tako da nas je pet i prema mogućnosti se rotiramo. Vjerujemo da ćemo na turniru koji planiramo da radimo, onoga igrača koji se istakne angažovati da bude dio našeg tima. Možda mu se pruži prilika i nekog od nas da zamijeni, a mi da se posvetimo organizaciji. Uglavnom cilj nam je da se posvetimo mladima, jer možda baš na ovim prostorima čuči neki veliki talenat koji nema prostora da se iskaže. Zbog svega toga nam je bitno da pokrenemo i sami te turnire”, ističe Nokić i otkriva da otkako je nastao Apex Legends 2019. godine na ovim prostorima je bio samo jedan veliki trunir.

Apex
foto: Printscreen YouTube

”Taj turnir je imao enormno veliku gledanost na Youtube servisu. Na takvu igricu imati 40 hiljada pregleda je velika stvar, jer druge imaju do pet hiljada maksimalno. A eto možda bit ti rezultati bili i bolji kada bi bilo više turnira. Zato i planiramo da se pokrenemo po tom pitanju”, otrkiva planove gejmer koji je student medicine, pa zbog obaveza na fakultetu za sada ne može da igra Apex svaki dan.

”To je dva do tri puta nedjeljno, po dva tri sata. I to bude ako smo se toliko dogovorili, ili ako je trunir u pitanju, bukvalno ostajem koliko moram”, zaključuje on.

Gluma bila samo hobi

Prije nego što se zainteresovao za Apex, Nokić je svoj talenat pokazao i kroz amatersko pozorište DODEST, gdje se oprobao kao glumac.

”Bilo je to na prvoj godini studija, bio sam član amaterskog društva DODEST, i igrao u dvije njihove predstave. Više mi je to bio hobi, nisam težio da se time profesionalno bavim. Ali kad su obaveze na faklutetu postale ozbiljnije, odlučio sam da se fokusiram na učenje i ostavio glumu po strani”, ispričao je Nokić.

Bonus video: