Foto: Shutterstock

Igra prijestola, prije igre prijestola

Zabavi nikad kraja, pa ne čudi što je igraju najčešće mlađe generacije

10674 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Liga legendi poznatija kao LoL (League of Legends) ne može promaći niti jednom ljubitelju MOBA žanra, a pogotovo ne mlađoj generaciji! Ova igra nastala rane 2009. godine ima mnogo stariju i burniju istoriju…

Stiv "Guinsoo" Fejk, originalni programmer WarCraft 3 (wc3) moda DotA zajedno sa kolegom Stivom "Pendragon" Meskonom odlazi i napušta DotA projekat zarad ideje o MOBA igri koja neće biti limitirana, već pomalo zastarjelom wc3 mašinom. Ideja dobijena 2005. godine počinje biti realizovana krajem iste uz pomoć nove gejming kompanije "Riot Games" (RG). Uprkos napornom radu dvojice glavnih programera i pomoćnog tima same RG kompanije, realizacija ovog projekta trajala je pune četiri godine. Jeseni 2008. najavljen je izlazak nove igre, tad već najpopularnijeg MOBA žanra, takozvane, Lige Legendi koja nepune godinu dana kasnije u aprilu 2009. godine konačno izlazi u svojoj beta verziji.

Poenta igre

Poenta Lige Legendi kao i svake druge igre svog žanra je srušiti protivničku bazu prije nego on sruši vašu na mapi koja se sastoji od tri strane odnosno lejna kojima neprestano jurišaju kripovi (vojska kontrolisana od strane kompjutera) sa samo jednim ciljem, a to je da unište sve pred sobom. Na mapi se nalazi deset igrača od kojih svaki kontroliše jednog šampiona i uz pomoć četiri saigrača nastoji nadmudriti protivničkih pet, te im srušiti nexus odnosno tron.

LoL
foto: Jasna Kalač

Samoner

Samoner (prizivač šampiona) je zapravo svaka osoba koja je instalirala Ligu Legendi i napravila profil na riotovoj gejming platformi. Ovo je zapravo savršen način da se svaki novi igrač što lakše spoji sa svijetom Lige Legendi i unese u isti. Biti samoner nije šala, a tome svjedoče i dvije samoner magije koje svaki igrač bira za sebe od ponuđenih 12. Ove magije se mogu koristiti u svakoj partiji nzavisno od izbora šampiona.

Šampioni

Kao što i sam naziv govori to su šampioni izabrani od strane svakog igrača pojedinačno koji predstavljaju iste u surovom svijetu LoL-a. Trenutno postoji čak 159 različitih šampiona koji se dijele u šest klasa. Ime svake klase je u većini slučajeva dovoljno da istu i objasni, a vidjećete i zašto:

Asasin - veoma slaba klasa koja ne može pretrpjeti mnogo štete, ali ekseluje u situaciji kada vam je potrebna ogromna količina burst demidža (šteta napravljena heroju) da brzo eliminišete protivnika.

Fajter - solidna klasa koja može da izdrži dosta štete i da recipročno istu nanese.

Mag - klasa koja koristi magični napad da nanese ogromne količine štete konstantno ili u periodičnim izlivima po potrebi.

Strijelac - klasa koja najčešće iz daljine mada ponekad i iz bliza nanosi konstantne količine fizikalnog demidža.

Podrška - klasa koja pomaže svim ostalima da svoj posao odrade što bolje.

Tenk - klasa čiji je posao primiti što više demidža te time olakšati posao ostalim klasama.

Magije

Svaki šampion ima jednu pasivnu i četiri aktivne magije. Ove magije se koriste uz pomoć mane ili neke druge slične zamjene. Postoji 25 šampiona koji ne koriste manu i svaki od njih ima svoj poseban sistem koji mu omogućava korištenje magija. Neki od primjera su: bijes, hrabrost, energija, vitalnost…

Aktivne magije se unaprijeđuju više puta, a dijele se na primarne i na ultimativne magije. Svaki šampion može unaprijediti svaku od svojih primarnih magija po pet puta dok ultimativnu magiju može unaprijediti samo tri.

LoL
foto: Shutterstock

Ajtemi

Iako svaki šampion posjeduje veoma jake magije, one nijesu dovoljne da vas odvedu do pobjede, potrebni su vam i ajtemi. Ajtemi su oprema koju svaki igrač kupuje novcem koji dobija ubijajući protivničke kripove i heroje kao i neutralne kripove. Zanimljivo je da u odnosu na Dota 2 u LoL postoje takozvani Mistični ajtemi kojih ima 25, od kojih svaki šampion može izabrati samo jedan istovremeno, jer svaki od tih ajtema ima svoju zasebnu mistik auru. Neki ajtemi mogu imati i aktivnu komponentu.

Džungla

Džungla je u ovoj igri veoma zaniljiva jer je ispunjena raznim čudovištima koja su veoma jaka i smještena je između lejnova i podijeljena rijekom koja mapu Lige legendi dijeli na pola. Postoji sedam različitih kampova koji se ponavljaju u oba dijela džungle. Od sedam kampova jedan je crveni, jedan plavi, a ostalih pet su žuti kampovi. Crveni kamp je kamp u kome se nalazi veliki golem, nakon čije smrti njegov ubica, osim standardnog novca i iskustva, dobija i takozvani crveni baf koji daje solidne prednosti datom šampionu. Isto se može reći i za plavi kamp, dok ostali žuti kampovi daju samo novac i iskustvo. Veoma je važno pomenuti dvije jame u kojima se nalaze unikatna čudovišta neizmjerne snage. U sjevernoj jami nalazi se Baron koji se stvara tek u 20. minutu igre, dok se u južnoj jami nalazi zmaj koji se stvara u petom minutu igre.

Toranj

Toranj je defanzivna struktura koja, za razliku od kule u Dota 2, pravi ogromne količine štete te zbog toga predstavlja neprobojni prostor protivniku. Na svakoj strani nalaze se po tri tornja kao i dodatna dva ispred samog nexusa odnosno trona.

Inhibitor

Inhibitor predstavlja mjesto u kojem se trenira beskonačna vojska obje strane. Postoje 3 inhibitora po timu koji neprestano šalju vojsku na svaku stranu prema protivničkoj bazi.

Pro scena

Pro scena Lige legendi sastoji se od 12 zvaničnih liga koje se igraju svake godine i dostižu vrhunac na svjetskom LoL prvenstvu poznatijem kao "Worlds". Broj ekipa se mijenjao tokom godina, ali već dvije godine zaredom 22 ekipe takmiče se za titulu najbolje LoL ekipe svijeta, "Samoner" trofej od 32 kg kao i nekoliko miliona američkih dolara.

Performanse

Minimalni uslovi za pokretanje ove igre su: 2GHz procesor SSE2; 2GB RAM memorije; 8GB slobodnog prostora na hard disku; GeForce 8800 grafičku karticu; Windows Vista kao i dobra internet konekcija.

Lično iskustvo

Nakon provedenih 250 sati igre u Ligi legendi shvatio sam da je ova igra zapravo veoma kompetitivna, te da zabavi nikad kraja! Ogroman broj šampiona kao i sama ideja da sam ja kao igrač zapravo u ulozi samonera me je natjerala da se zainteresujem i više nego što sam očekivao. Igrao sam tutorial koji je veoma dobar, čak smatram da je u tome LoL odradio mnogo bolji posao od Dota 2 koja isti nema. Igrao sam normal gejmove kao i ranked gejmove i moram priznati da akcijene fali. Ne postoji jedna sekunda u toku igre koja traje od 20-ak do 50 minuta da sam ravnodušno gledao u ekran i čekao da se nešto desi. U odnosu na ostale igre svog žanra Liga Legendi je mnogo brža i dinamičnija jer je ogroman akcenat stavljen na samu upotrebu magija i ajtema za razliku od, na primjer, Dota 2 koja je pristupila ovom žanru fokusirajući se više na stratešku stranu igre. Takođe sam zapanjen ogromnim brojem aktivnih igrača, te brzinom kojom se pronađe meč. Još jedna veoma zanimljiva stvar RG kompanije i ujedno razlog zbog kojeg je toliko godina LoL ostala pri vrhu svog žanra je način na koji promovišu svoju igru. Napravili su mobilnu verziju Lige Legendi kao i brojne modove unutar same igre, takođe su napravili poseban univerzum iz kojeg svi šampioni dolaze kao i najnoviji anime (animiranu seriju) na temu tog univerzuma.

Pozitivni utisci ipak ne mogu sakriti negativnu stranu ove MOBA igre u vidu veoma dugog loading ekrana, veoma toksične zajednice, kao i veoma konfuznog kamera sistema u gejmu.

Sve u svemu, uprkos repetitivnosti mape i ajtema koji se rijetko mijenjaju, ova igra vam jednostavno ne može dosaditi.

8+

ocjena LoL igrice

Bonus video: