Foto: Refund me if you can

Svjež lahor u svijetu gejminga

Ova igra nema neku prezanimljivu priču. Djevojka je zaspala i na vama je da je probudite tako što ćete pobjeći iz lavirinta u kojem se nalazite i to sve dok vas nemilosrdno čudovište neprestano juri

6876 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Refund me if you can
Foto: Refund me if you can

”Refund me if you can” odnosno “povrati novac ako možeš” je ime najnovije igrice koja trenduje na steamu. Proizvođač je Sungame Studio koji je na steam platformi debitovao ovom vrlo čudnovatom igricom. Ranije je poznat po igrama poput: Farkle, Solitaire i Royal Roulette koje se mogu igrati na mobilnom uređaju skidajući ih s google play aplikacije ili ih možete pronaći na facebook platformi.

Priča

Ova igra nema neku prezanimljivu priču. Djevojka je zaspala i na vama je da je probudite tako što ćete pobjeći iz lavirinta u kojem se nalazite i to sve dok vas nemilosrdno čudovište neprestano juri. Srećom po djevojku koja spava, ovo je sve samo njen san. S druge strane igrač mora pronaći pravi put i uspješno pobjeći iz lavirinta u kojem se nalazi 100 pogrešnih i samo jedan pravi put. Ovo zaista zvuči nemoguće, pogotovo kada je izazov samog programera igrice da se ista pređe za manje od dva sata!

Srećom po vas postoje zeleni i crveni svjetlosni štapovi kojih imate u dovoljnim količinama, te vam mogu umnogome olakšati bjekstvo.

Način igre

Igra počinje kratkim uvodom samog programera koji predstavlja i sam izazov, te nudi i opciju povraćaja novca ukoliko se igra pređe do kraja za dva sata. Takođe, postoji posebna medalja koju dobija svaki igrač koji uspješno završi izazov. Nakon dva sata i jednog minuta igranja ove igrice bez prelaska iste mogućnost dobijanja medalje zauvijek nestaje.

Nakon uvoda slijede kratka i jasna uputstva ispisana zelenim i crvenim svjetlosnim štapovima koja služe kao vrsta tutorijala.

Printscreen
foto: Refund me if you can

Pratiti uputstva je malo komplikovanije nego što na prvi pogled izgleda. Iako je potrebno pridržavati ih se, uvijek postoji neka caka koja će ili olakšati prolazak određene prepreke ili vas navesti da dobro razmislite koji aspekat ispisane riječi treba uzeti u obzir.

Prva prepreka je ujedno i najzastupljenija, a to su kese pune smeća koje blokiraju određene puteve unutar lavirinta. Nekada je dovoljno preskočiti ih ili se kroz iste progurati, dok je drugi put potrebno jednu po jednu pažljivo premjestiti da bi se moglo proći dalje a da ne otkrijete svoju lokaciju neumorljivom čudovištu koje juri za vama. Druga prepreka predstavlja prolaz skriven iza žbunja koji je, u ionako mračnoj atmosferi igrice, jako dobar način da se sakrije pravi put. Postoji i dio s vodom u kojoj čudovište čuje svaki vaš korak, kao i dio u kojem se morate suočiti s istim tako što ćete ga nadtrčati.

Sve u svemu prepreka ima dosta, a puteva još više. Na kraju igrice nalazi se jedna vrlo zanimljiva caka koja vas može koštati izazova, a, bogami, i dosta živaca. Ostaviću to vama da otkrijete, jer je i meni taj dio oduzeo najviše vremena, te sam se dobro izasmijao kada sam ga napokon prešao. Želim napomenuti da, ukoliko igru ne pređete za dva sata, ona dobija opciju koja za svaki ponovni pokušaj izmijeni poziciju pravog puta, te samim tim igra postaje znatno teža.

Da pređem igricu do kraja trebalo mi je nešto manje od 100 minuta, dobrim djelom jer sam imao sreće prilikom nasumičnog odabira puteva, a dijelom i zato što sam neprestano koristio svoje svjetlucave štapove kojima bih markirao put kojim ne smijem (crvenom bojom) odnosno put kojim treba ići (zelenom bojom).

Efekti

Iako igrica nosi žanr horor akcije s elementima avanture, jako malo avanture se nalazi u istoj, a i element horora koji je predstavljen strašnim čudovištem je u najmanju ruku ne tako strašan.

Smatram da su programeri mogli odraditi bolji posao prilikom kreiranja jezive atmosfere pogotovo u audio aspektu igre. Vizuelno igra je sasvim u redu. Tuneli, putevi, stepenice, kese pune smeća, osvjetljenje, kao i izgled samog čudovišta su na zadovoljavajućem nivou. Muzika, s druge strane je jako slabo odabrana, otkucaji srca koji se ubrzaju i postanu dosta glasniji kada je čudovište jako blizu su jedini solidno odrađen audio aspekt igrice. Zvuk prilikom pomjeranja teških smdrljivih kesa, prolaska kroz žbunje ili kroz vodu je vrlo niskog kvaliteta kao i zvuk samog umiranja ili vriska čudovišta. Uprkos ovim nedostacima igra i dalje ima nekoliko momenata za koje mogu reći da su me “uplašili”, mada je to više bilo neko iznenađenje prilikom neočekivane prepreke na putu koja je dozvolila neprijatelju da me usmrti.

Printscreen
foto: Refund me if you can

Kao što se u grafičkim podacima može vidjeti, ova igra je jako kratka ili jako duga u zavisnosti od brzine donošenja odluka, kao i sreće koja je mene dobro poslužila. Što se tiče cijene, ova igra košta nepuna četiri eura, te nije problem ni ukoliko je ne uspijete preći za samo dva sata, te odraditi izazov i vratiti uloženi novac.

Performanse

Performanse su očekivane za ovakav tip igrice. Jako niski zahtjevi poput: Windowsa 10, 2.2GHz Dual Core CPU procesora, 4GB RAM memorije, 512MB NVIDIA GeForce 9800GTX grafike, kao i 2GB slobodnog prostora na svom Hard Disku su više nego dovoljni da pokrene ovu igru.

Lično iskustvo

Nijesam planirao kritikovati ovakav tip igrice, ali izazov koji trenduje internetom me je natjerao da je instaliram i probam uspješno preći. Da je cijena bila veća vjerovatno bih odustao od izazova i samo ga pratio iz daleka, ali s obzirom da je igrica veoma jeftina odlučio sam dati skoro četiri eura za koje postoji šansa da dobijem nazad ukoliko odradim izazov, što srećom i jesam, za potencijalno dobru zabavu i dobro provedenih nekoliko sati vremena.

Ukoliko želite kupiti ovu igricu na steam platformi da biste igrali veoma kvalitetnu akcionu horor avanturu, onda ova igra nije za vas. Kao što sam ranije pomenuo, igra je jako niskog kvaliteta i manje više je postala neki “mim” među nama gejmerima, te je vrijedi uzeti samo ukoliko planirate odraditi programerov nemilosrdni izazov. Sklonivši tu misao sa strane, ovo je definitivno neki svjež lahor u svijetu gejminga u kojem svakodnevno izlaze razni apdejtovi za behemote poput Diablo Immortala, Elden Ringa, V Risinga, WoW-a i sličnih igrica.

Nadam se da će ovaj mali studio sa svojim timom programera nastaviti proizvodnju igrica, samo ubuduće višeg kvaliteta, jer ovaj zanimljivi eksperiment je definitivno doživio uspjeh uprkos gramatičkim greškama unutar same igre.

3

bih dao ocjenu samom kvalitetu igre, ali ako u obzir uzmemo i izazov koji nam je programer predstavio i neki hajp među gejmerima nastao povodom istog, ocjena skače na 6.

Bonus video: