Foto: Printscreen

Kao mačka lutalica možete spasiti svijet

Ova igra je vrlo jednostavna i fokusira se više na prikazivanju jako zanimljive priče koja će vas držati zainteresovanim do kraja

3564 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Stray (Lutalica) je avanturistička igrica napravljena ove godine od strane BlueTwelve studia. Igrica košta 27 eura na Steam gejming platformi, te uzevši u obzir da ima manje od 10 sati igre, odlučio sam da nije vrijedna tih para. Međutim, nakon nebrojeno pozitivnih kritika od strane njene zajednice odnosno igrača koji su je odigrali ili probali i nekoliko pročitanih članaka od kojih posebno ističem jedan s naslovom: “Stray je oborila rekord po broju pozitivnih kritika, prestigla je do sada nepobjedivi God of War”, odlučio sam je isprobati.

Priča

Naime, glavni lik iliti mačka lutalica propada u neki tajni podzemni grad naseljen robotima, mašinama i smrtonosnim virusima, te iz istog pokušava pobjeći uz pomoć prijateljskog drona po imenu B-12. Sama igra to i prikazuje na samom početku gdje četiri mačke lutaju kroz staro napušteno stovarište i jedna od njih se izdvaja, te propada u nešto nalik crnoj rupi koja je šalje u misteriozni “nenaseljeni” grad robota. Mačka ubrzo zatim pronalazi laboratoriju u kojoj uspijeva instalirati vještačku inteligenciju u jedan mali dron koji sebe naziva B-12. Ovaj dron, zatim, u znak zahvalnosti odlučuje da se pridruži glavnom liku i pomogne mu da se vrati nazad na površinu. Kada dublje zađete u igricu, saznaćete da nijeste jedini koji pokušava pobjeći kao i da su mnogi odustali od te nemoguće misije i prihvatili sudbinu potpunog izumiranja.

Ne želim otkriti najbolje djelove priče, te se nadam da je ovo dovoljno da vas, kao i mene, navuče da ovu igru probate.

Stray
foto: Printscreen

Gejmplej

Ovo je avantura u trećem licu u kojoj se igrač nalazi u ulozi mačke lutalice koja putuje misterioznim podzemnim gradom u cilju napuštanja istog. Možete skakati, penjati se i otvarati nove puteve tako što ćete interaktovati s okolinom kao na primjer: zavlačenje u kante, prevrtanje kanti punih farbe, korišćenje automata i grebanje objekata. Morate rješavati razne zagonetke da biste progresovali sa glavnom misijom, a često biva uključeno i pomjeranje raznih stvari kako biste došli do cilja.

Igra je takođe puna raznih opcionalnih misija i stvari koje možete raditi poput: spavanja, mjaukanja, maženja s neutralnim karakterima u igri. Svaka od ovih akcija iznudiće neku reakciju okolnih karaktera.

Stray
foto: Printscreen

Igra se sastoji iz 12 akata, odnosno djelova i neki od njih iako linearni u smislu glavne misije imaju dosta prostora da udovolje i ljubiteljima “open world” stila koji dozvoljava istraživanje grada i tumaranje istim zarad sopstvenog zadovoljstva. Osim glavnog lika postoji i prijateljski dron B-12 koji služi kao vaš kompanjon. On je prevodilac, nosilac raznih stvari koje pronađete na svojoj avanturi, daje vam svjetlost kada je to potrebno, hakuje razne mašine, što doprinosi pri rješavanju zagonetki i pronalasku pravog puta za nastavak glavne misije. Tokom igre naći ćete nekoliko njegovih memorija, sjećanja, koja će vam dati dodatne informacije o svijetu u kojem se nalazite. Što se tiče neprijatelja, u ovoj igri postoje dvije stvari koje vas mogu ubiti i to su smrtonosna bakterija zvana Zurks i Sentinel - čuvari koji vas ubijaju na mjestu ukoliko vas uoče.

Nema previše akcije niti zahtjevnosti u smislu pogađanja raznih magija ili pritiskanja mnogo dugmadi jako brzo i pravilno. Ova igra je vrlo jednostavna i fokusira se više na prikazivanju jako zanimljive priče koja će vas držati zainteresovanim do kraja.

Atmosfera

Ovo je prvi put da se kao igrač neke igrice nalazim u ulozi mačke, te priznajem bio sam malo skeptičan povodom atmosfere kojom ću biti okružen kao mala dlakava životinja. Ipak, nakon uvodnog dijela igre nekako sam se osjetio prirodno u toj ulozi. Muzika nije ništa posebno, ali dovoljno dobro upotpunjava zavidni vizuelni aspekt igre. Svijet u kojem se igra odvija vrlo je mračan, ne zbog manjka sijalica ili električne energije već zbog sudbine koja ga je zadesila. Vjekovi ili čak i milenijumi su prošli nakon smrti posljednjeg čovjeka i sve što je ostalo su samosvjesni roboti i smrtonosni virus koji ubija sve pred sobom proizveden od strane ljudi. Roboti su izgubili svu nadu za bjekstvom ili novim životom i to se mijenja tek dolaskom zalutale mačke koja im možda može pokazati put do vanjskog svijeta. Osjećaj odgovornosti i depresije prema ovoj populaciji robota koja ne vidi izlaz iz umirućeg svijeta natjeraće vas da pronađete put do kraja i način da spasite sebe, a i njih.

Stray
foto: Printscreen

Borba

Vjerovali ili ne, ova igra takođe ima borbu. Nije naročitno značajan dio igre niti je veoma čest, ali ukoliko ne uspijete uspješno eliminisati horde neprijateljski nastrojenih Zurksova nećete progresovati sa glavnom misijom niti spasiti svijet. Borba je vrlo jednostavna. Koristeći specijalnu dodatnu opremu svog prijatelja B-12, dobijate sposobnost upravljanja jakim radioaktivnim talasom koji prži neprijateljsku bakteriju.

Performanse

Ipak je u pitanju vrlo nova igrica, te je za očekivati visoke zahtjeve u vidu performanse, međutim ipak nijesu toliko visoki. Za pokretanje ove igrice potrebni su vam Windows 10, Intel Core i5-8400 procesor, 8 GB RAM memorije, NVIDIA GeForce GTX 780 grafika, verzija 12 DirectX kao i 10 GB slobodnog prostora na hard disku. Igrica na Steam platformi košta nepunih 27 eura.

Stray
foto: Printscreen

Zaključak

Kada sam prvi put zaigrao igricu i odgledao uvodnu špicu, prošao tutorijal koji me je upoznao s komandama i pričom, bio sam malko razočaran jer za igranje ove igrice nije potrebna nikakva vještina. Pomislio sam da je ovo samo neka vrsta mačka simulatora koja će ispasti gubljenje vremena. Ipak, nakon samo nekoliko minuta shvatio sam da je poenta ove igre zapravo koristiti mozak za napredovanje glavne misije čijim progresom se otkriva sve veći dio jako interesantne priče. Nije bitno da li biste uspjeli skočiti na cjevovod iz prvog puta ili biste pali s vrha neke tende na ulicu, ono što je bitno jeste da je zbog ljudske pohlepe svijet doživio apokalipsu u kojoj jedini pobjednik biva Zurks bakterija koja je istrijebila ljude koji su je i stvorili, a isto neminovno prijeti i populaciji robota koji su ostavljeni na milost i nemilost zubu vremena i ove nezaustavljive bakterije. Zaista sam prijatno iznenađen ovom igricom. Mala indi igra sa puno potencijala za nastavke i definitivno zasluženim pozitivnim kritikama. Ipak, moram pomenuti i negativnu stranu ove igre, a to je jedan jako veliki glič koji možete sresti u aktu šest koji vas natjera da iznova započnete nivo. Bilo je još nekoliko manjih bagova, poput jednog od robota koji prolazi kroz ogradu ili lagova uzrokovanih padom fps-a (frejm po sekundi) prilikom alt tabovanja unutar igre. Sve to se ipak da lako zaobići, a hod pretovarene mačke koja se gega putem vam brzo vrati osmjeh na lice.

9

Ocjena igrice Stray

Bonus video: