Foto: Dota2.com

Prezanimljivo i svježe

Najvažnija generalna izmjena je izbacivanje malog neutralnog kampa u blizini mid lejna. Ova promjena je dovela neke nove heroje nazad u metu, a neke zauvijek izbacila iz skupa “mid heroja”

7664 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dota2.com
Foto: Dota2.com

Konačno je stigao famozni 7.32 peč za Dota 2 u kojem nijesu samo izmijenjeni svi heroji, već je izmijenjeno i 28 ajtema, ubačeno osam novih neutralnih ajtema, novi lejn krip, nova “dire” šuma, masu generalnih izmjena, kao i najava za “battle pass” koji stiže već prvog septembra.

Generalne izmjene su obično i najvažnije izmjene od svih, jer se odnose na samu igru u cjelini i način na koji ista funkcioniše. Zbog toga ću ih navesti u cjelosti:

Primal Beast (heroj) je sada dio kapetan moda (cm).

Exp potreban za lvlup heroja je povišen za svaki nivo.

Streak exp je sada veći za više nizove, a manji za niz od tri ubistva.

Dodat je krip barjaktar koji se stvara svakog minuta umjesto jednog od standardnih mele kripova, počevši od drugog minuta igre. Ovaj krip ima 40% otpornosti na magije, kao i auru inspiracije koja daje 3 hp po sekundi regeneracije svima u 700 radijusa od njega. Ubijanjem ovog kripa ubica, kao i svi njegovi prijatelji, u 1200 radijusa dobijaju zlata u vrijednosti od 100% same vrijednosti kripa. Zlato se ne dobija ukoliko je krip dinajovan. Ne može se dinajovati magijama poput “demonic conversion” od enigme.

Repozicionirana je rampa u tamnoj (dire) šumi na način da daje manje uzvišenja oko Rošana.

Tamni outpost usklađen s izmjenom rampe.

Nagradna (bounty) runa usklađena s izmjenom rampe.

Šuma oko srednjeg neutralnog kampa najbližeg pomenutoj rampi je takođe usklađena.

Vrijeme teleportovanja (osnovno) na outpost lokacije produženo je za sekund, s pet na šest.

Maknuti su mali neutralni kampovi pored mid lejna (srednje linije).

Glif utvrđenja se sada refrešuju nakon pada prve kule u svakom nivou osim četvrtog. (Nakon pada prve T1 kule, nakon pada prve T2 kule i nakon pada prve T3 kule.)

Neranjivost unutar fontane se sada uvijek stvara, nezavisno od pozicije protivničkih heroja.

Pasivni prihod zlata smanjen za 15% (sada je umjesto 100 samo 85 zlata po minutu).

Oklop drvenih struktura obje strane povećan za 10. (Sa 13 na 23).

Protekcija zadnjih vrata sada daje duplo više hp/s regeneracije drevnim strukturama. (Sa 90hp/s na 180hp/s)

Kako ove generalne izmjene utiču na Dota 2 partiju imali smo prilike da vidimo na “ESL One Malaysia” turniru usred kojeg je peč i izašao. Partije su, zahvaljujući izmjenama, u količini potrebnog iskustva (exp) za nivo, povišenom broju Glif utvrđenja, kao i smanjenjem pasivnog prihoda zlata znatno usporene. Iako su se tokom turnira igrači tek privikavali na sve ove izmjene, nijesu mogli pobjeći od činjenice da su ostali zatečeni ogromnim brojem informacija o kojima treba povesti računa. Najvažnija generalna izmjena je izbacivanje malog neutralnog kampa u blizini mid lejna. Ova promjena je dovela neke nove heroje nazad u metu, a neke zauvijek izbacila iz skupa “mid heroja”. Nedostatkom malog neutralnog kampa mid igračima bivaju iznova testirane mehaničke i lejning sposobnosti. Ukoliko je jedan igrač znatno mehanički bolji od drugog, neće imati nikakvih problema to i iskoristiti totalnim maltretiranjem protivnika. Prije ovog peča, protivnik bi u takvoj situaciji igrao pasivno, branio svoju kulu i farmao mali neutralni kamp u blizini da smanji zaostatak. Izbacivanjem notornog kampa teret odbrane mid lejna pao je na leđa soft suporta (igrač pozicije četiri - takozvana mekana podrška). Ovo je otvorilo put raznim zaboravljenim herojima poput kraljice bola (QoP) i njoj sličnih lejn dominatora čiji je posao ranim maltretiranjem protivnika istog izbaciti s lejna, te mu srušiti kulu.

dota 2
foto: Shutterstock

Smatram da su ove izmjene na bolje; prvo zbog toga što sam ja mid igrač i ne volim da, uprkos trudu, pobijedim protivnika, on pobaca svoje magije da očisti talas kripova i pobjegne u šumu farmati mali kamp, a drugo zbog toga što se polako vraća u igru meta dominacije. Konačno će keri (pos1) igrači nositi igru, dok mid igrač ranom dominacijom odvlači pažnju protivnika na sebe. Ovo nije toliko bitno za profesionalnu scenu jer su igrači istog, približno jednakog nivoa. Ali kada je u pitanju rankirana igra ili igra između timova nejednakih snaga, ovo će i te kako doći do izražaja.

Kada su u pitanju izmjene ajtema, najviše su pogođeni “lifesteal” ajtemi čija je efikasnost protiv kripova bilo koje vrste duplo smanjena, dok je protiv heroja čak i pojačana. Vrlo male izmjene na ajteme koje su koristili najjači heroji prethodnog peča poput “witch blade” čija je inteligencija smanjena za dva, kao i “refresher orb” koji sada košta 50 mane više i ima 10 sekundi duži kuldaun (vrijeme koje mora proći prije ponovne upotrebe). Konačno i “refresher shard” koji ima jednokratnu upotrebu identičnu prethodno pomenutom ajtemu oduzima manu i to 200 poena iste.

Najbitnija izmjena što se tiče ajtema je: “BKB sada košta 50 mane”. Ovo je izmjena na koju će se igrači teško navići, te koja indirektno bafuje (pojačava) heroje bazirane na iluzijama i “mana burn” efektima. Ovo u kombinaciji s izmjenama heroja možda konačno napravi donekle korisnog heroja od daleko najgoreg anti mejdža. Ova izmjena takođe nerfuje (smanjuje) heroje koji apsolutno ne mogu da funkcionišu bez crne kraljevske palice(BKB) poput razora.

Iako su izmjene ajtema indirektno uticale na jačinu i efikasnost samih heroja, izmjene koje direktno utiču na iste je ono što biva najzanimljivije velikoj većini Dota 2 zajednice. Ali prije nego pređemo na, takoreći, glavnu temu moram pomenuti neutralne ajteme.

Ubačeno je osam novih, od kojih su neki viđeni ranije što kroz prošle pečeve, što kroz razne “custom” igre poput Aganimovog lavirinta.

- Seeds of Serenity je neutralni ajtem prvog nivoa koji pasivno daje +100 HP, ali ima i aktivnu komponentu koja glasi: Targetuj tlo radijusa 350 i baci zelenkastu prašinu koja daje svim prijateljskim karakterima 8HP/s regeneracije u datom radijusu. Trajnost je 14 sekundi, a kuldaun 40.

- Lance of Pursuit je neutralni ajtem prvog nivoa koji pasivno daje +200 mane, kao i pasivnu magiju “Hound” koja glasi: Napadom na protivnika koji vam je okrenut ledjima dobijate +15 DMG i usporavate ga za 12%/6% na 1 sekundu. (mele/range)

- Occult Braclet je neutralni ajtem prvog nivoa koji pasivno daje +5 stats, kao i pasivnu magiju “Rites of Eloshar” koja glasi: Svaki put kada osoba koja me nosi biva napadnuta ista dobija 0.5 mana regeneracije koja se stakuje do pet puta i traje 10 sekundi.

- Eye of The Vizier je neutralni ajtem drugog nivoa koji pasivno daje +125 CR, ali oduzima 20% max mane.

- Specialist’s Array je neutralni ajtem drugog nivoa koji pasivno daje +8 stats i +10 DMG kao i pasivnu magiju “Crackshot” koja glasi: Sljedeći napad ispaljuje projektile na dvije dodatne mete unutar napad distance. Radi samo na “range” heroje (heroje na daljinu) i ne prokuje napad modifajere. Kuldaun 12 sekundi.

- Dagger of Ristul je neutralni ajtem drugog nivoa koji pasivno daje +10 AS, kao i aktivnu komponentu koja glasi: Konzumiraj sopstvenih 100 HP da trenutno dobiješ +40 DMG. Traje osam sekundi. Kuldaun 30 sekundi.

- Ogre Seal Totem je neutralni ajtem trećeg nivoa koji pasivno daje +12 STR, kao i aktivnu komponentu koja glasi: Poskoči naprijed poput foke dva puta, praveći 150 štete i uspori neprijatelje u radijusu od 225 za 100% na jedan sekundu po skoku. Distanca skoka je 400. Košta 75 mane. Kuldaun je 40 sekundi. Uništava drveće.

- Havoc Hammer je neutralni ajtem četvrtog nivoa koji je poznat od ranije.

DotA 2
foto: dota2.fandom.com

Osim dodatka ovih osam, novi peč oduzeo je jednako toliko neutralnih, a to su:

- Chipped Vest

- Keen Optic

- Ocean Heart

- Essence Ring

- Fae Grenade

- Quicksilver Amulet

- Spider Legs

- The Leveller

Takođe su izmijenjeni neutralni ajtemi petog nivoa “Ex Machina” koja sada troši 350 mane za razliku od prethodnih 0 i “Mirror Shield” čiji je kuldaun povećan na 12 sekundi sa prethodnih osam.

Neki od novih neutralnih ajtema zaista zvuče prejako u određenim situacijama, ali vjerujem da su dobro izbalansirani, te da će najteže biti navići se na nedostatak starih.

Pošto je izmijenjeno svih 123 heroja neću pomenuti svakog od njih, već samo najveće dobitnike, najveće gubitnike peča kao i potencijalno najbolje heroje u sjenci.

Najveći dobitnici su:

- Batrider - heroj je uprkos smanjenim brojkama na neke od magija značajno pojačan u lejning fazi što mu je i predstavljalo najveći izazov te je sada totalni ubica u lejning fazi sa jako malim brojem kontra pikova (odabir heroja koji ga kontrira)

- Doom - heroj je dobio masivno pojačanje kada je u pitanju “Agility” sa 11 + 0.9 na 15+ 1.5 kao i vrlo dobru izmjenu da se “Devour” magija ne dispela odnosno ne briše sa njega prilikom smrti. Takođe, veoma interesantna promjena njegovog Aganim Skeptera koja glasi: Neprijatelji u radijusu od 325 od mete na koju je “doom” bačen takođe pate od efekata magije. Dozvoljava bacanje magije na sebe bez štetnih efekata. Takođe talenti su izmijenjeni tako da druga magija može imati samo sedam sekundi kuldaun ili manje zavisno od izbora ajtema i praviti oko 1280 demidža u ogromnom radijusu oko heroja kao i dodati 25% brzine kretanja samom heroju. Po mom mišljenju Doom je sada postao bolji Balanar.

- Hoodwink - osim povećane brzine projektila njenih magija, ovaj heroj je dobio zamjenu Aganim Skeptera i Aganim Šarda te je efektivno povećan njegov potencijal za pravljenje nenormalne količine štete.

- Undying - uprkos smanjenom “Strenght” atributu izmjena na njegovoj prvoj magiji da više ne gubi HP, te da ga protivnici ne dobijaju istekom magije je ogromno pojačanje. Poboljšano vrijeme upotrebe druge magije, kao i oslabljivanje treće, pretvara ovog heroja u “Core” poziciju. Vjerujem da ćemo imati prilike da vidimo sve više mid, off i keri Undyinga.

- Witch Doctor - ovaj heroj je izmijenom na drugu magiju da umjesto što samo regeneriše HP sebi i svojim prijateljima istovremeno ga i oduzima protivniku te povećanjem radijusa u kojem sama magija djeluje postao ozbiljno jak “support”, kao i potencijalni “Core” heroj.

Najveći gubitnici su:

- Bristleback - ovo je notorni ubica prošlog peča, te je bilo nemoguće da on izbjegne “nerf” palicu novog. Njegov potencijalni demidž u lejt gejmu je smanjen za 120 dok je njegov Aganim Skepter radijus smanjen za 150, te da bi imao efekta kao i u prethodnom peču primorani ste na 15 nivou uzeti talenat: “+150 goo cast range”.

-Juggernaut - ovo je oduvijek bio i biće najsigurniji keri heroj u igrici. Može se odigrati u svakom gejmu i protiv bilo čega, ali smanjena brzina kretanja za pet kao i dodatnih 25 prilikom upotrebe Aganim Šarda biće primjetna. Smanjeni radijus njegove druge magije je takođe dosta bitan.

- Ezalor - totalno masakriran heroj kada je u pitanju mid lejn. Ne samo zbog 20 sekundi dužeg kuldauna na njegovu ultimativnu magiju već i zbog nedostatka malog neutralnog kampa.

- Puck - notorni neutralni kamp je dokrajčio i najjačeg heroja prethodnog peča, uz izmjene na njegove talente postao je više ganker tip heroja koji igra oko svog ultija u odnosu na skejling čudovište iz prošlosti.

- Razor - mislim da je ovaj heroj ponovo postao situacionalni izbor kontriranja mele keri heroja u protivničkoj ekipi. Njegova lejning faza je u mnogome oslabljena smanjenjem njegove brzine kretanja za 10 kao i trajanjem druge magije. Talenti su takođe slabiji nego prije, a najveći nerf od svih je ranije pomenutih 50 mane na “BKB” kao i na “Refresher Orb” ajtemima bez kojih ovaj heroj nema nikakve šanse u lejt gejmu.

Smatram da su heroji iz sijenke koji imaju potencijal veoma jaki:

- Shadow Fiend

- Clockwerk

- Broodmother

- Tidehunter

- Luna

- Lycan

- Invoker

Istovremeno sam neodlučan oko nekih heroja poput Brewmastera, Line i Leshraca koji na papiru zvuče jako dobro, ali ih moram dodatno testirati.

Presrećan sam što je moj omiljeni heroj, Invoker, blago pojačan i smatram da u pravim rukama može postati nezaustavljiv.

DotA 2
foto: dota2.fandom.com

Peč je svakako prezanimljiv i donosi predinternacionalnu svježinu, ali i tremu. Kakve će sve strategije pripremiti najbolji Dota 2 timovi svijeta i kakve prelude plejove će izvoditi najbolji igrači istog na predstojećem turniru u oktobru ostaje da vidimo.

Bonus video: