Foto: Shutterstock

Red je da trofej završi u Kini koja godinama dominira scenom

Mnogo kontroverze i nezadovoljstva oko ovogodišnjeg Internašonala, a jedino što ga drži u životu je Dota koja se igra

32200 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon odigrane grupne faze timovi na vrhu tabele (prva četiri tima iz obje grupe) smjestili su se na komfornoj poziciji u gornjoj zagradi, dok su timovi na dnu tabele (zadnja četiri tima iz obje grupe) osuđeni na paklenu donju zagradu u čijoj se prvoj fazi igraju BO1 mečevi. Dakle, jedan poraz i snovi o dobrom plasmanu na najvećem e-sport turniru svijeta su završeni.

Prvi dan - glavni event

Prvi dan glavnog eventa započeo je duelom između Sjeverne Amerike (NA) i Južne Amerike (SA) u gornjoj zagradi u kojem je na čudo svih prisutnih Južna Amerika dominirala. Ekipa EG iz NA regiona je bila daleko najbolja u grupnoj fazi turnira, te je odabrala vrlo poznatog protivnika iz paralelne grupe a to su Thunder Awaken ekipa iz SA regiona. Imajući na umu rezultate iz grupne faze, kao i činjenicu da su odabrali svog protivnika, EG je bio veliki favorit. Međutim, kada je došlo vrijeme za igru u potpunosti su podbacili. Izgubili su prvi gejm nakon dosta duge borbe, te su svi pomislili da se samo treba da se zagriju. Ali u drugom gejmu južnoamerička ekipa Thunder Awaken ih je u potpunosti demolirala. Imali su odgovor na svaki potez favorita, te su iz ovog duela izašli kao pobjednici. Nakon ovog iznenađenja, ljubitelje najvećeg e-sporta na planeti dočekao je još veći derbi između ekipa Team Secret i LGD.

Naravno, LGD ekipa kao glavni favorit za osvajanje cijelog turnira trebalo je da pobijedi Team Secret koji se jedva kvalifikovao za ovaj turnir putem kvalifikacija posljednje šanse ubjedljivim rezultatom 2:0. Ipak u prvom gejmu, uprkos Lone Druid piku za svog keri igrač Amea koji je trebalo da dominira cijelom partijom LGD biva suočen sa prvi put viđenim “offlejn sajlencerom”. Dobro ste čuli, Resolut1on iliti pos3 igrač ekipe Team Secret odigrao je Silencer heroja na donjoj strani protiv prethodno pomenutog Amea i njegovog Lone Druida i potpuno ga demolirao. Glavni favorit je izgubio ovaj gejm u samo 23 minuta igre ne napravivši više od tri ubistva, naprema 23 ubistva za Team Secret. Fanovi su ostali zabezeknuti lošom igrom Kineza, te su se nadali izjednačenju u drugom gejmu. Ja pak mislim da je Silencer pik bio izvanredan od strane kapitena Team Secret ekipe, papija. Gejm dva opet su dozvolili da Team Secret igra svog notornog Nyx asasina koji je ujedno i blok pik jer je to jedan od najboljih kontra pikova za Leshrac heroja kojeg je odmah nakon Nyx asasina uzeo papi. Nisha je na svom Leshracu bio doslovno besmrtan u gejmu. Resolut1on je igrao najvrednijeg heroja turnira, Marcy, te je očekivano bio veoma jak. LGD je ipak uzvratio udarac u ranoj fazi igre sa nekoliko dobrih akcija, ali vidljive su bile nekarakteristične greške ovog obično veoma disciplinovanog i preciznog tima. Greške bivaju ponovljene kada LGD odluči ubiti Roshana bez plavog oka koje bi im dalo informaciju o poziciji Nyx asasina koji ulazi u jamu i hvata dva heroja, te preokreće igru u korist svoje ekipe. Nakon 50 minuta mučenja kineski LGD gubi partiju, te biva bačen u donju zagradu bez dobijene partije.

Zatim je uslijedila brutalna donja zagrada u kojoj su se našla velika imena poput Team Spirit i RNG. Prvi meč bio je između ekipa Hokori i Beastcoast u kojem je Beastcoast odnio vrlo laku pobjedu zahvaljujući Batrider heroju za svog mid igrača Wispera. Hokori je eliminisan sa turnira. Team Spirit protiv Boom Esports je još jedno iznenađenje prvog dana glavnog eventa. Boom Esports je morao igrati tajbrejker nakon što je tri dana zaredom bio najgori tim na turniru, te se jedva provukao u glavni event pobjedama nad ekipama BetBoom i Soniqs. Nakon veoma iscrpljujuće grupne faze u glavnoj fazi turnira dočekao ih je prošlogodišnji šampion Team Spirit. Izgledalo je kao da sreća nije na njihovoj strani sve dok nijesu započeli gejm. Nemilosrdna donja zagrada ne prašta, ne daje prostora za greške, jedan poraz i ispali su sa turnira. Sa ovim informacijama na umu ekipa Boom Esports je odlučila otkriti svoje karte i odabrati svom midlejneru nekonvencionalnog mid heroja Marsa.

Zahvaljujući tome uspjeli su svom najboljem igraču Yopaju odriješiti ruke da se igra sa protivnicima na glavnoj sceni. Njegov Mars je bio besprijekoran, u potpunosti je zaustavio svaki prodor prošlogodišnjih šampiona, te ih je izbacio sa turnira nevjerovatnom kombinacijom: koplje - arena koja je efektivna jednako kao što je i prelijepa za oko. Čak ni trener Boom Esports ekipe - Mushi nije mogao sakriti svoje zadovoljstvo nakon ove istorijske pobjede.

Fnatic vs Gaimin Gladiators je sljedeći u nizu mečeva i otpočeo je veoma jako za ekipu Fnatic koja je vodila prvih 35 minuta ove partije. Tek u 35. minutu Gaimin Gladiators ekipa pokazala je prve znake života zahvaljujući svom mid igraču - BOOM koji je uhvatio oba glavna heroja protivničke ekipe sa svojim Storm spiritom. I nakon ovog nevjerovatno isplativog fajta ekipa Gaimin Gladiators zaostajala je za protivnicima u količini prikupljenog zlata. Ali samo šest minuta kasnije, Fnatic ponovo pokušava probiti uzvišenje Gaimin Gladiators ekipe na kojem ih spremniji nego prije ponovo dočekiva Storm Spirit koji ovog puta hvata četiri heroja i namješta ih svom saigraču da ih dokrajči. Time prvi put u 42 minuta igre Ekipa Gaimin Gladiators uzima vođstvo i ne ispušta ga do kraja partije. Kasnije u turniru igrači ekipe Gaimin Gladiators odaju alarmantne informacije da su koristili lošu organizaciju samog turnira u svoju korist. Naime čuli su komentatora šta govori tokom igre te su imali pristup dodatnim veoma bitnim informacijama koje ne bi imali bez toga. Priznaju da im je to pomoglo da dobiju gejm protiv Fnatic ekipe koja je odlučila podići optužbu protiv organizatora turnira PGL kao i same Valve kompanije.

Ovo nijesu jedine ekipe koje su prijavile nedostatke u organizaciji, Ori iz ekipe Team Aster dobio je prethodno korištene čepove za uši te postavio pitanje za Valve koje glasi: “Zar nijeste u stanju obezbjediti 100 čepova za uši za najveći e-sport turnir na svijetu?”. LGD ekipa takođe priznaje da čuje komentatore za vrijeme igranja partija, ali da ih ne razumiju jer ne pričaju engleski. Ipak smeta im konstantno pominjanje njihovih imena i nekih bitnih stvari unutar igre kao na primjer Roshan. Osim toga fanovi su razočarani lošom organizacijom turnira. Prvi put u istoriji turnir nije otvoren svečanom ceremonijom uz hor i Gejben Njuvlov govor. Mnogo je kontroverze i nezadovoljstva oko ovogodišnjeg Internašonala, te je jedino što ga drži u životu Dota koja se igra. Na ovom turniru igra se najbolja Dota u istoriji igrice. Kada smo kod toga, poslednji meč u prvom danu odigran je između ekipa RNG i Entity. Entity je odnio pobjedu nakon 107 minuta naprijed-nazad igre. Ovo je najduža partija na glavnom eventu turnira u istoriji. Igrači ekipe RNG su dobili koronu dan prije ove partije, te su morali igrati iz svojih hotelskih soba. Jedini igrač koji je bio na pozornici je Xnova koji je sa četiri plišana medvjeda zakoračio na istu. Uprkos izvanrednom piku RNG ekipe i boljoj poziciji kroz samu partiju korona im je došla glave te su izgubili od mnogo lošije ekipe Entity.

Drugi dan - glavni event

Za razliku od prethodnog, drugi dan je donio mnogo dobre dote, ali bez iznenađenja. Započet je partijama u gornjoj zagradi između ekipa Tundra Esports i OG u kojima je Tundra Esports kao prva u svojoj grupi dokazala da je zasluženo na toj poziciji dominantnom pobjedom od 2:0. Team Aster je pobijedio Team Liquid rezultatom 2:0 bez puno muke, te je treći meč dana dosta brzo počeo. EG vs Beastcoast. Ponovo duel jako poznatih regiona. Ponovo Sjeverna Amerika protiv Južne Amerike. EG je jednom podbacio u gornjoj zagradi. Nema prostora za drugi kiks. Međutim… Nakon samo 70 minuta EG ekipa našla se u svojim hotelskim sobama kako pakuje kofere. Beastcoast ekipa iz Južne Amerike zakucala je posljednji čekić u kovčegu NA Dote te je sebi osigurala top osam plasman. Osim duela regiona, bilo je vrijeme za sljedeći veliki test Mushija i njegove ekipe Boom Esports koja je nakon pobjede nad prošlogodišnjem šampionu morala igrati protiv drugoplasirane ekipe, a ujedno i favorita za osvajanje ovogodišnjeg turnira, ekipe LGD. Uprkos rezultatima prethodnog dana i veoma velikoj publici koja je navijala za domaćina, Boom Esports ekipa nije se snašla protiv mnogo jačeg protivnika LGD, te je izgubila meč rezultatom 0:2.

Treći dan - glavni event

Treći dan je počeo eliminacionim mečevima u donjoj zagradi. Prvi meč je bio između ekipa OG i Gaimin Gladiators. OG kao favorit uspio je pobijediti Gaimin Gladiators ekipu rezultatom 2:1. Uprkos boljim igračima i velikom imenu OG ekipa nije izgledala kao ubjedljivo bolja ekipa, što i sam rezultat potvrđuje. Nakon toga meč između ekipa Team Liquid i Entity koji je igran nepunih mjesec ranije i u kojem je Entity pobijedio bez izgubljene partije na regionalnim kvalifikacijama dobija drugu šansu. Da li je Entity i dalje bolji tim ili je pak Team Liquid ekipa zahvaljujući paklenim posljednja šansa kvalifikacijama, te većem broju odigranih partija uspjela dostići isti nivo? Izgleda da je broj odigranih partija, zapravo, veoma bitan faktor kada je TI u pitanju jer je ekipa Team Liquid odnijela pobjedu rezultatom 2:1. Neočekivan rezultat i zaista nevjerovatna igra između ovih ekipa bila je poslastica za oči. Matumbaman, keri igrač ekipe Team Liquid kazao je da je ovo njegov poslednji turnir, te da svaka partija može biti posljednja jer planira da se penzioniše kada je Dota 2 u pitanju.

”Samo sam srećan što mogu sjutra opet igrati, ovo nije bila moja poslednja partija”, kazao je Matumbaman u intervjuu nakon gejma.

Nedugo zatim počele su i partije u gornjoj zagradi između ekipa Thunder Awaken i Team Secret u kojima je Team Secret dominirao ponovo zahvaljujući Leshrac heroju kojeg njihov midlejner Nisha igra perfektno. Dakle, Team Secret 2:0 Thunder Awaken. Posljednji meč trećeg dana bio je između ekipa Tundra Esports i Team Aster u kojem je Tundra Esports ekipa još jednom potvrdila svoju poziciju na vrhu turnira ubjedljivim 2:0 rezultatom.

Četvrti dan - glavni event

Ovo je dan kada se igra samo Dota donjih zagrada. Brutalan dan u kojem će turnir napustiti četiri ekipe, a pomenuti broj ekipa ostati u trci za prvim mjestom i ispunjenjem svojih snova. Beastcoast protiv LGD je prvi meč dana u kojem je LGD opet jedva, nakon izgubljene prve partije, uspio izvući pobjedu. Veoma neočekivano je vidjeti ovaj tim da ne dominira turnirom, ali fanovi su zadovoljni dok god imaju šansu da dodju u finale. Beastcoast 1-2 LGD. OG ekipa protiv Team Liquid ekipe je meč koji su isčekivali mnogi, ali rezultatom istog nijesu bili oduševljeni. Team Liquid je doslovno razbio protivnika laganim 2:0 rezultatom bez ijedne kapi znoja. U intervjuu nakon meča Boxi, pos3 igrač ekipe Team Liquid kazao je da nije zadovoljan rezultatom jer zna da OG ekipa nije igrala najbolju Dotu. Vjeruje da nešto sa njima nije bilo u redu tog dana, te da je očekivao mnogo više.

Pobjednici prethodno odigranih mečeva su imali još jednu prepreku na putu do polufinala, a to su poražene ekipe iz gornje zagrade Team Aster koji će se suočiti sa regionalnim protivnikom LGD i Thunder Awaken, posljednja nada SA Dota regiona koji za protivnika ima hrabri Team Liquid. Team Aster je izbacio glavne favorite LGD sa turnira dominantnim rezultatom 2:0, što je šokiralo mnoge, ali ja sam donekle vjerovao da će tako i biti jer su tokom godine ove dvije ekipe igrale mnogo puta i rezultat je 7:3 za Team Aster na godišnjem nivou.

Obje ekipe su iz Kina regiona, te se veoma dobro poznaju. Samim tim Team Aster targetirao je slabosti svojih regionalnih rivala i izbacio ih sa turnira. Thunder Awaken sa druge strane se pokazao kao veoma agresivan tim čiji mid i keri igrači drže rekorde po broju ubistava na turniru. Pakaz je prvi sa 10,5 dok je DarkMago odmah iza njega sa 9.5 poena. Nakon njih, sljedeći broj poena je 8,2 te je razlika ogromna. Team Liquid znao je da igra protiv opasnog protivnika, a Matumbaman je vjerovao da je ovo njegova posljednja profesionalna partija Dote. Ipak, nakon daleko najboljih partija na turniru do sada Team Liquid odnosi pobjedu i osigurava sebi top 4 plasman na najvećem turniru svijeta. U prvom gejmu koji je trajao 58 minuta Thunder Awaken odnio je pobjedu zahvaljujući jednom kripu koji je preživio volej drva bačen od strane Boxijevog Tinija i makao zaštitu zadnjih vrata ekipi Team Liquid te je Pakaz srušio tron.

Drugi gejm bio je klasični outpik od strane Team Liquid ekipe. M1cke sa svojim puckom je odigrao nevjerovatanu partiju. Dok je Zai osigurao ranu fazu igre sa svojim paukom. Posljednja partija dana je, ujedno i najbolja partija turnira u kojoj je Team Liquid uz pomoč enormne količine sreće i dobrih odluka uspio odnijeti pobjedu. M1cke koji na svom pangolieru preživljava sa samo jednim poenom helta i preokreće fajt u potpunosti, te kupuje dovoljno vremena da njegov pos3 igrač Zai sruši drvo života Thunder Awaken ekipe i ujedno i njihove snove o osvajanju Aegisa besmrtnosti. Ukoliko ste propustili ovu partiju, rekao bih da je obavezno morate odgledati jer ovo je apsolutno najbolja partija na ovom turniru, a imajte na umu da je ovo najkvalitetniji turnir Dote do sada.

Nakon četiri dana vrlo kvalitetne Dote ostale su samo četiri ekipe u trci za Aegisom besmrtnosti a to su:

- Tundra Esports (EU)

- Team Secret (EU, LCQ)

- Team Aster (CH)

- Team Liquid (EU, LCQ)

Tri ekipe iz Evrope od kojih su dvije jedva kvalifikovane na ovaj turnir putem kvalifikacija posljednje šanse i jedna ekipa iz regiona koji godinama iščekuje trofej, Kine. Da li se Team Aster može izboriti sa hrabrom ekipom Team Liquid i da li je Tundra Esports zaista najjača ekipa na ovom turniru saznaćemo već 29. oktobra kada se nastavlja glavna faza turnira.

Smatram da bi bio red da se trofej odnese u Kinu koja godinama dominira scenom, ali svaki put izgubi u finalu, ali nakon odgledanih partija ekipe Team Liquid plašim se sumnjati u njihovu sposobnost i želju za pobjedom, kao i sreću koja ih prati.

Ukoliko pak Team Secret osvoji ovaj TI to će Klementa Puppey Ivanova staviti na poziciju broj jedan kao najboljeg igrača Dote svih vremena. On je jedini igrač koji je učestvovao na svakom TI turniru do sada, a takođe je i najstariji igrač na istom. Osvojio je prvi, bio u finalu drugog i trećeg sve sa ekipom NaVi. Na TI4 su imali slab plasman (7/8), te je formirao ekipu Team Secret i iz godine u godinu mijenjao njen roster dodajući nove, mlade i talentovane igrače. Plasirao se kao 7/8 na TI5, 13/16 na TI6, 9/12 na TI7, 5/6 na TI8, 4 na TI9, 3 na TI10 te je jedini igrač koji se plasirao na svakoj poziciji u istoriji turnira, a mogi vjeruju da je vrijeme da ove godine bude u finalu.

Kada smo kod finala, Puppey drži rekord kojem niko drugi nije ni blizu, a to je impresivnih osam Major finala i 3 TI finala do sada.

Mnogo je potencijalnih rekorda na liniji. Ko god da osvoji TI 11 biće upisan u istoriju Dota 2 scene, a i u istoriju e-sporta zauvijek.

Bonus video: