Jedva čekaju uživo „okršaj” sa gejmerima iz regiona

Luka Manojlović i Aleksa Joksimović biće predstavnici Crne Gore na prvom Adria turniru u nalovu FIFA 23 koji će od 16. do 20. oktobra biti održan u Baru

34086 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Prvi Adria turnir u naslovu FIFA 23 koji organizuje Savez elektronskih sportova Crne Gore, Turističke organizacije Bara i esport Adriatic lige (EAL) biće održan u gradu pod Rumijom od 16. do 20. oktobra, a za sada je poznato da će Crnu Goru u ovom naslovu predstavljati Luka Manojlović i Aleksa Joksimović.

Ovaj turnir biće održan u sklopu Montenegro Future festival (MFF), a posjetioce tih dana u Baru očekuju i brojni dodatni programi i turniri.

Luka Manojlović već je osvajao turnire koje je u naslovu FIFA organizovao Savez elektronskih sportova Crne Gore, te ne krije da će mu biti čast da predstavlja svoju zemlju na Adria takmičenju u Baru jer kako kaže, nije bilo lako pobijediti konkurenciju na kvalifikacionom turniru.

“Konkurencija na kvalifikacionom turniru bila je izuzetno jaka, s obzirom na to da će finalisti imati priliku da igraju na Adria takmičenju. Na kvalifikacionom turniru sam se suočio s mnogim izvanrednim igračima s kojima sam već ranije imao priliku da igram. Naša crnogorska FIFA zajednica je značajno napredovala, i među njima se nalazi mnogo talentovanih igrača, s kojima sam morao da se izborim kako bih ostvario konačan plasman na finalnom turniru”, ističe u razgovoru za Vijesti Manojlović, te dodaje da mu je mnogo lakše što će igrati prethodnu, a ne novu verziju FIFA- EA24.

“Svake godine, EA objavljuje novu verziju igre krajem septembra, što donosi sa sobom nove izazove, jer svaka verzija igre se razlikuje od prethodne. Ono što je bilo popularno i korisno u mehanici prethodne igre ne mora nužno biti isto u sljedećoj verziji. Smatram da je pametna odluka što će turnir biti održan na FIFA 23, jer smo tu verziju igre igrali duže vrijeme, što znači da su igrači bolje uvježbani i bolje poznaju mehaniku igre”, napominje on, te se osvrnuo i na to kako mu se dopada nova verzija turnira FIFA.

Luka Manojlović
foto: Sescg

“Veoma sam zadovoljan novom igricom EA FC 24. Iako je ova igra nedavno izašla, smatram da je EA napravio izuzetno kvalitetnu fudbalsku simulaciju. Mislim da su je prilagodili različitim fudbalskim strategijama, omogućavajući svakom igraču da igra na način koji mu najviše odgovara”, ističe Manojlović.

“Što se tiče starih ljubitelja FIFA koji preferiraju neke starije verzije, smatram da je to prirodna pojava kod ljudi, jer ćemo se uvijek radije prisjetiti samih početaka - pa tako i za FIFA, pomalo nostalgično, volimo više verziju igrice sa kojom smo krenuli igrati”, iskren je Manojlović.

FIFA u već nekoliko verzija nudi igračima da novcem nadograde svoj tim. Naime, ili mogu osvojene poene iz igrice iskoristiti da kupe igrače i nadograde ekipu, ali je broj sati koji moraju provesti igrajući puno veći ili to mogu učiniti tako što će virtuelne igrače platiti pravim novcem Na pitanje mogu li parirati protivnicima bez realne kupovine virtuelnih igrača, Manojlović kaže:

“Svaki put kad se pojavi nova verzija igre, započinje i ponovno stvaranje tima. Na samom početku, izazov je velik kako biste izgradili tim koji može konkurisati drugim igračima, isključivo osvajajući poene tokom svojih odigranih mečeva. Mnogi igrači padaju pod uticaj kupovine igrača koristeći stvarni novac, što svakako olakšava put, ali nije ključno jer je razumijevanje mehanike igre od suštinskog značaja. Međutim, kada su u pitanju viši ciljevi i globalni turniri, ulaganje novca postaje neizbježno kako biste stvorili najmoćniji tim mogućim”.

Ne krije da činjenica da će na završnom turniru biti prisutni najbolji igrači iz osam zemalja regiona donosi sa sobom velike izazove.

“Sa nekima od njih sam već imao priliku da igram na regionalnim online turnirima i nakon toga smo ostali u dobrim odnosima, komunicirajući svakodnevno. Radujem se tome što ćemo sada imati priliku da se suočimo uživo, baš ovdje u Crnoj Gori”, kaže Manojlović koji i za ovaj turnir ima provjerenu taktiku.

“Ostaću vjeran svom stilu igre koji redovno primjenjujem, ali ću, naravno, prilagoditi svoj pristup rezultatima i karakteristikama protivnika”, obećava on.

Za razliku od Manojlovića koji je ljubiteljima ovog naslova dobro poznat sa turnira, Aleksa Joksimović je novo ime na FIFA sceni.

“FIFA sam zavolio još kao mali. Počeo sam redovno da je igram tek 2020. godine online. Prije toga sam imao nekoliko FIFA verzija kući, ali nisam je redovno igrao”, ističe u razgovoru za Vijesti Joksimović.

Konkurencijom na kvalifikacionom turniru je zadovoljan, kao i odzivom gejmera koji su se prijavili za isti.

Aleksa Joksimović
foto: Privatna ahiva

“Na turniru nas je bilo oko petnaestak. Igrao sam samo dva kola i drugo kolo mi je bilo veoma teško, ali sam uspio da prođem. Nekoliko dobrih igrača iznad 18 godina nijesu došli turnir, ali generalno očekivao sam puno više gejmera. Što se tiče tog pravila da igrači ispod 18 godina nijesu mogli da učestvuju na kvalifikacijama i samim tim ni na Adria turniru, mislim da je za nas takmičare olakšavajuće, jer znam nekoliko njih koji mnogo dobro igraju i bilo bi mi puno teže da prođem”, iskren je Joksimović koji se ozbiljno priprema za Bar, te svakodnevno vježba sa ultimate timom.

“Ovaj turnir mi mnogo znači i biće za mene veliko iskustvo igrati protiv nekih igrača koje sam gledao na YouTubeu”, priznaje Joksimović koji je usavršio FIFA 23, ali se uhodava i kad je nova verzija EA 24 u pitanju.

“Trenutno igram aktivno EA FC 24 i možda bi bilo zabavnije ako bi se ona igrala na turniru zato što je igrica nova, ali generalno način igranja je pretpostavljam svakome ostao i neće mi biti problem što se igra ona igra”, kaže Joksimović koji se osvrnuo na novu verziju video-igre koju igra:

“Kao što rekoh, trenutno igram EA FC 24 i igrica mi je u početku bila veoma teška jer sam prešao sa PS4 na PS5, ali sad sam se totalno navikao i nova verzija mi se sviđa. Što se tiče prednosti i mana još ih nisam uočio, ali razlika koju vidim je ta da je igrica mnogo realnija, u većini slučajeva napadi traju duže i teže se braniti nego u FIFA 23”, zaključuje Joksimović.

Luka i Aleksa neće biti jedini predstavnici Crne Gore na Adria turniru u Baru. Naime, kvalifikacioni turnir za gejmere iz Bara biće organizovan 14. i 15. oktobra u gaming centru SOVA. Prvi turnir 14. oktobra će biti organizovan samo za stanovnike Bara, što znači da će grad domaćin imati sigurnog predstavnika na ovom turniru. Već drugog dana, 15. oktobra će biti organizovano takmičenje za sve države Adria regiona, što znači da igrači koji ne budu prošli nacionalne kvalifikacije, imaće mogućnost da se izbore za još jedan slot, i to dan prije početka turnira.

Bonus video: