Industrija koja je promijenila grad: Kako Hrvatska razvija gejming i manje razvijene sredine

U Novskoj predstavljen projekt budućeg Centra gejming industrije koji će imati više od 34.000 kvadratnih metara korisnog prostora.

12627 pregleda 46 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

U susjednoj Hrvatskoj, u cilju regionaln razvoja opština, u Novskoj je predstavljen Centar gejming industrije.

Fakultet sa sportskom dvoranom, bazenom i otvorenim sportskim terenima, studentski dom sa 201 ležajem, preduzetničkim akseleratorom sa VR studiom, inkubator s dvoranom za testiranje video igara sa oko 2500 sjedišta. Ovo su samo neki od sadržaj koji čine budući Centar gaming industrije u Novskoj koji će se prostirati na oko 9 hektara zemljišta i imati više od 34.000 kvadratnih metara korisnog prostora, prenosi poslovni.hr.

Završna je to faza projekta kojeg su prije pet godine počeli realizovati Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija.

Budući Centar bit će prvi projekt financiran u Hrvatskoj iz Fonda pravedne tranzicije Europske unije odakle se očekuje 50 miliona eura.

Građevinske dozvole za objekte su dobijene, novac je obezbijeđen, uskoro se očekuje konkurs Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za njegovu dodjelu.

Nakon toga trebao biti raspisan konkurs za izgradnju Centra gaming industrije u Preduzetničkoj zoni Novska. Radovi definitvno, rekli su na predstavljanju projekta, počinju ove godine.

Zaustavljeno iseljavanje

Ostvarenje vizije po kojoj Novska i Sisačko-moslavačka županija postaju središte gaming industrije Hrvatske i ovog dijela regije.

Novska, Gaming Croatia
foto: Shutterstock

“Od 2016. radimo na ostvarenju te vizije. Kroz protekle korake uvođenja engleskog jezika u vrtiće, edukacija programiranja u osnovnim školama, uvođenja smjera tehničara za razvoj video igara u srednje škole u Sisku i Novskoj te uređenje dvije zgrade poduzetničkog inkubatora PISMO ovdje u Novskoj, došli smo do toga da sada u Novskoj imamo 80 startup tvrtki od kojih neki zapošljavaju i desetak ljudi. I sada slijedi konačna završnica.

Nagrada se dodjeljuje regionalnim postignućima u održivosti, inovacijama i preduzetništvu od strane Emerging Europe programa. Od samog osnivanja Preduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj sa svojom firmom Aniq je prisutan preduzetnik Dominik Cvetkovski.

Stigao je u PISMO kao predavač iz Zagreba, u Novskoj otvorio tvrtku za razvoj video igara i sada ima deset zaposlenih te je u top 20 takvih firmi u Hrvatskoj.

“U Novskoj vam je specifično što se sve sada kreće oko video igara. Izađete iz kancelarije u kafić i sretnete ljude vezane uz tu industriju. Brzo se razmjenjuju kontakti, ideje, lako se nađu kadrovi. Kampus koji će se graditi to će samo dodatno podići na veći nivo", kazao je Cvetkovski.

Dobit ćemo edukovanu radnu snagu, a sva neka stručna događanja, sajmovi i drugo se više možda neće ni događati u Zagrebu ili drugdje, nego ovdje u Novskoj koja će imati specifičnu infrastrukturu za to. Tako da će to zaista olakšati poslovanje i biti još jedan razlog više da se firme za gejming stacioniraju upravo ovdje”, kaže nam Cvetkovski.

U Novskoj ističu da se uticaj gejminga na grad već jako vidi.

“Gaming je već uticao na Novsku koja je do gejming bila tek usputna stanica za Slavoniju, a danas je šire prepoznata kao lokacija. To je najbrže rastuća industrija i znali smo da je velika potreba za takvom infrastrukturom. I zato smo krenuli i radimo na tome. Edukacije su u Novskoj prošli više od 300 ljudi iz cijele Hrvatske, mnogi su otvorili svoje firme i ostali u Novskoj, neki se doselili, žive i rade ovdje”, rekao je ministar Piletić.

Danijel Prerad/VL/Poslovni.hr

Bonus video: