Srećna sam, pa duže čekam inspiraciju

„Situacija na muzičkoj sceni je prilično loša, povlađuje se ukusu najšire publike”
88 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2016. 14:40h

Srpska muzičarka Ana Stanić, koja je prije dva dana objavila spot za naslovnu numeru sa aktuelnog albuma “Priča za pamćenje”, za Vijesti je ispričala kako je nastao taj video, objasnila zašto je napravila sedmogodišnju diskografsku pauzu i otkrila da otkad je u srećnoj emotivnoj fazi teže pronalazi inspiraciju za nove pjesme.

Njen novi spot radio je Marko Sovilj, a glavni akteri su modeli Lea Davogić i Kreg Koneli.

“Ta pjesma se odavno ljudima sviđa jer nosi specifičnu emociju. Ima super atmosferu, praktično džejmsbondovsku kad je muzika u pitanju, a tekst nosi tužnu ljubavnu priču o rastanku dvoje ljudi. Prve reakcije na spot su fenomenalne, on nosi finu estetiku koja je u skladu sa pjesmom. Režiser Marko Sovilj i ja smo se dogovorili da kroz glumu manekena pokušamo da dočaramo kako izgleda kada se dvoje ljudi rastaju i pokušavaju da zamrznu posljednje zajedničke trenutke”, priča za Vijesti Ana Stanić.

Iako je posljednjih godina u srećnoj vezi, odlučila je da jednu pjesmu na albumu posveti i tužnim ljubavima.

“Ova numera nema veze sa mojim privatnim životom. Ima na albumu i veselih pjesama. Ako pogledate istoriju pop i rok muzike i analizirate tekstove, to su mahom tužni ljubavni stihovi. Kako sam ja srećno udata, imam porodicu i u harmoničnoj sam emotivnoj fazi, kad pravim muziku duže ću čekati na inspiraciju. No, ne moraju da me inspirišu isključivo stvari vezane za mene, može da me inspiriše i nešto što se dešava oko mene, situacije mojih prijatelja, nešto iz moje prošlosti... Teže ulazim u ta stanja da bih napisala nešto, ali nije nemoguće”, objašnjava Stanić.

Na njen posljednji album “Priča za pamćenje” publika je čekala sedam godina, a muzičarka objašnjava da nedostatak inspiracije nije bio uzrok tolike pauze.

“Pauzu sam započela da bih se odmorila, a kad sam htjela da je prekinem, desila mi se trudnoća, dobila sam bebu i sve je ispalo duže nego što sam planirala. Ja sam u mašini - šoubiznisu od 19. godine, prošla sam razne faze i situacije na sceni, i moram da priznam da nekad uživam kad sam samo u ulozi posmatrača i kad nijesam aktivna u muzičkom smislu na sceni, iako je muzika uvijek dio moje svakodnevice”, kaže Ana i priznaje da nije zadovoljna trenutnim stanjem na muzičkoj sceni.

“Činjenica je da je prilično loša situacija i da se nekako juri i povlađuje ukusu najšire publike. Vrlo malo se vodi računa o kvalitetu. Smatram da kada se baviš muzikom imaš i društvenu odgovornost, a imam utisak da se to potpuno zanemaruje. Izdavši album, napravila sam svoj doprinos da situacija bude bolja”, sigurna je Stanić.

Ona je dosta radila i za druge izvođače, a navodi da nije imala problem, poput nekih kolega, da saradnici od nje očekuju da napravi pjesmu u stilu nekog aktuelnog hita za široke narodne mase.

“Ko želi da mu napravim pjesmu, ne zove me da uradim nešto što ne liči na mene. Mada umijem i da napravim nešto potpuno drugačije od mog stila. Sa nekim ljudima se prepoznajem u kreativnom smislu, sa nekima ne. Nijesam od onih što idu okolo kukaju i pričaju negativno, već pazim svoja posla i trudim se da radim najbolje što mogu”, zaključuje Stanić.

I ona i sin uživali u radu na predstavi

Diskografsku pauzu od sedam godina Stanić je iskoristila da radi primijenjenu muziku, pa je tako komponovala za dječiju predstavu “Pustolov”. Ipak, kako kaže, ne razmišlja da se posveti komponovanju za mlađe naraštaje niti ima u planu da poput koleginica Leontine Pat i Ivane Peters, snima pjesme za djecu.

“Kad je u pitanju predstava 'Pustolov', zaista sam uživala dok sam radila muziku, proces mi nije teško pao. Naprotiv, uživala sam. Za prvu publiku imala sam sina, on mi je bio filter šta od tih melodija funkcioniše i šta dijete lako zapamti, a šta ne. Bilo je veoma zanimljivo, on je to slušao, predstava je prošla fenomenalno. To je bilo za mene pravo osvježenje, ali neću nastaviti tim da se bavim”, tvrdi ona.

Za one koji nemaju ukus većine

Iako se bavi pop muzikom, svjesna je da to što radi nije za široke narodne mase.

“Dugo sam u ovome i od kad sam počela solo karijeru bila sam spremna, još kada sam snimala i izdavala svoj prvi album, da će ta muzika biti nekomercijalna. Na kraju je taj album bio veoma uspješan. Ipak, ja sam se pripremila i na loše reakcije. Još tada sam raskrstila sa sobom da ja to tako želim da radim, jer se meni to sviđa, jer želim na taj način sebe da predstavim, a ne radim zbog reakcija već zbog sebe. Koga god budem uspjela da dotaknem, biće super. U situaciji kada je ova muzika kojom se ja bavim u zapećku, radost pronalazim u stvaranju pjesama, u snimanju, dijeljenju emocija i njihovom vraćanju od publike koja prati šta radim godinama i koja želi da postoji neko ko pravi muziku kakvu ja radim, a ne da konzumira sve što se servira. Smatram da treba da mislimo i na ljude koji nemaju ukus većine”, poručuje Stanić.

Galerija

Bonus video: