Fora mi je da malo zakoračim u neke nove kombinacije zvukova

Hrvatska pjevačica Natali Dizdar napravila zaokret u karijeri, pa s članovima benda Mayales osnovala sastav “Beti”

2240 pregleda 93 reakcija 0 komentar(a)
Natali Didzdar, Foto: Boris Ščitar
Natali Didzdar, Foto: Boris Ščitar

Od kada se 2003. godine pojavila u talent showu “Story Supernova Music Talents”, gdje je osvojila treće mjesto, hrvatska pjevačica Natali Dizdar mogla se pohvaliti samo uspjesima. Bilo da su u pitanju singlovi ili albumi, Natali je uvijek bila u samom vrhu. Ipak, riješila je da napravi zaokret u karijeri, pa je od skora glavni vokal u bendu Beti koji je nedavno osnovan. Pored nje, ovaj sastav čine članovi grupe Mayales - Vlado Mirčeta, Luka Geček i Pavle Miholjević.

Dugogodišnji prijatelji i saradnici svoj novi projekt predstavili su odvažnim singlom “Slobodna” koji je već nekih petnaestak dana u etru, a nadaju se da će do jeseni objaviti EP za koji imaju pripremljenih pet pjesama. Natali je ovom projektu, osim odlične ekipe, privukao drugačiji zvuk od uobičajenog, a svi su imali ideju da naprave izlet u ono što jako vole i slušaju privatno, sa slobodnijim formama koje nisu nužno pop.

O bendu Beti, ali i solo karijeri koje se ne odriče, Dizdar priča za “Vijesti”.

Imali ste uspješnu karijeru dugu skoro dvije decenije, ali ste odlučili da osnujete bend Beti u kojem ćete biti glavni vokal. Je li u pitanju pilot projekat, koji će se završiti na singlu, dva, EP-ju ili planirate ozbiljnu karijeru s bendom?

Trenutno su vremena takva da je teško išta planirati. Beti je bend koji je nastao nekako spontano između mene i članova grupe Mayales - Vlade Mirčete, Luke Geceka i Pavla Miholjevića s kojima već godinama sarađujem, a i privatno smo povezani, tako da ćemo EP svakako izdati. Pjesme su već snimljene u studiju, a “Slobodna” je prvi i najavni singl svega toga.

Mnogi su pokazali da mogu uporedo uspješno da grade karijere s bendom i solo - Mile Kekin, Antonija i Aljoša Šerić... Hoćete li Vi zbog benda zapostaviti solo karijeru?

Neću. Mene raduje da sam u svojoj karijeri došla do trenutka gdje mogu raditi različite projekte i nadam se da će ih u budućnosti biti i još više. Inače radim i na svojim pjesmama, tako da bi u etar do kraja godine mogao izaći još jedan EP, ukoliko nas ne potope ovi “talasi” korone.

Supergrupa “Beti” pripremila pjesme za EP
Supergrupa “Beti” pripremila pjesme za EP foto: Boris Ščitar

Pored Vas bend Beti čine i muzičari iz grupe Mayales. Kako je uopšte došlo do ideje da se udružite s njima? Jeste li i ranije sarađivali?

S momcima se, kao što sam već rekla, poznajem godinama. Vlado je moj gitarista gotovo od samog početka i koautor pjesama na mom posljednjem albumu ‘Iluzije’. Pavle je jedan od članova producentskog dvojca na tom albumu, a Luka svira gitaru sa mnom. Ideja je bila da radimo nešto malo drugačije od naših matičnih projekata, tako da je EP koji pripremamo jedan pravi timski rad složen od različitih pjesama koje nose duh svega što volimo privatno da slušamo, od psihodelije 60-ih, pa sve do današnje sveprisutne elektronike.

Poznato je da na nastupima imate bend koji vas prati, hoće li neko od njih činiti bend Beti?

Osim navedenih imamo još pridruženog člana - bubnjara Ivana Vodopijća koji svira u nekoliko bendova (Elemental, Abop i sa mnom), basistu Ronija Nikolića takođe iz grupe Mayales, te klavijaturistu i producenta Juru Ferinu.

Pjesma “Slobodna” je u etru već neko vrijeme, kakve su reakcije?

Odlične! Mi smo jako zadovoljni i s činjenicom koliko se pjesma vrti, kao i s reakcijama publike.

S obizrom na to da Beti ima drugačiji zvuk od onoga koji ste kao solista plasirali publici, prija li Vam osvježenje i promjena?

Numera ‘Slobodna’ je zapravo i najsličnija onome što inače radim od svih pjesama koje će se naći na EP-u. Ali da, fora mi je da malo zakoračim u neke nove kombinacije zvukova.

Pripremili ste pet pjesama za EP s bendom Beti. Kad će biti objavljen i kako uopšte koristite pandemiju koronavirusa, nastaju li nove pjesme?

Prvobitni plan je bio da album bude objavljen na jesen, ali s obzirom da su koncerti svi otkazani, vidjećemo koliko to ima smisla. Mišljenja sam da nove pjesme ipak treba da imaju živi kontakt s publikom, jer tako najbolje vidite koliko ih oni koji dođu na svirku osjećaju. Pratimo situaciju i nadamo se najboljem.

Bonus video: