Ovo je put bez povratka u najpozitivnijem smislu

Podgorički rok sastav Vrpca objavio drugi singl sa predstojećeg albuma prvenca i najavio novi spot

2772 pregleda 70 reakcija 0 komentar(a)
Muzika nam je uvijek vodilja: Vrpca, Foto: Privatna arhiva
Muzika nam je uvijek vodilja: Vrpca, Foto: Privatna arhiva

Podgorička alternativna rok grupa Vrpca objavila je novi singl pod naslovom “Oko nje”, koji se može čuti na YouTube servisu, a najavljuje predstojeći album prvenac ovog sastava. Gost na pjesmi je Stefan Pantović, na bek vokalu i sintu, a numera je snimljena i miksovana u njegovom studiju Stivi.

Vrpca je krajem prošle godine objavila spot za pjesmu “Hejt”, prije tri mjeseca singl “Nikad dovoljno nije” koji rokeri planiraju i da ekranizuju, a u junu i kratki film “Vrpca at Stivi” koji prikazuje njihov kreativni proces. Podgorički sastav proizašao je iz grupe Qtera, koja je nastala sredinom 90-ih, pa se za frontmena Braca Subotića, bubnjara Zariju Pavićevića, gitaristu Miloša Pejovića i basistu Danila Penda može reći da su pravi veterani domaće rok scene, koji nikada nisu bili aktivniji nego sada. Subotić, koji kao pjesnik dio i crnogorske književne scene, za “Vijesti” je objasnio zašto je tako, pričao o budućnosti rokenrola u našoj zemlji, uticaju koronavirusa i daljim planovima.

Kad i kako je nastala pjesma, što ju je inspirisalo? Vaša publika je dobro zna jer je već duže svirate na koncertima, zašto ste do sad čekali da je objavite?

Istina je, pjesma živi već izvjesno vrijeme. Kao da je, na jedan način, tražila svoj put, možda se i zlopatila, ali evo najzad je uramljena. Sada putuje u pravom smjeru. Inspiracija je svestrana, ako mogu tako da se izrazim. Stvar je izbora, kao što se kaže za sreću. Dakle, oko koga se tačno vrti, na vama je da odaberete. Album snimamo punom parom, a ova dva singla do sada su samo jedan uvod u kompletan materijal. S jeseni, najvjerovatnije, ćemo objaviti i treći, kao uvod u finalnu cjelinu.

U posljednjih malo manje od godinu dana ste objavili tri singla, spot i mini film, jeste li zadovoljni kako su prošli kod publike?

Bili smo vrijedni, jako marljivi. Muzika nam je uvijek bila vodilja, bespogovorno. Odziv publike nam je značajan i jako imponuje jer dijelimo sa njima proces, a oni dobro znaju da negdje od polovine prošle godine nismo usporavali ritam, već smo samo radili i oglašavali se. Nama je njihov fidbek izuzetno povoljan vjetar u leđa, ako posmatramo grupaciju kao brod koji plovi i masivan je. Po komentarima i sviđanjima na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, jasno je gdje smo trenutno.

Kako je ova situacija sa koronavirusom uticala na vašu svakodnevnicu i vaš rad - svirki, naravno, nema, ali su neki to vrijeme iskoristili da se više posvete stvaranju, kakav je vaš slučaj?

Kovid je omeo kompletnu planetu, pa ni mi nismo izostali. Stanje je zabrinjavajuće, otkazani su unaprijed ugovoreni nastupi i sve što ide uz to. Ja recimo u posljednje vrijeme živim isključivo od muzike, pa me sada ovaj koloplet dodatno usporava i stopira, ali dok je pera, biće i mene i nas. Uvijek se stvara nešto, ili poezija ili kosturi za nove pjesme. Vrijeme se ne troši uzalud. Ostatak benda komponuje i dovitljivo sklapa poteze za budućnost, koju svi željno očekujemo.

Pominjali ste ranije da radite i na novom spotu, što se dešava sa tim? Vaš spot za pjesmu “Hejt” ima daleko manje pregleda na YouTubeu od audio singlova, i sve to u doba kad se muzika više gleda nego sluša - zašto mislite da je tako?

Spot je u fazi rada, ali tehnikalije izvjesne izostaju, takvo je stanje trenutno. Numera “Hejt” je ranije bila samo na Vimeo servisu, nije mogla zbog nekog tadašnjeg pravilnika da se uklopi u sistem. Krajem 2019, kada smo formirali naš YouTube kanal, okačili smo je i prosto zato nije zadobila veći broj pregleda.

Čini se da ova ekipa - i kao Vrpca i ranije kao Qtera - nikad nije bila ovako konstantna da na svakih par mjeseci objavljuje nešto, što je uzrok tome, što je ovoga puta “kliknulo”?

Mi smo zajedničkom pretragom, prije epidemije i ostalih turbulencija koje nam svima dodiruju živote, zaista kliknuli i shvatili da je ovo put bez povratka, u najboljem i najpozitivnijem smislu. Muzika je kao živo biće, dakle osoba, maltene voljena. Rekli smo sebi da uprkos svemu bi trebalo i moramo nastaviti jer, mimo porodice i još par životnih komponenti, slabo što ima smisla ili zavređuje pažnju. To je predivan trenutak spoznaje i olakšanja, ujedno.

Kad se sjetim početaka, zadovoljan sam stanjem na sceni

Kako kao veterani gledate na aktuelnu rok scenu u Crnoj Gori i njenu budućnost - svega par bendova ima neku konstantu rada, a nove generacije su, čini se, više zainteresovane za druge žanrove, rep i elektronika preuzimaju primat?

Muzički studio “Stivi” je postao stožer okupljanja ljudi sa idejama i sa jakom željom za realizacijom tih i takvih ideja. Scena postoji i publika ide u korak sa njom. Da li je ista u deficitu, kad sagledamo sve okolnosti, po meni, manje je važno. Bitno je samo da žila kucavica radi svoje i da prostora ima za bukvalno svakoga ko je riješen da plasira svoju priču i da istraje. Parampaščad, Bubnjivi, Mikrokozma, Sound Floor, Yonic, samo su neki od aktivnih bendova koji imaju svoje pratioce. Kad se prisjetim početaka ovog karusela, ja sam danas ipak zadovoljan protokom i dešavanjima na našem muzičkom nebu.

Bonus video: