ToMo: Na engleskom jeziku lakše izražavam osjećanja i emocije

"Oduvijek komponujem pjesme i u tome zaista uživam. To je jedan kreativni proces koji iz muzičara izvlači ono najiskrenije i najemotivnije"

3227 pregleda 0 komentar(a)
Zadovoljan nastupom na Dori, Foto: Privatna arhiva
Zadovoljan nastupom na Dori, Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnja “Dora” na kojoj se bira izvođač koji će predstavljati Hrvatsku na “Pjesmi Evrovizije” donijela je mnoštvo novih lica. Jedno od njih je i voditelj dnevnika na Z1 televiziji Tomislav Marić koji je na ovom festivalu nastupio kao ToMo, a predstavio se singlom “Ocean of Love”.

Iako već neko vrijeme uporedo sa novinarskim angažmanom gradi i muzičku karijeru, a ToMo iza sebe ima nekoliko singlova, ovo mu je bilo prvo pojvaljivanje na nekom takmičenju.

Reakcijama koje je izazvao nastupom, ali i onima na pjesmu iza koje stoji autorski, je zadovoljan.

“Zaista mogu reći da smo postigli veliki uspjeh na Dori. Iako je prošlo nekoliko dana od nastupa, još uvijek prebiram misli po glavi, te još uvijek ne mogu percipirati što sam to napravio u subotu. Srce mi je zaista veliko k’o kuća. Toliko pozitivnih emocija, poruka, reakcija smo dobili - zaista neočekivano. U Opatiju smo otputovali kao ‘underdogovi’, a vratili smo se kao jedni od najuspješnijih takmičara. Uspio sam ono što sam i htio - pokazati publici ko je ToMa”, otkriva u razgovoru za Vijesti ToMo.

Publika te je do tada znala kao voditelja vijesti na Z1 televiziji. Kako je zapravo počela tvoja muzička karijera, jer ovo ti ipak nije prva numera?

Muzičku karijeru sam započeo aktivno u zabavnim vodama prije tri godine svojim prvim singlom “Ljubiš, ali ne voliš”. Nakon čega je uslijedio novi singl “Noć za kraj”, “Vrijeme je” i u konačnci “Ocean of love” pjesma s kojom sam se predstavio na Dori. Do sad sam više manje prolazio nezapaženo jer su ljudi malo zatvoreni prema modernoj muzici koju ja stvaram. No, došla je Dora i iskoristio sam je kao platformu za brendiranje i predstavljanje publici. I u tome sam uspio što dokazuju brojne pozitivne reakcije na nastup i pjesmu.

Jesu li te kolege sa televizije podržale i koliko je publici bilo neobično da te vide u drugačijoj ulozi, kakvi su komentari?

Kolege s posla su odigrale zaista jednu od većih uloga u ovom nastupu. Bili su velika podrška i pomoć u realizaciji istoga. Zaista sam zahvalan jer sam okružen ljudima koji razumiju moje ambicije prema muzici i moj cilj prema kojem idem. Pa, evo još jednom prilika zaista da naglasim kako Z1 televizija stvarno ima kolektiv kakav se rijetko nalazi. Imaju jedino pozitivne komentare i reakcije. Navikli su na moje pjevanje, no ovaj nastup ih je zaista oduševio. Prvi put su me vidjeli u ovakvom svjetlu.

Tomislav Marić ToMo
Tomislav Marić ToMo foto: Mislav Zabarovic

Pored toga što si kroz izvedbu numere “Ocean of Love” pokazao svoje glasovne sposobnosti, predstavio si se i kao autor. Tvoje kompozicije na drugačijim takmičenjima - duhovne muzike, osvajale su nagrade. Koji je bio prelomni momenat da se okušaš u pop muzici i uopšte se prijaviš na Doru?

Oduvijek komponujem pjesme i u tome zaista uživam. To je jedan kreativni proces koji iz muzičara izvlači ono najiskrenije i najemotivnije. I volim svoje kreativne faze. Pjesme koje sam do sada komponovao i pisao su bile višestruko nagrađivane na raznim festivalima i takmičenjima, pa se nadam da će tako biti i dalje. Život je zaista prepun prilika, ali njih treba znati iskoristiti i cijeniti. No, osoba ne mora nužno biti i kompozitor da bi bila uspješan muzičar. Biti muzičar je širok termin i svestran termin. U pop muziku sam se odlučio krenuti kad sam shvatio koliko uživam na pozornici i koliko me to usrećuje. Pa je tako i Dora došla kao predivno iskustvo velike produkcije, scene i organiziacije. To kako se osjećam na pozornici, rijetko gdje drugdje da se tako osjećam.

Koja se pjesma na Dori tebi najviše svidjela, jer si u jednom intervjuu kazao da je konkurencija bila jaka?

Zaista i mislim da je ove godine konkurencija bila jaka. Mnogo mladih pjevača koji su donijeli svježinu i inovativnost na opatijsku pozornicu. Albina je zasluženo odnijela tu pobjedu. Zaista je imala odličnu pjesmu, tim oko sebe i nastup. A, uz nju se najviše istakla Nina Kraljić i Filip Rudan.

Radio si pjesme i za neke kolege, međutim, stvaraš na engleskom jeziku. Znamo da na ovim prostorima rijetko uspijevaju izvođači koji ne pjevaju na maternjem jeziku, zašto si izabrao “teži put”?

Uvijek pišem dvojezično, imajući na umu gdje živim. Iako svaka moja pjesma prvo nastane izvorno na engleskom jeziku. Lakše mi je da na engleskom jeziku izrazim osjećanja i emocije, zato sam i odabrao da stvaram na tom jeziku. No, to ne znači da strikno ciljam na inostranu karijeru. Želim postići uspjeh i u Hrvatskoj i tome primarno težim. A, sve što dođe uz to je dobrodošlo. Uvijek ću svoje pjesme rado dati i drugim izvođačima. To je veliki dokaz da su pjesme koje pišem kvalitetne.

Imaš li planova kad je u pitanju inostrana muzička karijera i koliko bi ti Eurosong eventualno pomogao u tim snovima?

Trenutno nemam. Jednom mi je jedna vrlo mudra osoba rekla - treba prvo postati uspješan na domaćem terenu, a tek onda vani. I time se i vodim. Prvo naći publiku u regiji, a tek onda vani. Ima dovoljno prostora za uspjeh i kod nas. Nema potrebe trčati vani, još uvijek.

S obzirom na to da dobro balansiraš između posla voditelja i muzičara, planiraš li možda da se povučeš iz informative i okušaš u vođenju/uređivanju nekih zabavnih emisija?

Uz muziku, novinarstvo mi super leži. Kreativan i nepredvidiv posao. To mi se sviđa kod njega. Ne mogu predvidjeti gdje će me put odvesti. Za sad mi je sasvim super na mjestu na kojem jesam kad je u pitanju novinarstvo. A, kad je u pitanju muzika - jedva čekam nove projekte i izazove.

Bonus video: