Volimo energiju, a ne inerciju

Tibor Karamehmedović priča o novom singlu i promjeni vokala njegovog matičnog benda “Silente”

3637 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MARIO PAVLOVIĆ
Foto: MARIO PAVLOVIĆ

Dubrovački bend Silente nedavno je promijenio pjevačicu, a prije nekoliko dana promovisali su i prvu pjesmu u kojoj pjeva Lara Viktoria Ilić.

U pitanju je numera “Sve što treba znat’ o ženi”, za koju je stihove pisao basista benda Sanin Karamehmedović, dok je njegov brati i vođa benda Tibor Karamehmedović radio muziku. Za muzičku produkciju je i ovoga puta bio zadužen Nikša Bratoš sa kojim Silente sarađuje od prve pjesme.

U pitanju je klasičan Silente duet Lare i Tibora, a pjesma govori o ljudima koji su “prepametni za ljubav, a preglupi za samoću”.

Nova pjevačica, priznaje sagovornik Vijesti Tibor Karamehmedović donijela je novu energiju, a o tome hoće li to uticati na zvuk benda Silente, kaže:

”Nadam da će uticati jer je, iako je mlada, prepuna talenta i volje za rad. Ima energiju sličnu našoj. A bend voli kada se unosi energija umjesto inercije”.

Potraga za pjevačicom koja će zamijeniti vokal i osnivačicu Silentea Doris Kosović trajala je neko vrijeme.

”Sve kandidatkinje su bile svjesne da nije lako zamijeniti Doris, pa se malo ko i trudio da to uradi. S Larom smo kliknuli. Kao da se rastežeš dugo vremena i odjednom pukne olakšanje. Lara se i ne trudi da zamijeni Doris, što mi se najviše svidjelo, a ima veliku želju za radom. Jako lako radimo na novim pjesmama s njom, a stare je uzela na svoj način”, otkriva Tibor šta je bilo presudno da upravo Lara postane članica benda.

Iako je pjesma svega nekoliko dana u etru zadovoljni su reakcijama, posebno na novu vokalistkinju.

”Reakcije na Laru su bolje od očekivanog. Svi smo se bojali da nema dovoljno iskustva i sve nas je hvatala nostalgija ‘hoće li biti kao prije’. Ali, brzo je Lara pokazala da ima volju i talent ravan našem, ako ne i veći. Ali da je ne hvalimo puno, publika je već iznenađena koliko joj novi materijal dobro stoji, a Silente i Lara jedno drugom odgovaraju sjajno”, tvrdi Tibor koji uporedo sa karijerom u Silenteu, gradi i solo karijeru. Na pitanje kako zna koja je pjesma za njega, a koja za Silente s obzirom na činjenicu da i za jedan i za drugi projekat rade on i brat, odgovara:

”Ove bolje pjesme idu na moj solo album, to se zna. Ali nekako je Silente uspješniji, kako mi se čini. No ima još vremena za to promijeniti”, ističe muzičar čije pjesme nijesu površne čak i kada govore o muško-ženskim odnosima, pričaju na drugačiji, dublji, emotivniji način. O tome koliko je teško prvo probuditi emociju u sebi, a onda je prenijeti na publiku, otkriva:

”Jednostavno, to je nešto što naiđe. Radim kako osjećam. Glava tu ne pomaže previše, dok sjediš s olovkom, sigurno će se nešto zapisati. Ima određeni zanat koji trebaš vježbati pišući loše pjesme. I onda trebaš znati koje su dobre i izdvojiti ih”, savjetuje Karamehmedović.

Iako imaju novu pjevačicu i novu pjesmu, plan je da na truneji koja je u toku, promovišu i one s aktuelnog projekta.

”Silente svira ovo ljeto da promovišemo naš prethodni album objavljen prije manje od godinu dana. Doduše, kao što smo najavili ovim singlom koji je nedavno izašao, snimamo nešto novo i pripremamo materijal za naš peti album”, zaključuje Tibor.

Bonus video: