Ratker objavio još jedan singl sa nadolazećeg albuma

U pitanju je pjesma “Funk” koja nastavlja isti ritam koji je donio i prethondi singl “Dolce Vita”

1091 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Ratker, Foto: Privatna ahiva
Miloš Ratker, Foto: Privatna ahiva

Nekadašnji pjevač benda “Sinestezija” Miloš Ratker objavio je četvrti singl sa nadolazećeg albuma “Crveno u mraku”.

U pitanju je pjesma “Funk” koja nastavlja isti ritam koji je donio i prethondi singl “Dolce Vita”. Ovom numerom, kako kaže muzičar, želi da produži ljeto.

“Nakon albuma ‘Izolir trake’ koji je nastao tokom lokdauna i bio baš tako zatvoren i okrenut meni i najbližima, vratio sam se na kolosijek gdje pjesmama komuniciram sa drugim ljudima, ljudima koje lično ne poznajem. Trebalo je vremena i singlovi ‘Saobraćaj’ i ‘Avion’ su kroz minimal wave i dalje opipavale u mraku i više testirale mene i moje mogućnosti da komuniciram ka spolja. Prethodni singl ‘Dolce vita’ je u tom smislu došao kao pobjeda i potvrda da pjesmama i dalje mogu da se povežem sa ljudima, ali i da ima ljudi koji to žele da čuju. Mislim da ‘Funk’ nastavlja u tom smjeru”, siguran je Ratker.

Sad već nakon četiri objavljena singla, publika može zaključiti da synth pop zvuk preovladava na novom albumu.

“Iako sam oduvijek volio muziku ‘80-ih godina, iako je ona prva asocijacija kada se pomenu analogni sintisajzeri i ritam mašine i mada se ta moda nekako uvijek nanovo vraća u nekom novom obliku, više od svega toga, ja sam družeći se sa tim instrumentima našao svoj izraz, nov način pisanja muzike i tekstova. Napravio sam okruženje u kom mogu od početka do kraja, od prvog slova do finalnog miksa da prođem sam kroz proces i završim sa gotovom pjesmom”, istakao je muzičar koji je nakon raspada matičnog benda riješio da kupi svoj prvi sintisajzer.

“Mijenjao sam tada neki “samsung” mobilni telefon za “korg poly” 800 i zaronio u svijet vintidž opreme. Ono što me možda razlikuje od nekih drugih je to što ne dopuštam softveru da utiče na hardver, već želim što tačnije da prenesem zvuk i osjećaj koji se čuje u sobi sa tih sintisajzera dok zajedno pišemo pjesme. Biram teži put ako je potrebno kako bih izbjegao softvere do samog momenta usnimavanja, nikad ne koristim VST već samo zvuke koje mogu napraviti sa svojim hardver sintisajzerima i drum mašinama. Današnji sint pop i slični žanrovi idu ka nekakvoj upeglanosti i produkcijskom savršenstvu, a meni se sviđa da stvari ostanu u nekoj mjeri sirove, prirodne, da griješimo i dišemo”, napominje Ratker koji nije želio da otkrije kad će biti objavljen kompletan album.

“Jesen, kao i ljeto, ima svoje boje i šapuće neke svoje poruke, a sintisajzeri će već znati koliko slojevito ih treba ogrnuti”, zaključuje on.

M. V.

Bonus video: