Foto: Marko Ristić

Radim u svom tempu

Ana Đurić Kosntrakta objavljuje pjesmu po pjesmu, te priznaje da ne može da ispuni očekivanja onih koji jedva čekaju njen prvenac

2069 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Marko Ristić
Foto: Marko Ristić

Još od napuštanja benda Zemlja gruva 2019. godine i singla “Žvake” Ana Đurić Konstrakta najavila je solo album. Od tada je objavila numere “Ne’am šamana”, Triptih od 12 minuta koji su činile pjesme “Nobl”, “In corpore sano” i “Mekano”, a onda je uslijedio veliki uspjeh - pobjeda na srpskom izboru za Pjesmu Evrovizije.

Numeru “In corpore sano” pjevali su svi širom Evrope, a upravo ova numera donijela je Konstrakti peto mjesto u finalu najvećeg muzičkog takmičenja kao i nagrade za najbolji tekst, koreografiju i najinovativniju scenografiju na Evroviziji.

Nakon takmičenja, imala je sve češće pozive za koncerte na velikim regionalnim, ali i evropskim festivalima. To je usporilo i njen rad na prvencu jer je od tada objavila samo jednu pjesmu - “Evo, obećavam!”.

“Kad uradim pjesmu, ja je objavim. Nemam kapacitet da sjednem i napišem album, pogotovo ne sad. Kad nešto uradim, spakujem i objavim”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Konstrakta koja je svjesna činjenice da su želje publike drugačije, te da bi voljeli da napokon objavi solo prvenac.

“Ako pretpostavimo da bi publika željela više Konstrakte, ja to ne mogu da ispunim. Moram da radim u nekom svom tempu. Moram da želim i osjećam da obradim neku temu. Ne mogu da radim po narudžbini, to i ne umijem”, priznaje umjetnica koja je na Eurosongu pjevala o zdravlju uopšte, no u posljednjem objavljenom singlu bavila se mentalnim zdravljem, te je, između ostalog, obradila i temu depresije.

“Veoma je bitno da vodimo računa o mentalnom zdravlju i o tome se sve više govori. S druge strane, ono na šta volim da ukažem je da otvaranje polja mentalnog zdravlja kao nešto na čemu je fokus, otvara i jedno novo polje - potrošnju i možda ideologizaciju, a toga se treba čuvati. Da, mentalno zdravlje je veoma bitno, da razgovori o tome, ali vrlo lako možemo se naći na pragu da to bude ulaz u veliku potrošnju na temu mentalnog zdravlja”, smatra Konstrakta.

Ponosna je na činjenicu što njene pjesme, bez obzira na to jesu li nastale u periodu Zemlje gruva ili solo karijere, slušaju sve generacije. Upravo zbog toga dobija priliku da svoje stvaralaštvo predstavi i na festivalima.

“Sa učešćem na Evroviziji smo dobili pažnju mnogo širu nego što je Zemlja gruva imala, tako da sad na nastupima imamo drugačiji fidbek. Odmah se publika uključi i odmah je nama izvođačima lakše. Ne moraš mnogo napora da ulažeš da ih uvučeš u priču”, priznaje Konstrakta.

Iako je na sceni više od decenije, tek nakon učešća na Eurosongu i prethodne svoje pjesme koju je potpisivala kao jedan od vokala Zemlje gruva, publika je zavoljela. Danas na njenim nastupima fanovi jednako uživaju i u starim pjesmama, ali i u novim hitovima među kojima je svakako najpoznatija “In corpore sano”.

“U okviru Zemlje gruva svaki izvođač je pisao svoje pjesme, tako da to što je nastalo u tom periodu je sve moje”, napominje Konstrakta koja svoje nastupe voli da “začini” hitovima kralja fanka Dina Dvornika.

“Mi te Dinove pjesme volimo, a i publika ih voli. Volimo da ih sviramo, a publika uživa u njima. Mislim da je to lijep način da te pjesme žive i dalje”, tvrdi umjetnica koja se na bini ne štedi, te su njeni nastupi veoma energični. Ipak, priznaje da nije uvijek lako kad je atmosfera u pitanju biti “na visini zadatka”, a dugogodišnje iskustvo joj je najveći saveznik.

“Kad radiš taj posao spremiš sezonu i taj isti repertoar manje više ponavljaš na svakom koncertu. Koncert ne čine samo pjesme koje ćeš svirati, već i ta neka energija i raspoloženje koje je prisutno te večeri. Sve je pripremljeno samo se radi na detaljima. Međutim, nije nam uvijek do pjesme. Nekad mi treba vremena, pa tek na kraju koncerta dođem do nivoa raspoloženja na kojem bih trebalo da budem od početka. Ali već kad imaš kilometražu, znaš da odradiš nastup, a da se toliko i ne primijeti tvoje raspoloženje. Ali dešava se. Mada kad je publika raspoložena, čeka nastup i učestvuje, onda te to odmah uvuče. Ipak, nekad se zaista desi da ti treba vremena da se prešaltaš iz jednog moda u drugi”, priznaje umjetnica.

Bonus video: