„Tango” samo za domaću publiku

Crnogorska dizajnerka Sanja Bobar predstaviće svoju novu kolekciju na predstojećoj crnogorskoj Nedjelji mode

5314 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Nikola Vulikić
Foto: Nikola Vulikić

Jesenja crnogorska Nedjelja mode biće organizovana od 23. do 26. oktobra u okviru event centra Imanje Knjaz i The Capital Plaze, a modni sladokusci imaće priliku da vide nove kolekcije kako domaćih, tako i dizajnera iz zemalja okruženja pa i šire.

Svečano otvaranje Fashion Weeka planirano je za nedjelju 22. oktobar, kada će na platou ispred fontane u The Capiral Plazi po dio kolekcije sa svega dva, tri modela predstaviti 15 dizajnera.

Već dan kasnije, na Imanju Knjaz svoje najnovije kolekcije prezentovaće Verica Rakočević, Nada Pavlović, Nikolina Vasilijević, Ilona Szabo, To Be by sestre Tahirović, Sanja Bobar, kao i studenti UDG modnog dizajna sa po četiri modela. Već naredne večeri na istom mjestu najavljene su revije Ivane Miranović-ITSA Couture, Montana - Montenegro fashion branda, Zvjezdice by Valentina Mitrović, Maje Jokić, Natalije Nurbanove, Marka Strana i Milene Vujačić.

Jedna od onih koja je od svog prvog pojavljivanja redovna na Fashion Weeku je crnogorska dizajnerka Sanja Bobar koja će ovoga puta prezentovati novu kolekciju “Tango” u sklopu koje će predstaviti haljine, suknje, košulje, komplete...

“Svaka nova kolekcija je i nova inspiracija i tehnika izrade potpuno novih modela. Ono u čemu se trudim sve ove godine jeste da uvijek dajem više sebe od prethodne kolekcije, stil šivenja, šabloniranje unikata i potpuno novih modela, pažljivo biranje materijala koji su u trendu”, kaže na početku razgovora za Vijesti Bobar, te otkriva zašto je baš kolekciji dala naziv “Tango”, te koliko je strasti unijela radeći istu:

Model iz kolekcije Tango
Model iz kolekcije Tangofoto: Nikola Vulikić

“Tango se po stilu veoma razlikuje od ostalih standardnih plesova. Njegov ritam je iscjepkan i dinamičan. Karakteristični su energični, progresivni pokreti koji se smjenjuju sa napetim pauzama. Ples je pun suprotnosti, pored čvrstine takođe je zadržao i ogromnu mekoću i nježnost. Prepun jakih emocija, pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene, u svom najsavršenijem obliku tango govori o životu, šarmu, eleganciji, prefinjenosti i otmenosti i to me inspirisalo za novu kolekciju. Kolekciju čine 20 modela koji su rađeni od brokata, svile, kvalitetnih materijala za izradu kompleta, a ono što je čini posebnom u inovaciji je izrada detalja koji će ostaviti pečat na pojedine modele, dosta ručne izrade. Ono što mogu da priznam je da je ova kolekcija veoma bila zahtjevna za izradu, puno vremena i truda je utrošeno do željenog modela. Nadam se da će moje dame to prepoznati”, nada se dizajnerka koja ne krije da se potrudila da ovom kolekcijom predstavi publici sve ono što se može izraditi u njenom ateljeu.

“Mogu slobodno da kažem da ja kao dizajner imam svaki put još veću odgovornost i od mene se očekuje da svaka kolekcija bude bolja od prethodne”, napominje i dodaje da je kolekcija ujedno i nosiva i glamurozna.

“Isključivo radim visoku modu i unikate. To je malo teži put izrade i stvaranja mojih haljina, ali smatram kao afirmisani dizajner da mi takvi modeli najviše leže i njih najviše volim da kreiram”, iskrena je Bobar, čija će kolekcija biti propraćena i adekvatnom muzikom.

“Revija će biti propraćena naravno muzikom “Tango”, što će upotpuniti cijelu moju zamišljenu priču”, obećava Bobar čije unikatne modele uvijek krasi ručni rad.

Model iz koelkcije Tango
Model iz koelkcije Tangofoto: Nikola Vulikić

“Uvijek volim u svojim kolekcijama da prikažem ručni rad, pojedini modeli će i biti tako izrađeni. Ručni rad je nešto što nikad ne smije da ode u zaborav, a ja se trudim da uvijek bude prisutan u manjoj ili većoj mjeri kroz moje kolekcije”, sa ponosom ističe sagovornica Vijesti.

Bobar je proteklih godina dosta promijenila odnos prema dizajnu i modi uopšte i od večernjih haljina koja je kreirala na početku karijere, pokazala da umije da osmisli i kreacije koje su svakodnevno nosive od drugih materijala. Na pitanje koliko materijali i njihova kombinacija diktiraju kreativnost s obzirom na to da se ne može baš svaki kombinovati, odgovara:

“Mašta i inspiracija su negdje prva stepenica kada se kreće kreirati nova kolekcija, pa na osnovu toga se biraju materijali. Zavisno od dizajnera u kom smjeru želi da ide, ali većina nas kad uzme bilo koji materijal u ruke verujem da uvijek možemo osmisliti model koji je trenutno aktuelan-nosiv i na njemu ostaviti svoj lični pečat”.

Sanja je prije nekoliko godina imala priliku da svoje modele prezentuje i na Njujork Fashion Weeku. Iako nije odustala od predstavljanje kolekcije u inostranstvu, to sa Tangom ipak zbog privatnih obaveza nije u mogućnosti.

Sanja Bobar
foto: Nikola Vulikić

“Moji planovi svakako jesu vezani za inostrano tržište i negdje za dvije godine imam u planu ponovo da idem na svjetsku scenu. Sada nisam u mogućnosti zbog trudnoće da plasiram moju modnu priču ‘Tango’ negdje drugo, već samo domaćoj publici”, zaključuje ona.

Bonus video: