Čini vam se da vaš pas samo što ne progovori? Ove slušalice će pomoći da se razumijete

Prototip podrazumijeva standardne fraze kao što su “gladan sam “i “umoran sam”, “ovo je sjajno”...
4 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2013. 10:47h

Iz kompanije Nordic Society for Invention and Discovery(NCID), stiže radosna vijest: jednostavan uređaj koji možete da stavite na glavu svom ljubimcu omogućiće vam da njegov “unutrašnji lavež” pretvorite u riječi i da sa njim porazgovarate “kao čovjek sa čovjekom”.

Ponekad vam se čini da je vaš pas toliko pametan da ”samo što ne progovori”? I rado biste čuli šta zapravo misli? Uređaj je nazvan No More Woof ("Nema više av") i koristi tehnologiju skeniranja mozga koja modele psećih misli prevodi u ljudske riječi i fraze.

Prototip podrazumijeva standardne fraze kao što su “gladan sam “i “umoran sam”, a tu su i izrazi: “ovo je sjajno”, “ostavi me na miru”, “mnogo sam zabrinut”, “ko si ti?”, “Hm, zašto odlazite?” “jesi li to stvarno ti?” i - za vlasnike ljubimaca posebno važno - “piški mi se”.

U pitanju je tehnologija koja kombinuje najnovija dostignuća u tri različita tehnička domena: elektroencefalografske senzore, mikrokompjutere i specijalni interfejs softver, koji povezuje mozak sa kompjuterom.

Tokom prošle decenije načinjena su velika otkrića kada je riječ o mapiranju ljudskog mozga, ali ovo je prvi put da je neko tu revolucionarnu tehnologiju pokušao da primijeni i na čovjekovom najboljem prijatelju.

Pritom, naravno, treba imati u vidu i da psi misle drugačije od ljudi. Ako signali koje pseći mozak emituje ukazuju na glad, to ne znači da pas o tome zaista “razmišlja”, već prije da je u se nalazi u takvom mentalnom stanju koje bismo mi doživjeli kao pomisao “gladan sam”.

Bonus video: