Subaru slavi 60 godina postajanja

Najznačajnija godina u istoriji kompanije bila je 1958. kada je FHI lansirala prvi japanski avion za obuku i testiranje, model T-1, ali i mini-automobil, subaru 360
1 komentar(a)
Subaru 360, Foto: Cartype.com
Subaru 360, Foto: Cartype.com
Ažurirano: 23.07.2013. 11:12h

Japanska kompanija, Fudži teška industrija (FHI), koja proizvodi automobile marke Subaru, obilježila je prije nekoliko dana šest decenija postojanja.

Početak rada FHI vezan je 1917. godinu i za osnivanje kompanije Aircraft Research Laboratory, koja se bavila istraživanjima iz oblasti vazduhoplovnih tehnologija, a kasnije je postala dio fabrike za proizvodnju aviona, Nakajima Aircraft Co. Ltd.

Nakon Drugog svjetskog rata, 1950. godine, ova fabrika reorganizovana je kao Fuji Sangyo Co. Ltd u dvanaest odvojenih profitnih centara, da bi se 15. jula 1953. njih pet spojili u novu kompaniju pod nazivom Fuji Heavy Industries (Fudži teška industrija).

Najznačajnija godina u istoriji kompanije bila je 1958. kada je FHI lansirala prvi japanski avion za obuku i testiranje, model T-1, ali i mini-automobil, subaru 360 (na fotografiji).

Kroz svoju istoriju FHI nastavlja da razvija najmodernije tehnologije i jedinstvene proizvode kakvi su subaru 1000, prvi japanski automobil za masovnu upotrebu sa motorom postavljenim naprijed i prednjim pogonom, zatim prvi putnički automobil sa pogonom na sva četiri točka - subaru leone, subaru legasi, koji je označio procvat karavana na japanskom tržištu, pa sve do naprednog bezbjednosnog sistema za sprečavanje sudara pod nazivom EyeSight.

Prepoznatljivost kompanije FHI kao pokretača novih tehnologija prisutna je i u poslovima koji nijesu povezani sa proizvodnjom automobila. U vazduhoplovnoj industriji čuveni su po sistemima bespilotnih letilica i učešću u međunarodnim projektima razvoja komercijalnih vazduhoplova.

Bonus video: