Novi spot Buksovaca: Između nas i korone stoji samo lična odgovornost

Zoran Marković Zonjo o promo spotu Buksovaca koji je osvojio društvene mreže i regionalne portale

23510 pregleda 318 reakcija 5 komentar(a)
Porodica iz promo spota Buksovaca, Foto: Privatna arhiva
Porodica iz promo spota Buksovaca, Foto: Privatna arhiva

Novi promo spot organizacije The Books Of Knjige kojim ukazuju na važnost preventivnih mjera u borbi protiv virusa korona postao je hit na društvenim mrežama. Spot je snimljen pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, a Buksovci su i ovoga puta na duhovit način podsjetili ljude koje su to preventivne mjere kojih se tokom pandemije koja ne jenjava treba pridržavati. No, njihov promo spot nije osvojio samo društvene mreže, već se o njemu piše širom regiona, pa su ga prenijeli i mediji iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije. Spot je pušten u ponedjeljak oko 19 časova, a već ima preko 300 hiljada pregleda i kako otkriva jedan od Buksovaca Zoran Marković Zonjo “explozivno juriša naprijed”.

“Rijetko se dešava da regionalni mediji sa velikim ushićenjem hvale nešto što dolazi iz Crne Gore. Pretpostavili smo da će ovaj promotivni spot skrenuti pažnju ljudi, ali ne i da će izazvati toliko oduševljenje, naročito sa strane. Dio magije leži u tome što je ovo jedna od rijetkih kampanja, čak na planetarnom nivou, koja se sa temom uhvatila na duhovit način. Uglavnom su poruke do sada bile apokaliptične, jer se upravo to i dešava, ali novi koronavirus će sa nama biti još neko vrijeme i moramo prihvatiti da je on sastavni dio naših života”, poručuje Zonjo i dodaje da ono što je najefikasnije u borbi protiv korone je da “izmijenimo životne navike”.

“Sigurno nije nužno da se rukujemo i ljubimo podeset puta na dan sa svima koje sretnemo. Distanca je isto tako često poželjna čak i da nema virusa”, ističe on.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je da bi novi pristup temi mogao biti od koristi, pa su angaživali upravo Bukovce da odrade promo spot. Komentari su uglavnom pozitivni, mada ima i onih koji na promo video nijesu odreagovali pozitivno.

“Vidim na društvenim mrežama i neke vrlo ružne komentare na račun SZO. Teoretičari zavjera i dalje rovare ne znajući da je SZO dio sistema Ujedinjenih nacija kojem, među ostalim, pripada i UNESCO, UNICEF. Ako smatrate da je SZO zločinačko-mafijaška organizacija i da smo se njima prodali, onda to znači da isto mislite i za Ujedinjene nacije, UNESCO ili UNICEF, a to je vrlo banalno. Drugim riječima, takvi komentatori ne vjeruju u ljudsku empatiju, ni sposobnost da čovječanstvo generalno ima suvisle mehanizme kojima bi se borilo protiv ovakvih pandemija i ratova, ali i štitilo osnovna ljudska prava i vrijednosti. Ne kažem da ne treba biti kritičan i boriti se da se ti sistemi unaprijede, ali ne na tako primitivan i zao način”, poručuje Zonjo.

Buksovcima ovo nije prvi promo spot za neku pandemiju. Naime prije nekoliko godina radili su dva promo videa za tada aktuelni grip.

“Svojevremeno smo radili sličnu i vrlo uspješnu kampanju protiv H1N1 gripa, koji je takođe imao veliki pandemijski potencijal. No, tada je postojao lijek “tamiflu” i svijet se sa tom krizom izborio. Sada između nas i ovog virusa stoji samo lična odgovornost”, zaključuje Zonjo.

Bonus video: