Najvažniji trenutak za društvene mreže

Saša Baron Koen pohvalio odluku da Donald Tramp konačno bude cenzurisan

4581 pregleda 2 komentar(a)
Saša Baron Koen, Foto: Netflix
Saša Baron Koen, Foto: Netflix

Poznati britanski komičar Saša Baron Koen, glumac koji je utjelotvorio sad već legendarnog filmskog lika Borata već je duže vrijeme veliki kritičar nespremnosti društvenih mreža da upravljaju širenjem dezinformacija, ali je konačno došao trenutak kada može da ih pohvali.

Američki predsjednik Donald Tramp je u petak trajno suspendovan sa svog Twitter profila. Nakon korišćenja ove platforme kako bi podsticao pokušaj puča na američkom Kapitolu u Vašingtonu u srijedu, kontroverznom biznismenu i političaru takođe je privremeno onemogućen pristup Facebooku i Instagramu barem do kraja njegova mandata, a glumac iz “Borata” Saša Baron Koen pozdravio je te poteze.

“Ovo je najvažniji trenutak u istoriji društvenih mreža”, napisao je slavni komičar na društvenoj mreži Twitter.

“Najveće svjetske platforme zabranile su najvećeg svjetskog dobavljača laži, zavjera i mržnje. Svakom radniku Facebooka i Twittera, korisniku i zagovorniku koji su se za to borili – cijeli svijet bi trebalo da vam je zahvalan”, nastavio je dalje u svojoj poruci Koen.

Njegova borba da se Tramp cenzuriše na društvenim mrežama nije počela juče, naprotiv, 49-godišnji komičar dugo je bio otvoreni kritičar Facebooka i njegovog izvršnog direktora Marka Zakerberga, posebno osuđujući njegovu nespremnost da uspješno upravlja širenjem dezinformacija i desničarskih zavjera na toj društvenoj mreži.

U svom govoru 2019. godine Koen je Facebook nazvao “najvećom propagandnom mašinom u istoriji”, a nakon što Tramp nije priznao poraz na izborima u novembru prošle godine, Koen je javno pozvao Zakerberga da dosadašnjem američkom predsjedniku zabrani pristup najpopularnijoj društvenoj mreži.

Baš dan prije nego što su se Trampove beskrajne zavjere na izbornim prevarama oslikale u pokušaju državnog udara, Koen je otkrio da je ponovno posegnuo za likom Borata kako se Trampova era bližila kraju. U intervjuu za “Variety” glumac je objasnio da je samo zbog zastrašujuće apsurdnosti Trampovog vladanja snimio nastavak njegovog kultnog filma iz 2006.

Sa druge strane, politički cirkus koji se dogodio u srijedu veče u Vašingtonu naveo je i Džej Keja, frontmena poznate britanske esid džez grupe Jamiroquai da se oglasi i potvrdi da nije bio u masi koja je jurišala na Kapitol. Naime, među protestantnima najveću pažnju privukao je izvjesni Džejk Andželi, koji na glavi nosio par rogova i izgledao kao vrač koji priziva apokalipsu u Vašingtonu. Njegova “naglavna kombinacija” mnoge je podsjetila upravo na frontmena britanske grupe Jamiroquai, Džej Keja koji je veliki ljubitelj raznolikih šešira i drugih artikala koji se nose na glavi, pa su internetom počele da se šire šale na njegov račun. Tako se po društvenim mrežama brzo proširio mim koji prikazuje Andželija ispred policije, na kojem piše “Jamiroqanon - Emergency On Flat Earth”, u prevodu “Vanredno stanje na ravnoj Zemlji”, što je aluzija na ime debitantskog albuma Jamiroquaija “Emergency On Planet Earth”.

“Sviđa mi se ovo što nosi na glavi, ali ne bih rekao da su mi ovi ljudi bliski. Čuvajte se”, napisao je Džej Kej, čisto da neko ne bi pomislio nešto pogrešno.

Bonus video: