Novi projekat Baletića: Sedam smrtnih grijehova

"Već duže vrijeme istražujem ovu temu sa željom da je prenesem na skulpturu i to u manjoj formi u odnosu na moje prethodne radove. Temu nijesam izabrao kao religijsku, već kao pojavu u svima nama"

21627 pregleda 12 komentar(a)
Baletić sa transformersima, Foto: Marko Ilić
Baletić sa transformersima, Foto: Marko Ilić

Crnogorski umjetnik Danilo Baletić riješio je da kroz skulpture od auto-otpada predstavi sedam smrtnih grijehova.

Skulptura “Gnijev”
foto: Marko Ilić

Tako je svoju kolekciju statua upotpunio sa još sedam, ovoga puta su izrađene u manjem formatu, te je predstavio kako iz njegove vizure izgledaju: požuda, gordost, pohlepa, zavist, proždrljivost, gnijev i lijenost.

Skulptura “Lijenost”
foto: Marko Ilić

”Već duže vrijeme istražujem ovu temu sa željom da je prenesem na skulpturu i to u manjoj formi u odnosu na moje prethodne radove. Temu nijesam izabrao kao religijsku, već kao pojavu u svima nama”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Baletić.

Skulptura “Pohlepa”
foto: Marko Ilić

Za razliku od trasformersa i dinobota, ovih sedam smrtnih grijehova su puno manji. No, nijesu bili i manje zahtjevni za izradu.

”Moram da priznam da je bio veliki izazov oprobati se na manjoj skulpturi. Priprema je trajala dva i po mjeseca, jer nije bilo lako naći djelove za ovu dimenziju skulptura. Kada sam završio sa pripremom samo izvođenje je trajalo sedam dana. Svakoga dana po jedan smrtni grijeh”, prisjeća se Baletić.

Skulptura “Ponos”
foto: Marko Ilić

Sagovornik “Vijesti” osvrnuo se i na to koji mu je od smrtnih grijehova zadao najviše muke da ga predstavi kroz statuu:

”Prvo sam završio pohlepu, kao jedini grijeh koji u sebi generiše sve ostale smrtne grijehove, a za njim i ostalih šest: gordost, zavist, proždrljivost, gnijev, lijenosti i požudu. Radeći ove skulpture došao sam do zaključka da čovjek kao pojedinac, a tako i društvo i vladajuće elite posjeduju svaki od smrtnih grijehova sa kojima se bore neprestano. Jedino što je pohlepa ili zla namjera ono sa čime nema borbe, ukoliko je ovaj grijeh prisutan onda nema dobroga, to je osnova zla”, smatra umjetnik.

foto: Marko Ilić

Sedam smrtnih grijehova su bitna odrednica hrišćanske teologije, istorije, razvoja društva, pa i naše sadašnjice, a na pitanje koji je po njegovom mišljenju trenutno najuticajniji, sa kojim se najviše borimo, odgovara:

”Vrijeme u kojem živimo je po mom mišljenju upravo najviše opterećeno trendom pohlepe i taj grijeh je počeo da se tretira kao snalažljivost ili sposobnost za preživljavanje u ovom vremenu”.

Skulptura “Požuda”
foto: Marko Ilić

Baletić otkriva sa kojim se od smrtnih grijehova i sam najviše bori:

”Poslije završetka rada na skulpturama sam se podvrgao postu od sedam dana. Pio sam samo vodu u želji da se oprobam sa jednim od svojih smrtnih grehova - prejedanjem. Uspio sam i moram da kažem da se osjećam preporođeno”, priznaje umjetnik.

Skulptura “Zavist”
foto: Marko Ilić

Za razliku od velikih transformersa koji su najprije čuvali Podgoricu, pa su krenule u pohod na ostale gradove najprije Balkana, pa svijeta, mini skulpture neće imati priliku da vidi publika u Crnoj Gori.

”Svih sedam skulptura kreće za Francusku u drugoj polovini januara, gdje će se pridružiti ostalim mojim radovima i biti izlagane širom svijeta. Nažalost, niko iz Crne Gore nije zainteresovan za izlaganje mojih radova, tako da neću ni ja ovaj put insistirati da ove skulpture predstavim našoj publici”, zaključuje Baletić.

Bonus video: