Vorholova "Merilin" bi se mogla prodati za 200 miliona dolara

Slika veličine jednog kvadratnog metra čiji je naziv "Shot Sage Blue Marilyn" samo je jedna od brojnih koje je ovaj umjetnik posvetio glumici Monro tokom '60-ih godina prošlog vijeka

3892 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jedan od čuvenih radova Endija Vorhola - portret Merilin Monro, mogao bi postati najskuplja umjetnina 20. vijeka prodata na aukciji, s obzirom na to da aukcijska kuća Christie's očekuje da će dostići cijenu oko 200 miliona dolara, piše CNN.

Merilin Monro, Endi Vorhol
foto: Christie's

Slika veličine jednog kvadratnog metra čiji je naziv "Shot Sage Blue Marilyn" samo je jedna od brojnih koje je ovaj umjetnik posvetio glumici Monro tokom '60-ih godina prošlog vijeka, a naćiće se na aukciji u maju, što je najavila i čuvena aukcijska kuća Christie's na svom sajtu.

Vorholova reprodukcija u boji portreta Monro koji je nastao zahvaljujući njenom filmu "Niagara" iz 1953. godine, jedno je od njegovih najpoznatijih djela.

"Shot Sage Blue Marilyn" nastala je korišćenjem tehnike sitoštampa, kojom se fotografija prenosi na papir ili platno, a Vorhol je počeo da radi na tom ciklusu ubrzo nakon smrti čuvene glumice.

Njegovi radovi pored nekoliko djela posvećenih Monro, obuhvatili su između ostalog i Elvisa Prislija i Mao Zedonga.

Bonus video: