Osvajači kroz vizuru Danila Baletića

Crnogorski umjetnik pravi novu seriju skulptura od auto-otpada čija je tema istorijska

9892 pregleda 4 komentar(a)
Prva skulptura biće izrađena iz tri dijela- vuka, jahača i orla, Foto: Privatna arhiva
Prva skulptura biće izrađena iz tri dijela- vuka, jahača i orla, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski umjetnik Danilo Baletić pravi novu seriju skulptura. Nakon transformersa i dinobota, ovoga puta od auto otpada biće izrađena zanimljiva skulptura koja će biti sastavljena iz tri dijela.

Prvi je već gotov, a o novom projektu Baletić priča za Vijesti:

“Tema na kojoj trenutno radim je istorijska. Radi se o seriji skulptura na temu osvajača iz istorije civilizacije, a vuk je samo dio prve skulpture iz te serije”, objašnjava Baletić te dodaje da će pored vuka, ova skulptura imati jahača i orla na ruci jahača.

“Biće to moja predstavka najvećeg osvajača u istoriji čovečanstva - Džingis Kana. Ova skulptura je posebno zahtjevna, jer je struktura i oblik vuka i orla i njihov položaj u ovoj interpretaciji traži posebnu pažnju. Pogotovo je zahtjevna zbog tehnike kojom ja radim, a to je da se ugrađeni elementi od otpada ne obrađuju, nego se koriste u njihovom izvornom obliku”, objašnjava Baletić, te dodaje da na taj način mnogo teško naći potreban materijal, pa je i sama izvedba puno zahtjevnija nego kada se materijal prilagođava, što on ne radi.

“Sve moje skulpture napravljene su od metalnog i plastičnog otpada bez remodelovanja djelova”, ističe Baletić.

Za sada je gotov samo vuk
Za sada je gotov samo vukfoto: Privatna arhiva

Skulptura Vuka nalazi se na Žabljaku gdje je trenutna Baletićeva radionica.

“Radim ovu skulpturu na Žabljaku koji je za mene mjesto inspiracije i fascinacije prirodom koja je na Durmitoru po meni jedinstva. Ono što moram da primijetim je da Durmitor i Žabljak trpe veliku devastaciju od neplanske gradnje i neukusa investitora, što je u posljednjih nekoliko godina uzelo toliko maha da sve to izgleda strašno. Mislim da bi estetski i ambijentalni princip morao biti osnova razvoja ovakvih prostora koji su jedinstveni”, savjetuje Baletić, čiji svi radovi krase muzej Arnolda Švarcenegera. No, poznati glumac bio je inspiracija Baletiću za još jednog robota od auto otpada - pa je za Švarcenegerov rođendan napravio skulpturu njemu u čast zahvaljujući kojoj je predstavljen kao terminator.

“Skulpturu sam napravio povodom njegovog 76. rođendana. Radi se o skulpturi Terminatora inspirisanoj likom iz istoimenog filma koji je po meni njegova kulatna uloga i biće zapamćena kao takva u istoriji filma. U našoj komunikaciji izrazio je zadovoljstvo što sam prihvatio da za njegov muzej izradim skulpturu i postavim je na dan njegovog rođenja. Događaj je bio odličan sa mjerom i probranim zvanicama, uz minimalno prisustvo medija. Meni je posebno zadovoljstvo da je moj rad dio postavke muzeja Arnolda Švarcenegera”, zaključuje Baletić.

Bonus video: