• Piše: Vijesti online
  • Objavljeno: 28.01.2011 u 10:57
  • 3512 prikaza
  • 3 komentara

pridržavajte se pravila najboljih

Modni savjeti vječne kraljice stila Koko Šanel

„Moda blijedi, samo stil ostaje isti.“

Ovo su riječi legendarne dizajnerke Koko Šanel. Nedavno je obilježeno 40 godina od njene smrti, a njena modna pravila se poštuju i danas. Šanel je iskreno vjerovala u jednostavnost i ljepotu odjeće.

 „Luksuz mora biti udoban, inače nije luksuz“

Sve haljine koje je Šanel kreirala morale su biti udobne, kretanje u njima nije smjelo da bude otežano. Niske pete, bluze ispod jakne, duge naramenice na torbama, sve je bilo stvoreno da pruži ženama - udobnost. Koko Šanel nije stvarala modu za modu, niti je pratila trendove, udobnost je uvijek bila na prvom mjestu.

Pantalone donose slobodu ženama

Prva je u svijetu mode koja je počela da kreira ženske pantalone. U to vrijeme žene su nosile korsete i duge suknje. Iako je javnost u startu kritikovala njen stil odjeće, uskoro su ženske pantalone postale dio garderobe svake žene. Možda danas to čudno zvuči, ali sve žene bi trebalo da budu zahvalne Koko za udobnu odjeću koju je stvorila i nametnula kao pravilo.

Savršena suknja mora da prekrije koljena

Kokoo je smatrala da su koljena ružan dio ženskog tijela i da ih treba uvijek prekriti. Šanel je dizajnirala jednostavne suknje, uglavnom ravne i uske, ali nevjerovatno elegantne.

Mala crna haljina

Koko Šanel je davne 1926, predstavila modnom svijetu malu crnu haljinu - ona je danas obavezni dio garderobe. Željela je da napravi haljinu koja će biti idealna za nošenje i danju i noću, a da istovremeno bude seksi. Šanel je uspjela da od crne boje koja se smatrala bojom žalosti, napravi boju elegancije i stila.

Jakne moraju da budu mekane

1925. godine Koko je dizajnirala prvu mekanu jaknu koja ide uz žensku figuru i ne sputava je u kretanju. To je bio potpuno novi pristup jaknama, koje su do tada bile  krute i neudobne. Šanel je jakne pravila većinom od delikatne svile s uskim rukavima. Sve skupa izgledalo je jako fino.

Što više nakita

Obožavala je nakit. Nosila je mnogo nakita, a kombinovala je sve: od bižuterije sa skupim nakitom, do bisera, perli, smaragda i dragog kamenja. Broševi i šeširi bili su joj neizostavna kombinacija.

Parfem je važan koliko i odjeća

„Žena koja ne koristi parfem, nema budućnosti.“ Tako je govorila Koko 1922. godine kada je predstavila svoj prvi parfem. Važno je bilo da žena uvijek fino miriše, jer se nikad ne zna gdje i kada će biti poljubljena.

Ocijeni:

  • Trenutno 4.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

Koko Šanel, moda, savjeti

slika