navigacija Naslovnica Premium

PRIČAJTE O PROBLEMIMA

1.10.2017 09:15

Pet bračnih grešaka: Previše ugađanja, izostanak njegovanja...

Bez obzira da li greške pravite vi ili vaš suprug, preduzivanje pozitivne akcije može napraviti veliku razliku

Pet bračnih grešaka: Previše ugađanja, izostanak njegovanja... ilustracija
Foto: Shutterstock Autor: Vijesti "Život"

Ono što ne znate o braku može da prouzrokuje problem.

Na primjer, ukoliko ne govorite šta želite, vaš suprug hoda u mraku – i vjerovatno vam neće ispuniti želje. Način na koji pričate o problemima, može pogoršati situaciju. Spavaća soba je takođe značajna.

Ovdje možete naći pet stručnih savjeta o tome kako da izbjegnete ili ispravite greške koje vas mogu koštati braka ili koje mogu uzdrmati njegove osnove. Bez obzira da li greške pravite vi ili vaš suprug, preduzivanje pozitivne akcije može napraviti veliku razliku.

1. Previše ugađanja

Neke žene su previše spremne da odustanu od onoga što žele, kaže Suzan Hajtler, klinički psiholog iz Denvera i autor kursa za poboljšanje bračnih vještina.

Hajtler ovu pojavu, u kojoj je žena suprugu dodatak, a ne ravnopravni partner,  naziva „dodatak-pojava“

Neke žene bi radije bile u fazonu „sve se vrti oko njega“, umjesto da teže da budu u fazonu koji je karakterističan za muškarce, a to je da se sve vrti oko njih, kaže Hajtler.

„ Obično se plaše da to može izazvati svađu ili neprijatnost, ili misle, na podsvjesnom nivou, da moraju da potisnu svoje želje da bi sačuvale svoju vezu,“ kaže ona. Osećaj bespomoćnosti vodi bijesu koji na kraju iskipi, dodaje ona.

prevara, ljubav

Šta je rješenje za ove žene? Izrazite svoju zabrinutost racionalno, bez obzira da li se radi o kućnim poslovima, roditeljskim obavezama, ili možda o nedostatku vremena za sebe ili druženja sa suprugom. 

Na primjer, on možda voli da igra golf vikendom, a ona možda želi da on provodi vrijeme sa porodicom. 

„ Ukoliko se ona izjasni, moguće je da će naći bolji aranžman,“ kaže Hajtler. „ Možda će se dogovoriti da se ljeti prebace na softbol ligu i da to bude porodični događaj.“

2. Nejasna očekivanja

Parovi koji najbolje funkcionišu u braku su još na početku postavili očekivanja vezana za podelu poslova, roditeljstvo i novac, kaže porodični i bračni terapeut Eli Karam, doktor nauke i asistent profesor terapije za parove na Univerzitetu u Luzvilu.

Ipak, mnogi parovi nemaju diskusije ove vrste i funkcionišu po principu auto-pilota.

 „Mnogi parovi funkcionišu tako da, zbog načina na koji su odrastali, pretpostavljaju da ukoliko nešto odgovara njima, odgovara i njihovim partnerima,“ kaže Karam

Ozlojeđenost se vrlo lako može izgraditi ukoliko se očekivanja razlikuju ili su razbijena teškom realnošću. Na primjer, kaže on, neke žene „ misle da će dolazak bebe promijeniti njihovog muža i približiti ga. Ono što znamo o braku jeste da kada dođe prvo dijete zadovoljstvo brakom veoma opada. Da su to znali prije braka... bili bi u mogućnosti da predvide uobičajne prepreke i da ne paniče kada se prepreke dese.“

3. Podcjenjivanje uticaja tona glasa

Bez obzira da li se radi o muškarcu ili ženi, ton glasa može predstavljati problem ukoliko je iole obojen negativnošću.

veza, svađa

Ukoliko imate nekih briga, „ verbalizujte ih uz poštovanje“ umjesto frustriranim, iritiranim glasom, ohrabruje Hajtler.

Svakako razgovarajte o onome što vas muči, ali uradite to na način koji je okrenutrešenju, a ne na način koji će vas samo još više udaljiti od rješenja.

4. Nekompatibilni stilovi komunikacije

Ukoliko osjećate da vas suprug ne razumije, možda je vrijeme da ispitate svoj komunikacijski stil.

Neke žene ponavljaju svoje pritužbe ili zabrinutosti više puta ne bi li ih suprug razumio. Neki muškarci to mogu nazvati zanovijetanjem, ali se možda samo radi o različitim komunikacijskim stilovima.

Karam ovo naziva „ potražnja-povlačenje“ dinamika: Jedna osoba želi da razgovara, ali druga osoba nije našla načina da odgovori ili se naizgled zatvorila, što dalje vodi da onaj koji govori počinje da vrši veći pritisak. „ Ovo je zlobni šablon,“ kaže Karam.

Ukoliko se ovo dešava često u vašoj vezi, zapamtite da treba da pustite vašeg supružnika da apsorbuje ono što govorite i da mu pružite „ šansu da testira ono što je čuo,“ kaže Karam

svađa

Može biti korisno ako detaljno analiziramo šta su urođene crte ličnosti, a šta se može mijenjati. 

Citirajući rad analitičara brakova i parova, Džona Gotama, Karam kaže da je gotovo 70% bračnih problema „vječno“ što znači da su to ukorijenjeni problemi koji se vuku dug vremenski period.

Izazov je da se prepozna ono što se može promijeniti. Pomaže ukoliko „idete ka prihvatnju,“ kaže Karam. „ Ne možete promijeniti opreznu osobu u osobu koja rizikuje, niti možete promeniti introvertnu osobu u ekstrovertnu osobu.“ 

5. Izostanak njegovanja partnera

Neke žene postanu toliko fokusirane na djecu, posao i kuću da zaborave na male gestove koji imaju veliki uticaj na stabilnost praka na duge staze.

„ U zdravoj vezi ima puno malih gestova pozitivizma i oni se ispoljavaju veoma često,“ kaže Hajtler. „ Ti gestovi mogu biti osmjesi, kontakt očima, zagrljaji ili dodiri, verbalni komentari poput ’slažem se’ ili ’dobar zaključak’ ili čak i ta mala reč ’da’. Slušanje, slaganje, potvrda, privrženost – sve ovo šalje pozitivnu energiju koja obavija suncem oba partnera.“

Ovi gestovi podsjećaju oba partnera da im je stalo jedno do drugog, a prijateljstvo je srce svakog uspješnog braka, kaže Karam. 

Parovi u braku često „funkcionišu po principu zastarelog znanja o sebi,“ kaže on, što ih udaljava od pravog užavanja njihovih partnera. 

"Mit je da dobar brak održava sam sebe,“ kaže on. „ On predstavlja samopodučavanje i podučavanje partnera. U 34-oj niste ono što ste bili u 24-oj.“

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.