navigacija Naslovnica Premium

MATIČNE ĆELIJE BUDUĆNOST MEDICINE

15.10.2018 16:24

Tkivo pupčanika dragocjen izvor matičnih ćelija

Tkivo pupčanika dragocjen izvor matičnih ćelija
Foto: Shutterstock Autor: Promo

Zašto sačuvati matične ćelije?

Čuvanjem uzorka krvi iz pupčane vrpce, pruža se mogućnost djetetu I njegovoj porodici da u slučaju potrebe iskoriste napredak medicine u oblasti primjene matičnih ćelija. Sopstveni uzorak garantuje kompatibilne, nepromjenjeno mlade i potentne matične ćelije.

Možete li nam reći nešto više o tome kako ih i gdje iskoristiti?

Terapije sa matičnim ćelijama možemo podijeliti u dvije velike grupe. Prvu grupu čine standardne terapije za hematološka oboljenja poput različitih tipova leukemija, amnemija, limfoma i drugih oboljenja krvne loze, dok drugu grupu čine terapije u domenu regenerativne medicine, za tretman neuroloških, mišićno-koštanih, oftalmoloških i brojnih drugih oboljenja. Preparati pupčane krvi sa godinama postaju sve vrijedniji, jer istraživanja u genetici i molekularnoj biologiji se razvijaju veoma ekspanzivno, pogotovo poslije dekodiranja ljudskog genoma.

Aleksandar Antović, promo, doktor dr Aleksandar Antović 

Koji su sve izvori matičnih ćelija ?

Matične ćelije možemo naći u krvi pupčanika I u samom tkivu pupčanika. Tkivo pupčanika je posebno bogato mezenhimalnim matičnim ćelijama koje su osnov terapija u regenerativnoj medicini. Mezenhimalne matične ćelije se koriste kod terapija autizma, cerebralne paralize kao I kod multiple skleroze kod odraslih. U oktobru, BioSave svim parovima koji se odluče da pohrane matične ćelije iz krvi pupčanika poklanja besplatno čuvanje tkiva pupčanika.

Možete li nam reći nešto o predstavništvu vaše firme u Crnoj Gori? Kakvi su Vam planovi i projekti za region?

“Bio Save” kompanija je u Crnoj Gori počela sa radom oktobra 2012.god. kao dio Bio Save grupacije, koja funkcioniše u zemljama u okruženju, od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i odnedavno Albanije, kao lider u oblasti personalizovane medicine. Od početka ove godine, Bio Save iz Podgorice svoju ponudu obogaćuje saradnjom sa Fami Cord grupacijom, najvećom asocijacijom banaka za matične ćelije u Evropi. Takođe, otvorili smo Bio Save Fondaciju koja svim gradjanima Crne Gore potpuno besplatno pomaže u izboru odgovarajuce bolnice za liječenje matičnim ćelijama. Takođe Bio Save je u saradnji sa Bio Save Fondacijom osmislio program besplatnog čuvanja matičnih ćelija “Moje je tvoje”. Potpuno besplatno omogućavamo porodicama koje žele da pohrane matične ćelije iz krvi pupčane vrpce svog novorođenčeta za nekog člana porodice (brata ili sestru) kome je postavljena dijagnoza koja je takva da ukazuje na postojanje oboljenja koje može da mu ugrozi život, a koje se može liječiti matičnim ćelijama u okviru standardne terapije.

Program “Moje je tvoje” je specifično osmišljen da bi se ugroženim porodicama pružila prilika da sakupe matične ćelije iz krvi pupčane vrpce svog očekivanog novorođenčeta i da se iste sačuvaju bez ikakve nadoknade, sa ciljem daljeg liječenja oboljelog prvostepenog srodnika u bliskoj budućnosti. (ovo može kao antrfile)

Možete li da date Vaš završni savjet i poruku svima koji su do sada dali uzorke i poruku svim budućim roditeljima koji to žele da urade?

Rođenje djeteta je poseban događaj u životu svake porodice, a upravo u tom trenutku roditelji imaju mogućnost da svom djetetu daju najvrijedniji poklon– zdravstvenu sigurnost. Uzimanjem krvi iz pupčanika I tkiva pupčanika na porođaju, dobijate visokokvalitetne preparate matičnih ćelija, koji u slučaju potrebe stoje na raspolaganju vašoj porodici.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.