Evrovizija 2024: „Žalimo zbog ponašanja nekih takmičara", kažu organizatori

Evropska radio-difuzna unija (EBU), koja organizuje Evroviziju, priznala je da je nekoliko takmičara uložilo žalbe. Takmičenje je proteklo u sjenci političkih protesta zbog učešća Izraela zbog rata u Gazi protiv palestinske ekstremističke organizacije Hamas

8470 pregleda 25 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Sarah Louise Bennett / EBU
Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Organizatori takmičenja za Pesmu Evrovizije izjavili su da „žale" što delegacije pojedinih zemalja „nisu poštovale duh pravila" takmičenja u Švedskoj.

Italijanka Anđelina Mango i Irska Bambi Tag su među takmičarima koji su se žalili na „napetu" i „užasnu" atmosferu iza scene.

Holandski pevač Jost Klajn poslat je kući nakon što ga je članica produkcijske ekipe optužila za zastrašivanje, što je prva diskvalifikacija u 58-godišnjoj istoriji Evrovizije.

Evropska radio-difuzna unija (EBU), koja organizuje Evroviziju, priznala je da je nekoliko takmičara uložilo žalbe.

„Razgovarali smo sa brojnim delegacijama tokom događaja u vezi sa različitim pitanjima na koja smo skrenuli pažnju", navodi se u saopštenju.

„Upravna tela EBU-a će, zajedno sa šefovima delegacija, razmotriti događaje oko takmičenja u Malmeu kako bi napredovali na pozitivan način i kako bi se osiguralo da vrednosti događaja poštuju svi".

Dodaje se da će se o pojedinačnim slučajevima razgovarati kasnije.

Takmičenje je proteklo u senci političkih protesta zbog učešća Izraela zbog rata u Gazi protiv palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Hiljade ljudi protestovalo je na ulicama Malmea, a predstavnica te zemlje, 20-godišnja Eden Golan je uoči takmičenja dobijala pretnje smrću i sve vreme je imala naoružanju pratnju.

Njeni nastupi u polufinalu i finalnoj večeri Evrovizije protekli su i u bučno negodovanje i zviždanje, ali i klicanje i aplauze.

Posle velikog finala, Irkinja Bambi Tag, koja je otvoreno iskazivala propalestinske stavove, optužila je izraelski nacionalni emiter KAN za „podsticanje nasilja", jer su komentatori izraelske televizije njen nastup okaraterisali kao „satanistički".

Tokom prvog polufinala, jedan od komentatora stanice je primetio da je Irkinja „negativno govorila o Izraelu".

„Ali o tome možemo kasnije. Sad pripremite kletve", rekao je komentator izraelske televizije tokom nastupa Irske.

Bambi Tag je posle takmičenja rekla da „izraelski emiter [Kan] nije poštovao pravila".

„Nadam se da sledeće godine neće moći da se takmiče zbog toga", dodala je.

Drugi učesnici optužili su izraelsku delegaciju da ih je snimala i postavljala klipove na internet bez njihove dozvole.

JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Iako je izraelska pevačica Golan, koja je na kraju zauzela peto mesto na takmičenju, tokom Evrovizije izgledala smireno, ipak je kasnije priznala da je bila pod velikim pritiskom.

„Reći da je bilo lako bila bi laž", napisala je ona na Instagramu.

„Ali vaša podrška i ljubav dali su mi snagu da nastavim i dam sve od sebe".

Nekoliko učesnika, među kojima i Britanac Oli Aleksander, potpisalo je zajedničku izjavu kojom se poziva na prekid vatre u Gazi uoči takmičenja.

Golan se suočila sa kritikama kolega takmičara iz drugih zemalja tokom konferencije za novinare u četvrtak uveče.

Grčka pevačica Marina Sati zevala je i pretvara se da će da zaspi dok je Golan odgovarala na pitanja novinara.

A kada je izraelskoj pevačici rečeno da ne mora da odgovara na pitanje da li njeno prisustvo „predstavlja rizik", Holanđanin Jost Klajn se ubacio i pitao: „Zašto ne?".

Dva dana kasnije, Klajn je diskvalifikovan sa takmičenja zbog navodnog sukoba sa ženskom članicom produkcijske ekipe, koja je podnela žalbu švedskoj policiji.

Holandski emiter Avrotros rekli su da je Klajn „više puta ukazivao" da ne želi da bude snimljen i da „nije fizički napao kamermanku".

EBU je u nedelju naglasio da u incident „nije umešan nijedan drugi takmičar ili član delegacije neke druge zemlje".

Litvanski kandidat Silvester Belt je u međuvremenu rekao da žali što je uopšte učestvovao u velikom finalu.

„Nastupajući posle te zemljom, uz tako intenzivne reakcije publike, bila je jedna od najgorih stvari kroz koje sam morao da prođem", napisao je on na društvenim mrežama, aludirajući da je pevao posle Izraela.

„Zaista sam učinio najbolje što sam mogao u ovoj situaciji", dodao je on, nazvavši takmičenje „traumatičnim iskustvom" i dodao: „Voleo bih da se sve završilo posle prvog polufinala".

Švajcarski pevač Nemo pobedi je na takmičenju sa pesmom Kod (The Code), koja govori o tome kako je prošao put da se identifikuje kao nebinarna osoba.

Tokom proslave pobede, on je na bini slučajno polomio kristalni trofej u obliku mikrofona.

Potom je na konferenciji za novinare rekao: „Razbio sam kod, razbio sam trofej, a čini mi se da je i Evroviziji potrebna velika popravka".

„Učešće na Evroviziji je bilo zaista intenzivno i nije sve bilo prijatno", rekao je 24-godišnji Nemo.

Reuters/Denis Balibouse

Bambi Tag je bila oštrija, jednostavno rekavši: „[Jeb**] EBU".

Portugalski nacionalni emiter RTP žalio se EBU-u nakon što je došlo do kašnjenja u objavljivanju njenog nastupa na Jutjubu nakon finala.

EBU je odgovorio da je do kašnjenja došlo zbog njihove takmičarke Jolande, koja je na svojim noktima naslikala dizajn inspirisan kefijom - tradicionalnim palestinskim maramama koji se koriste da bi pokazali podršku zemlji.

Srpska predstavnica Teodora Pavlovska, odnosno Teja Dora govorila je za RTS koliko su skandali uticali na same izvođače.

„Na mene, iskreno, ne mnogo. Ja sam se samo koncentrisala na ono šta treba da uradim. Naravno da sam primećivala stvari koje su se dešavale oko mene, bilo je dosta neprijatnih momenata - vriske, svađe artista i nekih medija...".

Nije ovogodišnja Evrovizija bila neobična samo po više nego očiglednom uplivu politike.

Na bini su se ređali nastupi koji bi se mogli staviti pod oznalu 18+ (samo za punoletne).

Takmičar iz Finske se skinuo go (nikome nije bilo jasno zašto), takmičar iz Velike Britanije, koji je dobio nula bodova od publike, na bini je sa nekoliko muškaraca simulirao seks, nastup Španije je protekao u plesu muškaraca u tangama...


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: