ZAPISI SA UŠĆA

Sa Margitom kod Cvijete

Dom omladine Beograda 60 godina postojanja obilježio je, između ostalog, i kalemegdanskom izložbom „Kad krenem ka“ - posvećenom Magi Stefanović. Bilo je to blistavo lice poražene jugoslovenske antiratne generacije

6999 pregleda 38 reakcija 11 komentar(a)
Naslovna fotografija izložbe o Margiti Magi Stefanović (1959-2002), Foto: D. Dedović
Naslovna fotografija izložbe o Margiti Magi Stefanović (1959-2002), Foto: D. Dedović

Kada je vikendom u Beogradu lijepo vrijeme, na prilazu Kalemegdanu iz Knezmiške vlada vašarska gužva. Izbjegavam je tako što od Studentskog trga Uzun Mirkovom izbijem na mjesto gdje je jednom počinjao Carigradski drum. Ovamo dolazim rijetko, ali danas mi je namjera da se družim sa Margitom Magi Stefanović.

Magi Stefanović 1981; Izložba fotografija, Srđan Vejvoda
Magi Stefanović 1981; Izložba fotografija, Srđan Vejvodafoto: D. Dedović

Iz medija sam saznao da je na platou koji vodi do Umjetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić postavljena izložba fotografija „Kad krenem ka“. Klavijaturistkinja Ekatarine Velike Magi i njen bend značili su mi prije četrdesetak godina mnogo. Pored Azre i Haustora bio je to jedini novotalasni bend koji me je dotakao svojom jedinstvenom sintezom tamnih, kriptičnih stihova i urbane osjećajnosti. Dok je turbofolk nagovijestio pobjednički prevrat da bi kasnije postao „zvuk etničkog čišćenja“, EKV je bio zvuk urbanog otpora i očaja. Bio je to moj zvuk, s kraja osamdesetih, kada sam živio u jednoj od dvije kule studentskog doma na Karaburmi. A Magi je bila lijepo lice tog zvuka.

Izložba na otvorenom ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić u Beogradu
Izložba na otvorenom ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić u Beogradufoto: D. Dedović

Već sa Pariske ugledao sam niz trostranih panoa sa fotografijama, koji se završavao ispred pročelja „Cvijete Zuzorić“, izložbenog prostora podignutog na inicijativu Branislava Nušića 1928. i nazvanog po dubrovačkoj ljepotici i pjesnikinji iz 16. vijeka.

Osmjehnem se na ovu asocijaciju - ovdje su u dosluhu dvije harizmatične žene, Magi i Cvijeta. Za života su ih dijelili vjekovi, ali sada su u dimenziji u kojoj vrijeme ne postoji.

Živo lice mrtve žene

Pred fotografijama poneko zastane. Čita legende, obilazi sve tri strane trougaonih nosača. Nikuda ne žurim. Ovdje nije ispričan život Margite Stefanović koju su svi zvali Magi. Tih 113 fotografija koncentriše se na njeno djelovanje u bendu koji je 1982. počeo kao Katarina II da bi ime promijenio već na drugom albumu u Ekatarina Velika - EKV. Decenija djelovanja benda ostavila je - vrijeme će pokazati - izrazito dubok trag. Sada se muzička ostavština Milana, Magi i ostalih članova EKV-a čini mnogo značajnijom u odnosu na važnost koju im je pripisivalo njihovo vrijeme.

Izložba fotografija na otvorenom
Izložba fotografija na otvorenomfoto: D. Dedović

Zastajem pred fotografijom koja prikazuje Magi u stanu njenog tadašnjeg dečka i fotografa Srđana Vejvode - u Parizu 1981. Tu godinu sam provodio u jednoj zagrebačkoj kasarni, sanjajući o koncertu Rolingstonsa u Beču. Magi je na toj fotki obična jugoslovenska djevojka, prirodno lijepa, bez pretjerane šminke. Još je nije uhvatio točak lude novotalasne istorije. Dvadeset i dvije su joj godine. Apsolvent arhitekture. Arhitektura je za nju “smrznuta muzika”. Kao student osvojila je treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu za rad na temu uređenja crnogorskog sela Reževići. Kada joj je bilo 11 godina, dobila je ponudu da kao jedna od najtalentovanijih klasičnih pijanistkinja u bivšoj Jugoslaviji, zajedno sa Ivom Pogorelićem nastavi školovanje u Moskvi. Majka Desanka ne želi da se odvoji od kćerke jedinice. Otac, poznati televizijski režiser Slavoljub Stefanović Ravasi, takođe je više volio da mu ćerka koju je obožavao bude blizu. Magi ostaje u Beogradu. Poslije gimnazije i srednje muzičke škole još uvijek drži koncerte klasične muzike. Za klavirom nastupa zajedno sa filharmonijskim orkestrom na Kolarcu - Šostakovičev koncert je njen posljednji nastup u toj ulozi. Upisuje arhitekturu.

Za mene su pravo otkriće fotografije koje pokazuju duh epohe. Ulica Prote Mateje 1981. Srđan Vejvoda škljoca aparatom. Magi je u društvu niza malih, bijelih automobila. Iza nje je cijeli vozni park Zastavinog bestselera - „Fiće“. Tu je i fotografija koja pokazuje Magi kako prolazi pored propagandnog izloga sovjetske ambasade u Beogradu, u kojem se slavi šezdeseta godišnjica osnivanja Sovjetskog Saveza. Ili fotka koju je Srđan Vejvoda napravio vjerovatno slučajno. Čistač ulica gleda u objektiv dok Magi prelazi ulicu. Fotografije u boji, kao što je ova, manjinski su zastupljene.

Magi Stefanović u Beogradu 1982; Izložba fotografija, Srđan Vejvoda
Magi Stefanović u Beogradu 1982; Izložba fotografija, Srđan Vejvodafoto: D. Dedović

Djevojka koja je imala apsolutni sluh ulazi u svijet rokenrola 1982, nakon što je najprije upoznala članove benda Električni orgazam, a druženjem sa njima i Milana Mladenovića. On je prepoznao čudesan talenat i pozvao Magi da se pridruži njegovoj grupi Katarina II. Grupa je tako nazvana po neuzvraćenoj ljubavi Dragomira Mihailovića Gagija, gitariste. Magi najprije odlazi na tromjesečno putovanje po Latinskoj Americi i onda se pridružuje bendu.

Let Crnog anđela

Na bini pokazuje harizmu, vrlo brzo su je zavoljeli i publika i kamere. Novotalasni hram - Studentski kulturni centar - postaje bina koja će obilježiti uspon benda.

Bend EKV u Studentskom kulturnom centru, Beograd 1984; Izložba fotografija, Srđan Vejvoda
Bend EKV u Studentskom kulturnom centru, Beograd 1984; Izložba fotografija, Srđan Vejvodafoto: D. Dedović

Na prvom albumu Katarina II osma pjesma nosi naslov „Kad krenem ka“. To je jedina stvar benda koju je otpjevala Magi. Psihodelični rege - tako sam je ja oduvijek doživljavao - daleko je ispred svog vremena. A tekst je svojom potpunom iščašenošću bio krajnja suprotnost uglavnom jeftinim rimama uobičajene produkcije: „Kad krenem ka... da idem na... ja pitam za... da se vidim sa... pa čekam da u... i mislim da je... kažu da …ne prepoznaju me“.

Fragmentizovani tekst instiktivno odražava epohu koja počinje da se raspada u paramparčad. Ovaj zvuk nastaje iz prvih jugoslovenskih naprslina.

Pritom je rok uglavnom muški biznis. Instrumente na bini drže pretežno muškarci. Autori izložbe, muzička kritičarka Zorica Kojić i Dragan Ambrozić već su imali nekoliko sličnih postavki - novotalasne osamdesete i ratne devedesete umirućeg jugoslovenskog roka njihova su tema. U najavnom tekstu za izložbu o Magi konstatovali su: „Kao prva žena koja je zauzela stalno, dugogodišnje mjesto u postavi nekog sastava, inače u ovom slučaju veoma uticajnog na dalje tokove naše rok muzike, Magi je postala simbol potpuno drugačije uloge dama u rokenrolu u odnosu na onu dotadašnju, otvarajući nove mogućnosti za sve djevojke koje su njime željele da se ozbiljno bave“.

Usput je Magi postala i istinska pop-ikona. Ne znam ko ju je nazvao „Crni anđeo“, ali tim nadimkom je više obuhvaćen način na koji je otišla.

Grupa Katarina II u Beogradu 1983; Izložba fotografija, Srđan Vejvoda
Grupa Katarina II u Beogradu 1983; Izložba fotografija, Srđan Vejvodafoto: D. Dedović

Ne mogu da se otmem utisku da Magi sa ovih 113 fotografija izloženih na Malom Kalemegdanu živi svoj posmrtni život u trenucima zamrznutim za vječnost. Ti trenuci su fotografski otrgnuti čuvenom „Anđelu istorije“ koji sadašnjost nemilosrdno gura u prošlost, iza kojeg ostaju ruševine naših života koje nazivamo uspomenama. Trenuci njenog života su uhvaćeni analognim foto-aparatima. Kroz oko fotografa kao što su braća Vejvoda, Goranka Matić, Aleksandar Kujučev, možemo da zavirimo u jedno višestruko talentovano ljudsko biće, u njegove strahove i nade, koji još uvijek žive na fotkama, iako Magi od 2002. nije sa nama.

Magi Stefanović u Beogradu 1989; Izložba fotografija, Goranka Matić
Magi Stefanović u Beogradu 1989; Izložba fotografija, Goranka Matićfoto: D. Dedović

Nigdje, pa ni na fotografijama sa početka devedesetih, nisam mogao da prepoznam slutnju strašnoga kraja.

Žal vrelog dana

Dva puta sam obišao izložbu. Stalno sam se vraćao licima mrtvih ljudi. Bubnjar Ivan Vdović Vd otišao je prvi još 1992. Bio je pozitivan na HIV. Imao je trideset i jednu godinu.

Milan Mladenović je umro 1994. - rak unutrašnjih organa. Imao je trideset i šest godina.

Bojan Prečar, basista, umro je u Londonu 1998. od srčanog udara. Imao je trideset i osam godina.

Margita Magi Stefanović umrla je 2002. Imala je četrdeset i tri godine.

Posmatram fotografiju na kojima su tri mrtva člana benda sa bubnjarem koji je preživio - Srđanom Žikom Todorovićem. Sjaj, energija, radost stvaranja i izvođenja muzike, tiha mladost prije toga, sve to sam prepoznao kao sopstvenu generacijsku priču. Članovi jednog od najvećih jugoslovenskih bendova poumirali su u deceniji koja je uslijedila nakon smrti njihove zemlje.

EKV u Beogradu 1989; Izložba fotografija, Goranka Matić
EKV u Beogradu 1989; Izložba fotografija, Goranka Matićfoto: D. Dedović

Vraćam se kući zamišljen. Knez Mihailova vrvi od svijeta. Na ćošku Rajićeve trubači okićeni novčanicama egzaltirano sviraju “Đurđevdan”. Mlada žena, nalik na Magi, diže ruke i igra uz muziku. Trube su pobijedile melanholiju.

Dok pišem, slušam EKV. Više puta vraćam “Kad krenem ka“. Potom još jednom preslušam intervju koji je pokojni Alek Budimlić 1987. vodio sa Magi. Pa opet slušam muziku.

Upitam se, kako je moguće da ljudsko biće koje je posjedovalo takvu unutrašnju ljepotu, skromnost, obrazovanje, inteligenciju; da do te mjere talentovana žena, izvrsna u svakom pogledu, završi u Centru za beskućnike. Dakako, znamo banalnu istinu - po svemu izuzetnu muzičku heroinu, kao i mnoge prije nje, odnio je zloduh heroin. Zar nije mogla da se izvuče? Knjiga Dušana Vesića „Magi - kao da je bila nekad“ daje poneki odgovor. Autoritarna majka koja ju je odvojila od muzike, nikada liječena epilepsija, uzaludno traženje spasa u indijskim spiritualnim praksama, nikada liječena zavisnost. Peca Popović je tačno zapisao da je Magi „najljepši i najtragičniji rekvijem ispisan na beogradskom asfaltu“.

Na kalemegdanskoj izložbi vidio sam ljupke i blistave trenutke tog života. Između njih je kroz duboke sjenke u parku tu i tamo plazila tama koja je usisala Magi. Ili je to bila samo igra svjetla i sjenki jednog majskog dana.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")