Filmska muzika po senzibilitetu soprana

Koncert “Muzika filmskog univerzuma”, uz kadrove iz odabranih ostvarenja, biće upriličen večeras u velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore u 20 časova

2380 pregleda 71 reakcija 1 komentar(a)
Aleksandra Vojvodić Jovović, Foto: Privatna arhiva
Aleksandra Vojvodić Jovović, Foto: Privatna arhiva

Dođite da zajedno uživamo u prelijepim melodijama filmske muzike i proputujemo kosmosom života i emocija, poručuje u razgovoru za Vijesti sopran Aleksandra Vojvodić Jovović koja će večeras nastupiti u Crnogorskoj kinoteci, na koncertu “Muzika filmskog univerzuma”.

Jedinstven koncert prilagođen ljubiteljima različitih filmskih i muzičkih žanrova, biće upriličen večeras u velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore u 20 časova, a ulaz je slobodan. Koncert filmske muzike najavljen je i za sinoć u Baru, u okviru proslave Dana Evrope. Crnogorska kinoteka večerašnji program najavljuje, simbolično, citatom iz prvog zvučnog filma.

“Prva rečenica koju je Al Džonson izgovorio u prvom zvučnom filmu ‘Pjevač džeza’: ‘Pričekajte trenutak, pa ćete imati šta da čujete’ možda je i najprimjerenija najava multimedijalnog programa ‘Muzika filmskog univerzuma’ koji će biti realizovan večeras u velikoj sali Muzičkog centra u Podgorici”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Događaj je motivisan željom za upoznavanjem šireg auditorijuma sa značajem muzike za sveukupnu estetiku filmskih ostvarenja. S tim u vezi odabrane su arije velikih svjetskih imena: Nina Rote, Enija Morikonea, Džejmsa Hornera, Eugena Doge, ali i kompozitora koji su porijeklom sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Osim edukativnog, ova kulturna manifestacija trebalo bi da podstakne kreativnu inventivnost crnogorskih kompozitora da svoju imaginaciju usmjere ka stvaranju djela prijemčivih filmskoj umjetnosti”, ističu iz Kinoteke.

U programu učestvuju: sopran Aleksandra Vojvodić Jovović, hor Antivari Musica, pijanistkinja Ana Vukazić, harmonikaš Aleksandar Magočević, violinista Ivan Stanojević i trubač Uroš Sučić. Dirigent je Miro Kruščić. Uvodna riječ uoči početka koncerta pripada reditelju i direktoru Crnogorske kinoteke Goranu Bjelanoviću, dok je moderatorka programa Neda Papović Marković.

Vojvodić Jovović otkrila je da je sama birala pjesme iz filmova, te da su na repertoaru uglavnom najpoznatnije kompozicije svjetske filmske produkcije, ali i one sa prostora bivše Jugoslavije.

“Biće to mješavina svega, ne bih da otkrivam mnogo, ali moram najaviti da ćemo koncert završiti muzikom iz filma ‘Cigani lete u nebo’. Neka se svi pripreme, ovo će biti jedan veoma emotivan koncert”, poručila je operska pjevačica.

Aleksandra Vojvodić Jovović
Aleksandra Vojvodić Jovovićfoto: Privatna arhiva

Ona je istakla da je ideja potekla od direktora Kinoteke Gorana Bjelanovića.

“On je iz sfere filma, a ja iz muzičke. U razgovoru smo došli do toga da bismo mogli napraviti jedan multimedijalni projekat u kojem ćemo spojiti naše dvije umjetnosti. Odabir melodija je bio moj, a posebno smo vodili računa o tome da to budu poznate numere, da bi i široki auditorijum mogao da doživi atmosferu. Ipak, odabrala sam ih po sopstvenom senzibilitetu, upečatljive su za moj život, a sigurna sam i da će svako u publici pronaći, makar u jednoj od njih. Mogu slobodno da kažem da su sve ove pjesme dio mog života i njegova slika od početka do danas. Sve kompozicije pratiće segmenti iz filmova iz kojih su izabrane pjesme”, ispričala je Vojvodić Jovović.

Ona je dodala i da su kompozicije koje je izabrala prilagođene njenom operskom glasu, horu i orkestru. S obzirom na povezanost filma i muzike, ali i to da su nekada međusobno nerazdvojivi ili obilježeno, Vojvodić Jovović kaže da su i danas mnogi domaći i strani filmovi prepoznati po muzici iz njih, ili pak obrnurto. Ipak, situacija u Crnoj Gori je nešto drugačija kada je filmska muzika u pitanju.

“U svijetu, ali i u državama bivše Jugoslavije i danas ima novih filmovima koji su označeni numerom koja ih prati. Često po tim numerama pamtimo filmove. Što se Crne Gore tiče, svaki naš film je praćen posebnom muzikom, a najpoznatije su kompozicije Borislava Tamindžića. No, što se tiče onih pjesama koje bi meni pasovale, tu smo bili u deficitu, pa bi na tome trebalo da se poradi u budućnosti”, istakla je Vojvodić Jovović.

Ona je u razgovoru za Vijesti istakla i da ove godine obilježava 20 godina karijere, a program kojim će taj period obilježiti počinje upravo koncertom filmske muzike.

“Ovo je jedan moj iskorak za lični gušt, ali prvenstveno i poklon crnogorskoj publici za 20 godina podrške i 20 godina mog rada. Od srca im darujem ovaj koncert koji je odraz moje zrelosti, a pored toga planiram i koncert sa prijateljima, koji će se desiti sa ljudima koji su sarađivali sa mnom u proteklom periodu, što ćemo naknadno najaviti”, poručila je Aleksandra Vojvodić Jovović.

Bonus video: