Umrla kanadska književnica i Nobelovka Alis Manro

Švedska akademija ju je proglasila "majstorom savremene kratke priče" koji može da smjesti "cijelu epsku kompleksnost romana u samo nekoliko kratkih stranica"

6740 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost kanadska književnica Alis Manro, najviše cijenjena zbog svojih kratkih priča, umrla je u 93. godini.

Portparol izdavača Penguin Rendom Haus Kanada rekao je da je Manro, koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost 2013. godine, umrla u ponedjeljak u svom domu u Port Houpu, u Ontariju.

Bila je slabog zdravlja godinama i često je najavljivala prestanak pisanja, što se pokazalo kao konačna odluka poslije njene zbirke iz 2012. "Goli život" (Dear Life).

Često su je poredili sa Antonom Čehovom, Džonom Čiverom i malim brojem drugih pisaca kratkih priča, Manro je dostigla uspjeh koji je rijedak za umjetničku formu koja se tradicionalno kotira lošije od romana.

Ona je prva osoba rođena u Kanadi koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost i prvi dobitnik isključivo za kratku priču.

Švedska akademija ju je proglasila "majstorom savremene kratke priče" koji može da smjesti "cijelu epsku kompleksnost romana u samo nekoliko kratkih stranica".

Bila je slabo poznata van Kanada do svojih kasnih 30-ih godina, ali je postala jedna od od malobrojnih pisaca kratkih priča koji je imao komercijalni uspjeh. Samo u sjevernoj Americi prodato je više od milion primjeraka, a objava o Nobelovoj nagradi podigla je "Dear Life " na vrh bestseler liste Njujork tajmsa.

Druge popularne knjige uključivale su "Previše sreće", "Pogled iz kamenog zamka i "Ljubav dobre žene".

Među njenim najpoznatijim djelima je i "Sobarica prosjak" udvaranje nesigurne mlade žene i nadobudnog bogatog mladića koji postaje njen suprug, zatim "Mjeseci Jupitera" o sredovječnoj spisateljici koja posjećuje oboljelog oca u bolnici u Torontu i dijeli sjećanja iz različitih djelova njihovih života.

I prije dobijanja Nobelove Nagrade Manro je dobijala priznanja iz zemalja engleskog govornog područja, uključujući britansku nagradu Buker i Nacionalnu nagradu književnih kritičara iz SAD, gdje ju je Američka akademija umjetnosti i književnosti primila kao počasnog člana. U Kanadi je tri puta dobila nagradu Generalnog guvernera, i dva puta Gilerovu nagradu.

Bonus video: