Predstava “Slučaj slomljene vaze”: Razumijevanje nepomirljivih svjetova

Predstava “Slučaj slomljene vaze”, po tekstu Milane Matejić i u režiji Zorana Rakočevića, premijerno izvedena u Podgorici

3253 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Iskrenost i čistotu treba da (sa)čuvamo i kada odrastemo da ne zaboravimo da se igramo, poručila je studentkinja glume Nevena Penava nakon premijere predstave “Slučaj slomljene vaze”, u kojoj je ostvarila i prvu profesionalnu ulogu u pozorištu.

Predstava Gradskog pozorišta Podgorica namijenjena je djeci starijoj od pet godina i premijerno je izvedena u ponedjeljak veče u Kulturno-informativnom centru (KIC) “Budo Tomović”.

Po tekstu Milane Matejić komad je režirao Zoran Rakočević. Penava, koja studira na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Branislava Mićunovića, kazala je da je proces bio zahtjevan, ali je sve izazove savladala zahvaljujući podršci cijelog tima...

Rakočević je istakao da je u pitanju tema koja je danas posebno važna.

“Ideja komada je u razumijevanju između dva nepomirljiva svijeta, sa jedne strane djece i odrastanja tih malih ljudi, a sa druge svijeta odraslih, svijeta vaspitavanja i postavljanja granica. Ideju komada smo osmislili još prošle godine, uzevši kao inspiraciju Andersenove bajke, a kroz istraživački proces sa glumcima sve se počelo kristalisati, pa se tako na nivou skica mogu prepoznati bajke ‘Cvijeće male Ide’, ‘Princeza na zrnu graška’, ‘Jovica budalica’, ali i neke lične priče. U vremenu izazova u kojem trenutno živimo odabir ovakve teme je vrlo važan, sve manje vremena imamo jedni za druge, vuku nas postavljeni standardi i stereotipi, pa se često i na porodicu reflektuju društvene i političke traume, a da često toga nijesmo ni svjesni”, rekao je reditelj.

Studentkinja master studija dramaturgije na FDU na Cetinju, Milana Matejić pored teksta potpisuje i dramaturgiju, a naglasila je da je u pitanju predstava za djecu, ali i za odrasle.

“Ovdje sam u zahvalnoj poziciji, s obzirom da sam i dramaturškinja, tako da nisam morala da se lišim nijednog dijela teksta, nego sam to što sam napisala mogla da prilagodim onome što Zoran zamisli, odnosno onome što smo svi mi zajedno izmaštali na probi. Najveći izazov je svakako bio svesti se na osnovu, zaboraviti okolne probleme i pokušati ući u percepciju djeteta, svesti se na emocije i igru. Da smo u tome uspjeli govore upravo reakcije publike”, zaključila je Matejić.

Pored Penave u predstavi igraju i Jelena Simić/Anđelija Rondović, Ognjen Sekulić, Miloš Kašćelan, Lara Dragović, Stefan Vuković/Goran Slavić, Una Lučić, Milo Perović i Itana Dragojević.

Scenografiju potpisuje Smiljka Šeparović Radonjić, kostime Lina Leković, a scenski pokret Anđelija Rondović.

Predstava je na repertoaru 19. i 20. maja u podne, u Velikoj sali KIC-a.

Bonus video: