Najavljeni novi učesnici Hercegnovskog strip festivala: Stižu Erik Herengel i Ana Morozova

XVIII Hercegnovski strip festival (HSF) će se od 6. do 11. septembra biti održan na više lokacija u Herceg Novom i Boki Kotorskoj

1759 pregleda 0 komentar(a)
Erik Herengel, Foto: HSF
Erik Herengel, Foto: HSF

Jedan od najpoznatijih francuskih strip autora Erik Herengel i sjajna mlada zvijezda strip stvaralaštva Ana Morozova iz Estonije, dvoje su umjetnika koji upotpunjuju fantastičnu listu specijalnih gostiju XVIII Hercegnovskog strip festivala (HSF), koji će se od 6. do 11. septembra biti održan na više lokacija u Herceg Novom i Boki Kotorskoj.

“Herengel se na strip sceni prvi put pojavljuje kratkim stripovima objavljenim u prestižnom magazinu Tintin, nakon kojih kreira mini serijal ‘Mesožderi’ sa poznatim piscem i urednikom Žanom Vakeom. Odmah zatim dobija priliku da za sjajnog scenaristu Makioa crta drugi ciklus popularnog serijala ‘Šetnja na kraju svijeta’ sa kojim postiže veliki uspjeh. Tokom narednih godina radi na novom naučnofantastičnom naslovu ‘Sjećanja Edvarda Džona Trelonija’, a 1999. godine kreira jedno od svojih najpoznatijih ostvarenja, humoristični serijal epske fantastike ‘Kran Varvarin’”, pojasnili su iz organizacije HSF-a.

“Za Anu Morozovu se može reći da je definicija internacionalne zvijezde s obzirom da je državljanka Estonije, koja je rođena u Rusiji, magistrirala strip i grafičku novelu na prestižnom Univerzitetu Dandi u Škotskoj, radi za najvećeg britanskog izdavača 2000AD, a živi u Atini u Grčkoj. Jedna je od najznačajnijih autorki mlađe generacije na britanskom tržištu”, pojašnjava se u saopštenju.

“Dobitnik je nagrade ‘Tripvajer’ za najtalentovanijeg crtača stripa u Velikoj Britaniji 2022. godine. Prvi rad objavljen u magazinu ‘Future Shock’ bio je jako zapažen kako od kritike, tako i od publike. Sjajan debi vrlo brzo joj omogućuje da stekne status redovne umjetnice u dvije najprestižnije revije ove izdavačke kuće, 2000AD Prog i Megazine. Pored ovog izdavača, radi još i za Riznicu britanskog stripa, te izdavača Glarien u SAD. Stripove objavljuje u okviru serijala ‘Strašne priče’, ‘Priče iz Crnog muzeja’, ‘Sudija Anderson’, ‘Viva Forever’, ‘Škola magije’, ‘Fudbalerka Roki’, kao i nezavisni naslov ‘Star-Nav’ sa piscem Alanom Hebdenom te naslov ‘SMASH!’. Odnedavno je postala prva žena umjetnica koja je crtala naslovnice za legendarnu britansku reviju ‘Commando’ koja objavljuje ratne priče iz svih epoha”, ističu iz organizacije.

“Herengel i Morozova se pridružuju već najavljenim Džil Tompson, Taninu Liberatoreu i Džoku na možda najprestižnijoj listi specijalnih gostiju jednog strip festivala u Evropi ove godine. Tome svjedoči i činjenica da je upravo Tompson nominovana za stripovsku Kuću slavnih, na sinoć objavljenom spisku u okviru Eisner Awards na San Diego Comic-con”, kažu iz HSF-a.

Bonus video: