Kada partnerova briga preraste u kontrolu, a ljubav u sputavanje

Kada ljubomora preraste u posesivnost - kako sačuvati sebe i vezu?

8872 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U vrtlogu ljubavi, ponekad se javi nepozvani gost - ljubomora. Ovo osjećanje, iako prirodno, u pretjeranoj mjeri može da se transformiše u posesivnost, koja poput otrovne biljke guši nježne izdanke ljubavi i povjerenja. Kada partnerova briga preraste u kontrolu, a ljubav u sputavanje, vrijeme je da se suočimo sa ovim izazovom.

Posesivnost se rijetko javlja naglo, već postepeno, gotovo neprimjetno. U početku se manifestuje kao pretjerana briga, potreba da zna svaki vaš korak i stalna pitanja o tome gdje ste i sa kim ste. Vremenom, postaje sve intenzivnije, pretvarajući se u kontrolu vašeg vremena, izbora, pa čak i odjeće. Ljubomora postaje oružje kojim se manipuliše i kontroliše, a vi se osjećate kao ptica u kavezu, lišeni slobode i individualnosti.

Nesigurnost

Iako je teško priznati, posesivnost često proizilazi iz duboko ukorijenjenih nesigurnosti i strahova. Strah od gubitka, nisko samopoštovanje i osjećaj manje vrijednosti mogu biti okidači za posesivno ponašanje. Partner koji je nesiguran u sebe i vašu ljubav, pokušava da vas kontroliše kako bi se osjećao sigurnije.

par
foto: Shutterstock

Prvi korak u rješavanju ovog problema je otvoren i iskren razgovor. Izrazite svoja osjećanja i objasnite kako vas partnerovo ponašanje pogađa. Važno je da budete jasni i direktni, ali i empatični. Pokušajte da razumijete šta je uzrok posesivnosti i da zajedno pronađete rješenje.

Granice

Postavljanje granica je ključno. Nemojte se plašiti da kažete "ne" kada se osjećate neprijatno ili ugroženo. Jasno definišite šta ste spremni da tolerišete, a šta ne. Partner koji vas zaista voli, poštovaće vaše granice i trudiće se da vam se prilagodi.

Izgradnja povjerenja je dugotrajan proces, ali je od suštinske važnosti za zdrav odnos. Budite otvoreni i iskreni prema svom partneru, dijelite svoje misli i osjećanja, ali nemojte dozvoliti da vas posesivnost kontroliše. Podržite partnera u njegovim naporima da se promijeni, ali i ne zaboravite da vodite računa o sebi.

Ukoliko se vaš partner ne trudi da se promijeni ili ako se osjećate ugroženo, nemojte oklijevati da potražite stručnu pomoć. Terapeut vam može pomoći da razumijete svoje emocije i da se izborite sa izazovima koje posesivnost donosi.

Rješenje postoji

Posesivnost u vezi nije nerješiv problem. Uz otvorenu komunikaciju, postavljanje granica, izgradnju povjerenja i eventualno stručnu pomoć, moguće je povratiti ravnotežu i izgraditi zdrav i srećan odnos. Sjetite se zašto ste se zaljubili jedno u drugo i njegujte tu ljubav, jer ona je jača od svake nesigurnosti i straha.

Bonus video: