Vrlo je važno: Kada tačno treba baciti maskaru?

Maskara je jedan od onih proizvoda o čijem roku trajanja ne razmišljamo pretjerano, a definitivno bismo trebali!

4842 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

razvoj bakterija, a maskara je tu posebno istaknuta jer isti aplikator kojim ju nanosimo na trepavice stavljamo nazad u tubu u kojoj se nalazi sam proizvod.

Istina, računamo da ju stavljamo na očišćene trepavice, što smanjuje šansu za kontaminaciju, kao i činjenica da maskara u sebi sadrži jako malo vode, ali svejedno, rok trajanja nikako ne treba zanemariti.

Struka nalaže, kao i ambalaža gotovo svake maskare, da je maskari rok trajanja od otvaranja šest mjeseci, a ako primijetite grudvice ili čudan, neprijatan miris, bacite ju i prije isteka tog vremena.

maskara
foto: Shutterstock

Opasnosti od korištenja maskare kojoj je istekao rok trajanja mogu uključivati:

Iritaciju očiju: Kada maskara ostari, sastojci u njoj mogu se razgraditi ili promijeniti, što može izazvati iritaciju, crvenilo ili svrab očiju.

Infekciju očiju: Korištenje maskare kojoj je istekao rok može povećati rizik od bakterijskih ili gljivičnih infekcija očiju. Mikroorganizmi mogu se razviti u proizvodu koji je već otvoren i rok mu je istekao, tako da bi kontakt s očima mogao izazvati infekciju.

Oštećenje trepavica: Kada koristite staru maskaru, moguće je da će se njena tekstura promijeniti, postati suva ili grudvasta. To može dovesti do oštećenja trepavica tokom nanošenja ili uklanjanja.

Alergijske reakcije: Starija maskara može sadržati sastojke koji su postali alergeni nakon isteka roka trajanja. To može izazvati alergijske reakcije poput svraba, peckanja, oticanja ili crvenila kože oko očiju.

Bonus video: