Traktor bojsi više nisu staromodni

Ipsvič predvođen nekadašnjim pomoćnikom Žozea Murinja nakon 22 godine se vratio u Premijer ligu

15133 pregleda 58 reakcija 2 komentar(a)
Konačno fešta u Ipsviču: Slavlje na "Portman roudu" nakon plasmana u Premijer ligu, Foto: Andrew Couldridge/Reuters
Konačno fešta u Ipsviču: Slavlje na "Portman roudu" nakon plasmana u Premijer ligu, Foto: Andrew Couldridge/Reuters

Početak novog milenijuma nije bio previše uzbudljiv na “Portman roudu”, Ipsvič se mučio, a zbog staromodnog fudbala dobio je nadimak “Traktor bojsi”... Navijači kluba iz Sofoka odmah su prihvatili novi nadimak - ništa čudno kada je engleski način humora u pitanju.

Tih godina, tačnije 11. maja 2002, Ipsvič je iz Premijer lige ispratio Liverpul sa 5:0 i naredne 22 godine pjesma “1:0 to the Tractor Boys” čula se samo u nižim ligama Engleske.

Sve do juče, kada je postalo jasno da se ovaj klub konačno vratio na veliku scenu - Premijer liga tokom naredne sezone ponovo će se igrati na “Portman roudu”, a “Traktor bojsi” sada su daleko od staromodnog fudbala.

Zasluge za to ima momak koji je te 2002. imao samo 15 godina, a koji je kao trener preporodio Ipsvič.

Njegovo ime je Kijeran Mekena - na veliku scenu uveo ga je Žoze Murinjo, koji ga je postavio za svog pomoćnika u Mančester junajtedu, gdje je radio i kao asistent Ole Gunar Solskjeru i Ralfu Ragniku.

Mekena
Mekenafoto: Sky Bet Championship (X)

Iako tek na početku trenerske karijere sa “Traktor bojsima” je uspio da uradi ono što su samo četiri ekipe kroz istoriju - da u dvije sezone stigne iz Lige 1 preko Čempionšipa do Premijer lige. Prije Ipsviča to su uradili Mančester siti (2000), Sautempton (2012), Norič (2011) i Votford (2009).

Mekena i njegov tim Ligu 1 su osvojili sa 98 bodova, a da su spremni i za Premijer ligu pokazali su odmah na startu ove sezone kada su na prvih 16 utakmica upisali 12 pobjeda i samo jedan poraz.

5

ekipa su kroz istoriju uspjele da u dvije sezone do Premijer lige stignu iz Lige trećeg ranga engleskog fudbala - Votford, Norič, Sautempton, Mančester Siti i sada Ipsvič

A, da su daleko od nekadašnjih “Traktor bojsa” govori i to da je Mekena kroz formaciju 4-2-3-1 izvukao najbolje od svojih igrača, da Ipsvič igra lijep fudbal, za gol više, pa iako je Lester kao prvoplasirani ušao u Premijer ligu, ipak je ekipa iz Sofoka najefikasniji tim Čempionšipa sa 92 pogotka, ili dva po meču.

Konor Čaplin, Džordž Hirst, Nejtan Brodhed i Ves Barns napadali su sa svih pozicija i bili napast za sve odbrane Čempionšipa.

Glavno pitanje za ekipu koju je 1961. prvi put u elitu uveo legendarni ser Alf Remzi, pa godinu kasnije odveo do šampionske krune Engleske (kasnije i kao selektor sa Engleskom bio prvak svijeta), jeste da li je Ipsvič dovoljno stabilan da duže bude dio Premijer lige.

Odgovor bi čini se mogao da bude potvrdan, jer je “BPSP”, privatna agencija iz Sjedinjenih Američkih Država u čijem vlasništvu je Ipsvič, već uložila 130 miliona dolara, a očekuje se i da će direktor Mark Ešton nastaviti sa pametnim poslovanjem koje je “Traktor bojse” lasniralo u elitu.

Bonus video: