Debakl kompletiran u nekada neosvojivom hramu rukometa

Ništa od plasmana na četvrto veliko takmičenja zaredom za rukometaše Crne Gore - Italija držala čas i u krcatoj “Morači” (34:32, prvi meč 32:26). Nakon utakmice selektor Vlado Šola izjavio da napušta klupu “lavova”

25398 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Nemoć “lavova”: Branko Vujović na meču sa Italijom, Foto: RSCG/Stefan Ivanovic
Nemoć “lavova”: Branko Vujović na meču sa Italijom, Foto: RSCG/Stefan Ivanovic

Atmosfera koja je mnogo puta “progutala” rukometne gigante nije uplašila autsajdera, a nije ni mogla kada je Italija preko puta sebe imala konfuznu i neprepoznatljivu Crnu Goru.

Debakl koji je krenuo sa druge strane Jadrana kompletiran je u do skoro neosvojivoj “Morači” - “lavovi” ne da nisu uspjeli da istope prednost Italije iz prvog meča (32:26), već su dobili još jedan šamar od ekipe koja je daleko od svjetskog vrha, ali koja je u ovom trenutku očigledno bolja.

Nakon minus šest u Konversanu, rukometaši Crne Gore poraženi su i u Podgorici - 34:32, a tajm-aut koji je sada već bivši selektor Vlado Šola (poslije meča je rekao da ide) zatražio na pola minuta do kraja možda je i najbolje oslikao koliko zbunjeno su “lavovi” izgledali od kad je hrvatski stručnjak sjeo na klupu našeg nacionalnog tima.

- Jednostavno je - Italija nas je nadigrala u oba meča, bila je kvalitenija i u odbrani i napadu - rekao je Šola.

Nakon tri zaredom velika takmičenja crnogorski rukometaši narednog januara će najbolje selekcije gledati pored TV ekrana, a naredni turnir na kojem bi mogli da nastupe je Evropsko prvenstvo 2026 - možda i previše čekanja za ovu generaciju.

- Ostaje nam da se skupimo, saberemo kako bismo u budućnosti radili još bolje, kako bismo ispravili greške i vratili se na pravi put - istakao je Luka Radović, jedan od boljih u revanšu.

BEZ IDEJE, ODBRANE, ŽELJE...

Slično kao u Konversanu, “lavovi” su u meč ušli bez ideje u napadu, bez prave odbrane za brze bekove “azura” (prije svih Đakoma Savinija i Simonea Megnona), koji su praktično prije svakog pogotka “provozali” našu defanzivnu liiniju.

I umjesto da na krilima navijača već u tom dijelu meča prednost Italije iz prvog meča počne da se topi, ona je samo rasla u korist gostiju.

Muška rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: IHF

Kada su izabranici Vlada Šole i uspijevali da priđu - posljednji put u prvom dijelu na 12:11 u 23. minutu - ekipa Rikarda Trilinija novom serijom bi “zaledila” navijače u “Morači”, pa je semafor na poluvremenu pokazivao plus četiri za Italiju (17:13), a minus 10 ukupno za Crnu Goru.

- Mislim da je Italija željela plasman na Svjetsko prvenstvo mnogo više od nas - nismo pokazali pravo lice ni u prvom ni drugom meču - dodao je Radović.

APLAUZ ZA IGRAČE

Slična priča viđena je i u drugom poluvremenu. Posljednji put Crna Gora je imala priliku da možda okrene utakmicu u 49. minutu kada je Aleksandar Bakić pogodio za minus jedan (27:26), a u sljedećem napadu za izjednačenje loptu “prodao” Branko Vujović, najveća zvijezda u našem nacionalnom timu.

Italijani su i tim trenucima igrali smireno kao da iza sebe imaju mnogo velikih takmičenja. Na plasman su čekali od 1998. i dočekali da ga proslave baš u Podgorici.

Razočaranje je ogromno, Šola je pognute glave napustio teren nakon što je dio navijača tražio njegovu ostavku, dok su igrači ostali i dobili aplauz od navijača.

- Atmosfera je bila odlična, ali ne može samo ona da dobija utakmicu - rekao je Šola.

- Žao mi je što smo iznevjerili navijače - dodao je Radović i nastavio:

- Ovo se jednom doživljava, za ovakve stvari se živi, nešto savršeno - sve što djeca sanjaju kad počinju da se bave sportom.

Šola ide, na tužan način se oprostio i legendarni pivot Nemanja Grbović, ostaju ostali igrači i problemi, a na Rukometnom savezu je da im pronađe idealnog selektora, prije svega jer je jasno da je pad krenuo i malo prije dolaska hrvatskog stručnjaka - tokom Svjetskog prvenstva 2023.

Selektor otišao, problemi ostali

Vlado Šola je odmah nakon utakmice preuzeo odgovornost i donio očekivanu, ali i ljudsku odluku da podnese ostavku na mjesto selektora.

- Čestitam igračima i preuzimam odgovornost za sve... Sve što je bilo loše kriv sam ja. Podnosim odmah ostavku, žao mi je ako sam razočarao rukometni svijet u Crnoj Gori - rekao je Šola.

Šola
Šolafoto: Federata e Hendbollit e Kosovës

U nastavku je imao i zanimljiv komentar...

- Ne želim da govorim na način da je neko namjerno nešto uradio ili nije htio. Neću reći ko je igrao dobro ili loše, sve je do mene i stojim ispred njih. U sportu se događaju uspjesi i neuspjesi. Ovo je neuspjeh, pogotovo za mene - dodao je Šola.

Hrvatski stručnjak je kao krivca za neuspjeh označio samo sebe, ali je jasno da su jednako krivi i oni koji su ga postavili za selektora, jer očigledno nisu dobro procijenili ko bi najbolje mogao da nadogradi generaciju koja je na Evropskom prvenstvu 2022. obećavala mnogo, a od koje se sada ne plaši ni Italija.

CRNA GORA - ITALIJA 32:34 (13:17)

Podgorica - Dvorana “Morača”. Gledalaca: 5.300. Sudije: D. Akoto-Martinš i R. Akoto-Martinš (Portugal). Sedmerci: Italija 4 (3). Isključenja: Crna Gora 8, Italija 6 minuta. Crveni karton: Kaluđerović (Crna Gora) u 39. minutu.

Crna Gora: Matović (četiri odbrane i sedmerac), Simić (dvije odbrane), A. Bakić 3, Dragašević 1, M. Vujović 1, Čavor 2, Lazović, Ćorsović 2, B. Vujović 5, M. Radović, Kaluđerović 2, L. Radović 6, Krivokapić 1, M. Bakić, Borozan 5, Grbović 4.

Italija: Ebner (10 odbrana), Koleluori (jedna odbrana), De Anđelis, Dapiran 1, Bulcamini 1, Savini 6, M. Mengon 1, Bronco 8 (1), S. Mengon 8, Ibali, Bortoli 1, Puljeze, Manojlović, Helmerson 2 (2), Maroki, Parizini 6.

Bonus video: