Borba za vajld kartu, RSCG: Stigla potvrda iz EHF-a, Crna Gora prva na listi zamjena

"Crna Gora do sada nikada nije učestvovala na velikim takmičenjima na osnovu specijalne pozivnice, već je to pravo uvijek sticala na terenu. Možda je vrijeme da „lavovi“ sada dobiju novu priliku da se nađu na planetarnoj smotri i četvrtu godinu zaredom nastupe na najvećoj sceni..."

40632 pregleda 529 reakcija 42 komentar(a)
Foto: IHF
Foto: IHF

Dobre vijesti iz sjedišta evropske rukometne federacije kada je u pitanju borba za specijalnu pozivnicu za Svjetsko prvenstvo...

Kako je saopštio Rukometni savez Crne Gore, iz EHF-a je stigla zvanična potvrda da je naša muška selekcija, na osnovu plasmana sa posljednjeg Evropskog prvenstva, prva na listi zamjena od selekcija koje na terenu nisu izborile plasman na Mundijal.

Iz RSCG dodaju da je EHF sve naveo u pismu dostavljenom i Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF), dok iza Crne Gore na listi slijede Gruzija, Srbija, Farska Ostrva i Švajcarska.

"Ova informacija ima veliki značaj uoči odluke o tome ko će dobiti specijalnu pozivnicu za učešće na planetarnoj smotri, a koju bi IHF trebalo da donese ove ili naredne sedmice", kažu iz RSCG.

Rukometni savez Crne Gore je ranije objavio da je aplicirao za vajld kartu, a sada naglašava da su vijestima iz EHF-a potvrđeni navodi koje je između ostalog naveo u pismu o namjerama za dobijanje specijalne pozivnice, dostavljenom IHF-u.

"A, u kojem se kao 'glavni' argument koji ide u prilog tome da bi IHF trebalo da dodijeli specijalnu pozivnicu upravo Crnoj Gori ističe činjenica da smo najbolje plasirana reprezentacija sa posljednjeg velikog takmičenja – EHF Euro 2024, od svih reprezentacija koje kroz baraž, nijesu uspjele da izbore plasman na Svjetsko prvenstvo", dodaju iz RSCG.

Od evropskih reprezentacija učešće na Svjetskom prvenstvu osim tri domaćina (Hrvatska, Danska i Norveška), osigurala su tri tima na osnovu učinka na EHF Euro 2024 (Francuska, Švedska i Njemačka), dok su kroz baraž to pravo stekle Mađarska, Slovačka, Portugal, Austrija, Island, Holandija, Španija, Italija, Češka, Poljska i Sjeverna Makedonija.

"IHF ima pravo da dodijeli dvije specijalne pozivnice, a jedna je pripala Sjedinjenim Američkim Država. Crna Gora do sada nikada nije učestvovala na velikim takmičenjima na osnovu specijalne pozivnice, već je to pravo uvijek sticala na terenu. Možda je vrijeme da „lavovi“ sada dobiju novu priliku da se nađu na planetarnoj smotri i četvrtu godinu zaredom nastupe na najvećoj sceni...", zaključuju iz RSCG.

Bonus video: