Sabor SPC: Zabrana ulaska Porfiriju isto kao kad bi neko zabranio papi da ode u Vatikan

Patrijarh SPC rekao da će se "vrata Pećke patrijaršije otvoriti prije ili kasnije, ne samo za nas već, za sve ljude dobre volje"

9167 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Patrijarh SPC Porfirije, Foto: BETAPHOTO/Srpska pravoslavna crkva/Milorad Vidovic
Patrijarh SPC Porfirije, Foto: BETAPHOTO/Srpska pravoslavna crkva/Milorad Vidovic

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je jučerašnja zabrana vlasti u Prištini njenom poglavaru patrijarhu Porfiriju da služi liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji, čime bi počelo zasjedanje Sabora, isto kao kada bi papi bilo zabranjeno da ode u Vatikan ili poglavaru Crkve Engleske u katedralu u Kenterberiju.

"Mi arhijereji sabiramo se jednom godišnje iz celog svijeta sa svih kontinenata, prolazimo mnogobrojne granice bez problema, osim kada treba da dođemo na Kosovo i Metohiju, svoje duhovno ognjište" - saopštio je Sabor čije je zasjedanje danas počelo svečano liturgijom u hramu Svetog Save u Beogradu.

Kako je naglašeno, "ovo bezakonje učinjeno pred licem svijeta u času kada se vlast u Prištini nada prijemu u Savjet Evrope, bleda je slika onoga što tamošnja vlast svakodnevno čini srpskom narodu koji živi na svom vjekovnom životnom prostoru, na Kosovu i u Metohiji najmanje milenijum i po, o čemu živo svjedoče drevni manastiri i crkve, grobovi, freske i ikone neprocjenjive vrijednosti".

"Ukazujemo svim odgovornim međunarodnim činiocima koji imaju mogućnost da utiču na prištinske vlasti da su ovim aktom grubo pokazale da za patrijarha srpskog, episkope, sveštenstvo i vjerni narod SPC na prostoru Kosova i Metohije ne važe međunarodno priznate i opšteobavezujuće odredbe Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i drugih konvencija", naglašeno je u saopštenju.

Sabor je istakao da on "nikada nije bio, nije ni sada, a zasigurno ni ubuduće neće biti politička institucija, već jeste i ostaje duhovna Majka pravoslavnih Srba koja svoju duhovnu misiju neometano vrši u državama širom svijeta" i naveo da SPC "u Srbiji ni u drugim državama nema status državne Crkve ili političke organizacije i zato se na nju ne mogu primjenjivati politička mjerila".

Takođe se kaže da su vlasti u Prištini "pokušale da ponize SPC" i da među kosovske Srbe "unesu nove strahove i zebnje ne bi li ih prinudili da napuste svoje svetinje i domove".

"SPC je svuda, a posebno na Kosovu i Metohiji posvjedočila, a i danas svjedoči da ostaje sa svojim narodom bez obzira na nasilje koje se sistematski i nekažnjeno sprovodi nad pravoslavnim Srbima decenijama, a posebno od 1999. godine do danas" - poručio je Sabor.

Apelovao je na "međunarodne organe na Kosovu i Metohiji da učine sve što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava i osnovnih sloboda srpskog naroda" i istakao: "Patrijarh srpski i arhijereji SPC ostaju sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji".

Porfirije: Vrata Pećke patrijaršije biće otvorena prije ili kasnije

Sabor SPC počeo je danas uz poruku da će vrata Pećke patrijaršije na Kosovu "prije ili kasnije" biti otvorena za njega i vrh te crkve, kao i "sve ljude dobre volje."

"Trebalo je da danas litirgiju služimo u svetoj Pećkoj patrijaršiji, ali su aktuelne vlasti u Prištini zabranile da uđemo u nju i zatvorile vrata za nas", rekao je Porftije, nekon liturgije koje je služio sa episkopima i mitropolitima iz Srbije i dijaspore.

On je naglasio da "sve biva po promislu Božijem i da je u Gospodu svaka pobjeda".

"Zato smo sigurni da će se, po promislu Božijem, vrata Pećke patrijaršije otvoriti prije ili kasnije, ne samo za nas, već za sve ljude dobre volje", poručio je Porfirije.

On je naveo da su se "arhijereji sabrali da u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumijevanju" čine sve na "spasenje naroda Božijeg".

"Vaše su molitve dobrošle i neophodne da i ovaj Sabor, kao i svaki dosad, prođe u miru i ljubavi", poručio je patrijarh SPC okupljenima.

Stano: Priština prekršila sporazume

Odbijajući ulazak na Kosovo srpskog patrijarha Porfirija kosovska vlada je ne samo prekršila sporazum iz Dijaloga 2014. godine o zvaničnim posjetama, već se i jasno, potpuno oglušila o važnost koju Srpska pravoslavna crkva ima za dio građana Kosova, izjavio danas portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano je naglasio da "Evropska unija ponovo poziva na potpunu i bezuslovnu primjenu svih svih sporazuma i dogovora u Dijalogu, uključujući sporazum o zvaničnim posjetama".

Portparol u Evropskoj komisiji je predočio da je "posjeta patrijarha Porfirija Kosovu bila najavljena u skladu s važnim sporazumima u Dijalogu Beograd-Priština" i da je "morala je da bude dozvoljena".

Stano je podvukao da se odluka Prištine "kosi s temeljnim načelima bilo kojeg multietničkog i tolerantog demokratskog društva".

Bonus video: