Šolc, Makron i Meloni pisali Kurtiju: Predlog Lajčaka solidan model za ZSO

Kako prenose prištinski mediji oni su poručili da postoji rizik da Kosovo neće imati neophodnu podršku za članstvo, ako ne počne sa uspostavljanjem ZSO

9166 pregleda 2 komentar(a)
Makron i Šolc, Foto: Reuters
Makron i Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc, predsjednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni u pismu premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju potvrdili su da predlog izaslanika Evropske unije (EU) Miroslava Lajčaka za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) predstavlja "solidan model, pažljivo osmišljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi u Evropi".

Kako prenose prištinski mediji oni su poručili da postoji rizik da Kosovo neće imati neophodnu podršku za članstvo, ako ne počne sa uspostavljanjem ZSO.

"Nažalost, koraci koje predlažete ne rješavaju hitnu potrebu za odlučnim koracima ka uspostavljanju Asocijacije i rizikuju dalje podrivanje dijaloga koji vodi EU. Prvo, nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak nije samo 'džentlmenski predlog'. To je solidan model, pažljivo osmišljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi u Evropi. U potpunosti uzima u obzir sve vaše crvene linije, kao i ustavni i pravni okvir Kosova. Kao takav, uživa našu punu podršku. Još jednom da naglasimo da ne želimo nefunkcionalno Kosovo", piše između ostalog u pismu.

Lideri tri zemlje naglašavaju da Asocijacija kako se predlaže iz EU "ni po čemu nije uporediva sa Republikom Srpskom".

"Drugo, dostavljanje ovog nacrta ekspertima Savjeta Evrope ne bi predstavljalo neophodan odlučujući korak, jer njihovo mišljenje neće biti pravno obavezujuće. To se može postići samo slanjem Ustavnom sudu Kosova, kako bi bio prihvatljiv tom Sudu. Kako je pojašnjeno u Briselu, u dijalogu koji vodi EU ne postoje pravne prepreke da se preduzme ovaj korak. Treće, Vaš predlog za pripremu novog nacrta, uz konsultacije sa aktuelnim gradonačelnicima ili zamjenicima opština, nije ni prikladan, ni primjenjiv, zbog trenutnih prilika u ovim opštinama", navodi se dalje u odgovoru.

Ovo pismo je poslato dan prije nego što je Vladino pismo upućeno predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Teodorosu Rusopulosu, u kome se navodi da Vlada priprema nacrt statuta Asocijacije koji će uputiti Ustavnom sudu do kraja maja.

Bonus video: