Hasler: Komitet ministara Savjeta Evrope razmatra kako će nastaviti proces u vezi sa prijemom Kosova

Sredinom aprila, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) usvojila je preporuku o prihvatanju prijave Kosova za članstvo u toj organizaciji, o čemu konačnu odluku donosi Komitet ministara

4482 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Savjet Evrope
Sa današnje sjednice, Foto: Savjet Evrope

Komitet ministara Savjeta Evrope trenutno razmatra kako će nastaviti proces u vezi sa prijemom Kosova u tu organizaciju.

To je na konferenciji za novinare rekla odlazeća predsjedavajuća Komitetom ministara, ministarka vanjskih poslova Lihtenštajna Dominik Hasler.

"Kosovo je pomenuto nekoliko puta na sastanku, u izlaganjima ministara. Uradili smo sve što smo mogli da ubrzamo taj proces i Komitet ministara trenutno razmatra kako će to nastaviti", rekla je Hasler odgovarajući na pitanje novinara šta je sa aplikacijom Kosova i da li je pominjana na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova iz 46 zemalja članica te organizacije.

Sredinom aprila, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) usvojila je preporuku o prihvatanju prijave Kosova za članstvo u toj organizaciji, o čemu konačnu odluku donosi Komitet ministara.

Kako su Vijesti ranije objavile, Francuska i još neke države neformalno su tražile odlaganje donošenja odluke o prijemu Kosova jer tamo još nije osnovana Zajednicu srpskih opština (ZSO), dogovorena prvim Briselskim sporazumom koji su Beograd i Priština potpisali 2013. godine.

Na današnjoj sjednici Komiteta ministara, Litvanija je preuzela rotirajuće predsjedavanje Komitetom od Lihtenštajna.

Bonus video: