Fico stabilno poslije duge operacije, iz vlade kažu i da je Slovačka stabilna

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je danas rekao da je policija u 40 slučajeva otkrila i krivično goni one koji su prijetili političarima poslije atentata i uz govor mržnje na društvenim mrežama i pohvale atentatoru

4890 pregleda 2 komentar(a)
Fico uoči pucnjave, Foto: Reuters
Fico uoči pucnjave, Foto: Reuters

Premijer Slovačke Robert Fico je danas operisan drugi put poslije atentata u srijedu, kada je dobio prostrijelne rane stomaka i "u stabilizovanom je stanju s nagovještajima napretka, kao što je stabilna i Slovačka" - kazao je u Banskoj Bistrici vicepremijer i ministar odbrane Robert Kalinjak.

"Država je stabilna, pacijent je danas stabilno. Sve stvari koje treba da uradimo kao vlada možemo. I imamo svog premijera i to nam je svima jasno", kazao je Kalinjak novinarima u bolnici gdje je Fico.

Mirjam Lapunjikova, direktorka Ruzveltove bolnice u tom gradu u centralnoj Slovačkoj, najbliže dobro opremljene bolnice mjestu Handlova gdje je 71-godišnji Slovak u srijedu ispalio pet hitaca na premijera, saopštila je da je današnja operacija bila dvočasovna da bi se odstranilo nekrotizovano tkivo što je uobičajeni postupak kod takvih povreda.

"Premijer ostaje na intenzivnoj nezi, a njegovo stanje i dalje je veoma teško. Ljekari se sastaju i savjetuju svakog jutra i zato danas ne mogu da kažu da li će biti potrebne dalje operacije", kazala je Lapunjikova.

Ljekarski konzilijum odučiće u ponedjeljak da li i kada mogu da premijera prevezu u Bratislavu.

Vicepremijer Kalinjak je zahvalio za sve ponude za liječenje Fica u inostranstvu i naglasio da Vlada ima puno povjerenje u ljekare u Banskoj Bistrici.

"Potrajaće još nekoliko dana dok se ne pokaže kako će se razvijati zdravstveno stanje premijera. Bolje sam raspoložen jer vidim napredak. Tokom današnje intervencije pokazalo se da je glavna operacija prošla uspješno", kazao je Kalinjak.

Robert Kalinjak
Robert Kalinjakfoto: Reuters

Vicepremijer koji je dugogodišnji Ficov najbliži saradnik saopštio je da vladajuća stranka SMER još nije razgovarala o pozivu odlazeće predsjednice Slovačke Zuzane Čaputove i novoizabranog predsjednika Petera Pelegrinija svim liderima parlamentarnih stranaka da u utorak zajedno poruče da odbijaju nasilje, govor mržnje i da ponove privrženost toleranciji i demokratskim vrijednostima kako bi se umirile uzavrele strasti i napetost u društvu, pojačane posijle atentata.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je danas rekao da je policija u 40 slučajeva otkrila i krivično goni one koji su prijetili političarima poslije atentata i uz govor mržnje na društvenim mrežama i pohvale atentatoru.

Lider opozicione stranke desnog centra Progresivna Slovačka Mihal Šimečka je danas podnio krivičnu prijavu zbog drastičnih prijetnji njemu i njegovoj porodici.

"Ima ih više, konkretnih i drastičnih od konkretnih ljudi. Nažalost to nije ništa novo. Slične prijetnje dobijala je predsjednica Slovačke, a slične danas dobija i većina političara, novinara i javnih ličnosti koje izražavaju svoje stavove. Mržnja radja mržnju", rekao je Šimečka.

Lider opozicije ponovio je poziv svima na slovačkoj političkoj sceni da se dogovore makar da 100 dana ne napadaju jedni druge i za to vrijeme da se dogovore o novim pravilima političke komunikacije.

Nadležni tužilac je danas tražio pritvor osumnjičenom za atentat, optuženom za pokušaj ubistva zaštićenog lica motivisan osvetom, za šta prijeti kazna od 25 godina ili doživotna kazna zatvora.

Sud će Juraja Cintulu saslušati u subotu i odlučiti o pritvoru.

Bonus video: